Szorul a hurok Vuhledar körül

2024. szeptember 25. 17:15

Zelenszkij közben még egy, talán egy utolsó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy még több fegyvert kapjon.

2024. szeptember 25. 17:15
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkva tér

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

„Moszkva nem siet már csak azért sem, mert ekkora élőerővel ezt nem nagyon teheti, mozgósítani pedig nem akar ennek érdekében. Az oroszok folyamatosan tanulnak a korábbi kudarcaikból is, így például már a Wagner taktikáját átvéve kisebb, motorizált gyalogsági egységekkel rohamoznak. A kisebb egységek több irányból érkező, egyidejű támadása megnehezíti a drón kezelők számára, hogy bemérjék az ellenséget. Az ukránok mindezeken felül lényegében védtelenek az orosz támadó helikopterekkel és siklóbombákkal szemben. Az oroszok taktikát váltottak abban az értelemben is, hogy Pokrovszknál és Vuhledarnál nem frontálisan támadnak – 2023 januárjában épp Vuhledarnál szaladtak bele egy frontális támadással a késbe –, hanem megpróbálnak az ukrán csapatok oldalába kerülni.

Zelenszkij közben még egy, talán egy utolsó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy még több fegyvert kapjon, így Kijev jobb pozíciókat harcoljon ki az előbb-utóbb eljövő tárgyalásokhoz. Érezve a nyugati elfáradást, most éppen azzal érvel, hogy ez közelíti a békét.

Az ukrán elnök szerint ugyanis a háború lezárásához erős hadsereg kell, ehhez viszont országának segítségre van szüksége. A Good Morning America című műsorban úgy fogalmazott, hogy a háború vége közelebb van, mint azt sokan hiszik, ehhez azonban meg kell erősíteni Ukrajnát. Látszik tehát, hogy Zelenszkij a Nyugat hangulatához próbálja igazítani a retorikáját, így most éppen a béke érdekében kér támogatást, miközben új elem lényegében nincs a nagy »győzelmi tervben«, legfeljebb a hangsúlyok tolódnak el kicsit. Kijev szempontjából ez a kissé átlátszó okfejtés érthető, ám ezzel a taktikával Zelenszkij jelenleg inkább kitolja a tárgyalások kezdetét, semmint közelíti azokat.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vladiszláb
2024. szeptember 25. 19:07
Nekünk magyaroknak, egy demilitarizált, vagy végletekig elpusztított, lerombolt ukrajna jelent biztonságot. Ezek az anyjukat is megölik, hogy még egy ideig lophassák, a világ háborúra adott pénzét. Azon túl, hogy ellenségnek tekintenek minket, tetszik nekik a lakható országunk is... (aka. trianon)
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 18:00
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­e­l­­­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­ ­p­­u­­­n­c­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Orange79
2024. szeptember 25. 17:58
Majd az ukrán Volksturm kezeli a fegyvereket, Steiner pedig elsöprő támadásba lendül az állatkertnél és minden rendben lesz.
Nasi12
2024. szeptember 25. 17:50
"A Good Morning America című műsorban .." Biden biztosan "Good Morning Vietnam" ot mondott volna. Frajdi elszólással utalva ukrajna sorsára a háborút illetően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!