Székelyföld – a Kelet nyugatja vagy a Nyugat keletje?

2024. szeptember 01. 14:48

Székelyföld a legjobb hely az EU-ban – vallja igazi lokálpatriótaként Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke. Tudósításunk Erdélyből!

2024. szeptember 01. 14:48
null
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: MTI / Henning János

 

A Sepsi Tabakó Fesztiválon beszélgetett Farcádi Botond, a Háromszék napilap főszerkesztője Tamás Sándor RMDSZ-es politikussal, a székelyföldi Kovászna Megye Tanácsának elnökével. Előadásuk a „Székelyföld – a Kelet nyugatja vagy a Nyugat keletje?” címet viselte. 

A székelyföldi vezető a beszélgetés elején elmesélte: most 58 éves és a '80-as években, a román kommunizmus legsötétebb időszakában volt fiatal. Miután 1985-ben leérettségizett, az addigiaknak megfelelően magyarul készült az egyetemi felvételire, de ezt a lehetőséget a vizsga előtt rövid idővel megvonták, így csak románul lehetett felvételezni. Miután sikertelenül abszolválta ezt a megmérettetést, Románia aktuális alkotmányával a kezében ment panaszt tenni az egyetem vezetőségéhez, mivel az alaptörvény garantálta az anyanyelven való oktatás jogát. 

Mindhiába, hiszen azt közölték vele, hogy szép, amit az alkotmány ír, de a Román Kommunista Párt most nem ezt várja el tőlük.

Fotó: Sepsi Tabakó Fesztivál

Hasonló élményekben volt sorkatonaként is része, főleg a péntek reggeli politikai eligazítások során. Itt szóvá tette, hogy a leadott anyaggal ellentétben a székelyek hamarabb éltek Erdélyben, mint a románok, és ezt írásos dokumentumok is bizonyítják. Illetve, hogy a tananyagban szereplő Gheorghe Doja, az, igazából a Dálnok faluból származó Dózsa György, ami ugyancsak nem aratott sikert a politikai tisztek körében.

A moderátor ezután arról kérdezte a közönséget, hogy Székelyföldnek fel kell-e zárkóznia a Nyugathoz? Mivel nem igazán gondolta így senki, ezért kijelentette, hogy

Székelyföld már a Nyugat része.

Majd megkérdezte Tamás Sándort, hogy mit jelentett számára a '80-as években a Nyugat? Számára, számukra Kézdivásárhelyen, ahol felnőtt, tíz üveg Coca-Cola birtoklása már a Nyugatot jelentette. Szerinte Magyarország akkor, a székelyek szemében nem jelentette a Nyugatot, de mégis sokkal szabadabb volt. Onnan nem kólát, hanem pántos farmernadrágot és a rágógumit csempésztek az országba, Erdélyben nem elérhető könyvek kíséretében.  „A Nyugat valójában a berlini faltól kezdődött” – mondta a székely vezető.

A moderátor visszaemlékezett a 2000-es évek elejére, amikor ő érettségizett, és kifejtette, hogy akkor az emberek még nem érezték azt itt, hogy a Nyugathoz tartoznának. Mindenki úgy gondolta, hogy Székelyföldnek és Romániának utol kell érnie a Nyugatot. Ezután a közönséghez fordult és megkérdezte a fiatalokat, hogy ki szeretne külföldön tanulni vagy élni – de nem igazán jelentkezett senki.

Tamás Sándor fontosnak tartotta tisztázni, hogy mit is jelent a Nyugat fogalma. „Mi tetszik nekünk a Nyugatban?” – kérdezte. „Az infrastruktúra? Az életminőség? De vajon a tartalmi kérdésekbe belelátunk-e?” Szerinte, most már lehet kapni nemcsak kólát, de olyan kávét is, mint Olaszországban. Az infrastruktúra pedig olyan Székelyföldön, mint Nyugat-Európában. 

A kérdés inkább az, hogy értékrendben akarunk-e ahhoz a Nyugathoz tartozni, ami ma az illegális migráció, a woke és a szomszédunkban zajló háborúhoz való viszonyulás jelenti? 

Én nem szeretnék ezekkel a trendekkel azonosulni 

– jelentette ki határozottan.

Farcádi megemlítette, hogy manapság a fiatalok egyetem alatt vagy után szívesen tanulnak vagy dolgoznak az Unióban. Abban a beszélgetőtársak egyetértettek, hogy az EU jó dolog és egy fiatal számára a lehetőségek tárházát biztosítja. Az európai közösség mobilitást és konvektivitást jelent. A politikus azonban kiemelte, hogy az EU-nak az is köszönhető, hogy egyre több nyugat-európai jön Erdélybe egyetemen tanulni, mivel náluk is van minőségi oktatás.

Majd elmondja, hogy az egyetemet ő Budapesten végezte, és bátorítja a fiatalokat, hogy – sok erdélyi politikustársával ellentétben – 

menjenek külföldre tanulni vagy dolgozni. Ott szerezzenek tudást, pénzt és kapcsolatokat. Majd jöjjenek haza és hozzák magukkal mindazt, amit kint megszereztek.

Ezt is ajánljuk a témában

A moderátor megkérdezte beszélgetőtársát, hogy őt mi hozta haza Székelyföldre? Tamás Sándor elmesélte, hogy a felesége is székely, de ő is Budapesten tanult és dolgozott. Mivel mindkettőjüknek fontosak a családi, baráti kötődések, sőt a volt iskoláik tanárainak nevelése, miután jól átbeszélték a dolgaikat, úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek. 

„Mondhatom, hogy kalandvágyból költöztem haza. 

Szeretek Romániában élni, mert itt csak az életképesek maradnak talpon.

Ez egy nehezített terep, ezért ezt a döntésemet sok anyaországi barátom nem érti” – jelentette ki huncut mosollyal a bajusza alatt a székely politikus.

Ha megkérdik tőle, hogy miért jó Székelyföldön élni, Tamás Sándor azt feleli, hogy attól függ, ki mit szeretne. Ha nyomot akar hagyni az utókornak maga után, ha közösségi életet, élményeket szeretne, akkor válassza Székelyföldet. 

A filozófiai vita a liberális és a konzervatív megközelítésmódok közötti különbségben rejlik: az a kérdés, hogy kinek legyen jó? A liberális ugyanis az egyénre helyezi a hangsúlyt, és ebből lesznek a szinglik vagy az egygyerekes családok. Nálunk meg a család, a faluközösség, a nemzetközösség, másképp: Isten, család, haza a fontos. Tamás szerint erről szól Orbán Viktor és a Nyugat vitája is. Szerinte nyugaton szinte mindent bérelnek az emberek, de ő még mindig ott kaszál, ahol a nagyapjának a nagyapja is tette.

Arra a kérdésre, hogy mint Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hány évre gondol előre, amikor döntéseit meghozza, Tamás Sándor elmondta:

a születendő unokái élete végéig, vagyis legalább 80 évre előre kell gondolkodnia. 

A Háromszék főszerkesztőjének érdeklődésére, hogy mit jelent az otthon fogalma, a politikus kijelentette: ahol jól érzi magát az ember. Ezért is kezdtek Kovászna megyében bölcsődék, óvodák, iskolák, játszóterek építésébe vagy felújításába, hogy az emberek még jobban otthon érezhessék magukat és minél többen visszaköltözzenek nyugatról. 

Régen a nagyjából negyedmilliós lakosságú Brassó szívta el az embereket Székelyföldről, de most ez megváltozott. Most már brassói cégek keresik a telephelyet és az embereket Székelyföldön. A Brassó melletti, tavaly óta működő repülőtér is nagyot jót tesz Háromszéknek. Székelyföld kívánatos hely lett, aminek megvannak az előnyei, de a hátrányai is, ezt kell jól menedzselni – vallotta meg Tamás Sándor.

Háromszék előnye az, hogy annyira fejlett, mint a Nyugat, de nem uralták le az ott divatos ideológiák,

ezért Székelyföld a legjobb hely EU-ban – zárta gondolatait a politikus.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. szeptember 01. 19:56
Keresek olyan erdélyi családot akik a gyermekeimnek erdélyi lakcimet biztosítana. Csak mig meg kapják a százezret..
balbako_
2024. szeptember 01. 19:01
Egy kulturális foltocska a kulturálatlan Román tengerben.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 01. 16:57
Akkor tessek szepen ott maradni es teleszulni a Szekelyfoldet!
genusnexxt
2024. szeptember 01. 16:29
Transsylvania teljesen kiürül. A markukat tartogató unokák feladják nagyapáik földjet Buksikáim. #pedofidesz #csicskaorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!