Pengeélen táncol Bécs: az oroszok szerint Damoklész kardja lebeg Ausztria felett

2024. szeptember 05. 12:18

Hazánk a nyugati szomszédunkkal ellentétben sikeresen importál üzemanyagot Oroszországból Ukrajnát megkerülve.

2024. szeptember 05. 12:18

Nyitóképen a Barátság kőolajvezeték. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Ausztriának belátható időn belül nincs mivel helyettesítenie az orosz gázt – mondta az Izvesztyiának Dmitrij Ljubinszkij bécsi orosz nagykövet.

Meglátása szerint az Ukrajnán keresztül történő tranzit 2025-től való leállításának kilátásba helyezése azzal fenyeget, hogy az osztrák gazdaságot még mélyebb recesszióba taszítja, és súlyosbítja az elhúzódó gazdasági válságot. A diplomata szerint 2024 első felében az Oroszországból vásárolt üzemanyag 88,5 százaléka Oroszországból származott.

Az orosz olajszállítás azonban még nincs veszélyben

Korábban a Mandiner is beszámolt róla, hogy Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy interjúban arról beszélt, hogy jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése.

Ezzel kapcsolatban a Mol azt közölte, hogy a vállalat ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést,

pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatná a nyilvánosságot.

Vezetékes gáz helyett LNG?

Az Izvesztyija arról is beszámolt, hogy szakértők szerint, ha Kijev elutasítja a Moszkvával kötött tranzitmegállapodás meghosszabbítását, akkor Ausztriának, valamint a szintén aktívan orosz vezetékes gázt vásárló Szlovákiának át kell állnia a drágább LNG-re. „Az ukrán gázszállító rendszeren keresztül történő tranzit leállításának kilátása Damoklész kardjaként lebeg Bécs felett,

és helyi üzleti körök szerint azzal fenyeget, hogy még mélyebb recesszióba taszítja a gazdaságot, és súlyosbítja az elhúzódó gazdasági válságot”

– mondta az Izvesztyiának Dmitrij Ljubinszkij, Oroszország osztrák nagykövete.

A lap megjegyezte, hogy Budapest sikeresen importál üzemanyagot Oroszországból Ukrajnát megkerülve a Török Áramlaton keresztül (2023-ban mintegy 5,6 milliárd köbmétert). A magyar fél 2021-ben óvatosan 15 évre szóló üzemanyag-ellátási szerződést kötött a Gazprommal. „Magyarország földgázellátása folyamatosan garantált és stabil” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter pénteken.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viking-10
2024. szeptember 05. 15:17
Biztos hogy a labancok is meg fognak fagyni mint a németek!😂😂😂😂
Tegnap
2024. szeptember 05. 14:10
Hogy is mondta Orbán? Kinek mit intézett a kormánya. Az osztrákoknak ott vannak a migriknek szánt plüssmacik milliói, azokkal pakolhatják a kandallókat tele. Meg a kapuk nagy szárnyait is a tűzre rakhatják.
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 05. 14:06
bebiztosítjuk hogy az újjáalakult osztrák-magyar monarchia fővárosa Budapest legyen
fogas paduc
2024. szeptember 05. 14:04
1870-s években a Magyar Királyság kötött egy szerződést a horvátokkal, miszerint Fiuméért cserébe a Magyar Királyság adott a horvátoknak 4 királyi vármegyét. Fiumét elvették tőlünk, akkor viszont kérnénk szépen vissza a 4 királyi vármegyét.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!