„Magyarország földgázellátása folyamatosan garantált és stabil” – friss videóban jelentkezett be Szijjártó Péter

2024. augusztus 30. 14:29

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a déli szállítási útvonal garantálni tudja Magyarország földgázellátását.

2024. augusztus 30. 14:29
null

Nyitókép: Photo by Attila KISBENEDEK / AFP

A Mandiner is beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter Szentpétervárra utazott. A külgazdasági és külügyminiszter pénteken találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

„Alig egy hónap múlva, október elsején indul az új gázév és kezdődik a fűtési szezon is. A mi felelősségünk most is világos: magyar otthonok fűtésének biztosítása”

– szögezte le Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter pénteki megbeszélése Alekszej Millerrel három óráig tartott.

A külgazdasági és külügyminiszter stratégiailag rendkívül fontos megállapodásnak nevezte azt, hogy 2021-ben 15 évre szóló hosszú távú gázvásárlási szerződést írtunk alá a Gazprommal. Ez a tény, valamint az, hogy a magyar kormány gondoskodott arról, hogy legyen egy biztonságos déli szállítási útvonal is, garantálja Magyarország energiaellátását.

Magyarország földgázellátása a rendkívül nehéz geopolitikai környezetben is folyamatosan garantált és stabil”

– jelentette ki Szijjártó Péter. „A Gazprom teljesíti a 2021-es szerződésben vállalt kötelezettségeit, Törökország, Bulgária és Szerbia pedig megbízható tranzitországként viselkedve folyamatosan biztosítják az Oroszországból származó gáz Magyarországra érkezését” – közölte a miniszter.

„Ennek köszönhetően Magyarország felkészülése az előttünk álló hónapokra, amit fűtési szezonnak neveznek, európai összevetésben is nagyon jól áll. Európa éllovasai vagyunk, tekintettel arra, hogy a földgáztárolóink töltöttségi szintje 89 százalékot ért el, ami azt jelenti, hogy a mai napon a tárolókban található gázzal az éves felhasználásunk 57 százalékát már fedezni tudjuk. Hogy világos legyen, hogy ez európai összevetésben mit jelent: az európai átlag 27 százalék” – tette hozzá.

A felvételt itt tudja megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. augusztus 30. 20:17
Sőt: https:// index.hu/gazdasag/2024/08/30/mvm-csoport-foldgaz-reszesedes-azerbajdzsan-vasarlas/ Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció – közölte az MVM az MTI-vel. A tranzakcióval az MVM megszerezte az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelési megosztási megállapodás 5 százalékos részesedését, és további 4 százalékos részesedést vásárolt az Azerbaijan Gas Supply Company-ban, a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére létrehozott kereskedő társaságban. Az 1999-ben feltárt, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni.
Zsolt75
2024. augusztus 30. 17:43
Milyen szerencse, hogy óbán a tározókat visszalopta a németektől...
DINO54
2024. augusztus 30. 16:10
Kakaduzás volt már?
Bell & Sebastian
2024. augusztus 30. 15:31
Egy biztos, gázolaj nem lesz. Vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mindkettő. De az sem kizárt, hogy a gasoline fordításán esett gyalázat. Vagy leesett az F-16 árfolyama. Valami mindig van, ilyen ez a szabadságharc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!