Összeomlóban a kormány Kijevben – sorra mondanak fel a miniszterek

2024. szeptember 04. 06:44

Példátlan módon, egy időben adta be három ukrán miniszter és egy miniszter-helyettes a felmondását.

2024. szeptember 04. 06:44
null

Nyitókép: Sergei CHUZAVKOV / AFP

Több ukrán miniszter nyújtotta be lemondását a parlamentnek, köztük Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős miniszter, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője – írta meg a Magyar Nemzet. 

A lemomdásokat Ruszlan Sztefancsuk házelnök is megerősítette a közösségi oldalán. A lemondását benyújtók között van továbbá Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke, és Olha Sztefanisina, az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes. A házelnök közlése szerint a parlament hamarosan megvitatja a lemondásokat a plenáris ülésen.

Maljuszka 2019 augusztusa óta vezette az igazságügyi minisztériumot, Kamisint tavaly márciusban nevezték ki a stratégiai iparágakért felelős miniszternek, míg Sztrilec 2022 áprilisa óta töltötte be a környezetvédelmi tárca vezetői posztját. A miniszterek lemondásuk okát egyelőre nem közölték. Kamisin mindössze annyit árult el a Telegramon, hogy továbbra is az ukrán védelmi szektorban fog dolgozni, de egy másik szerepkörben, részleteket azonban nem osztott meg.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos honlapján egy rendelet is megjelent, amely szerint az államfő felmentette Rosztyiszlav Surmát, kabinetfőnöke helyettesét. Zelenszkij esti videóüzenetében úgy nyilatkozott, hogy a személycserékre „Ukrajna kormányának megerősítése érdekében” van szükség.

Az ősz rendkívül fontos lesz. Állami intézményeinket meg kell erősíteni olyan módon, hogy Ukrajna el tudjon érni minden szükséges eredményt” – hangsúlyozta Zelenszkij. „Ezért meg kell erősíteni a kormányzat egyes ágazatait, és a személyi összetételben a változtatásokat már előkészítették. Változtatások lesznek az elnöki hivatalban is” 

 – tette hozzá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsiga
2024. szeptember 04. 11:09
Demkó megint jól szakértette, egyszerűbb a magyarázat: Sülyed a hajó
fater0921
2024. szeptember 04. 10:57
Más portál szerint kormányátalakítás folyik. Ki alakít????????????az illegitim szar pöcszongorista????Röhej az egész bagázs!!!
lordzoltanus
2024. szeptember 04. 09:36
Aha, Kijev már 2 éve minden nap összeomlik, kapitulál elpusztul fellázad ahogy a nyugat is minden nap kapja az atomot Putyintol. Persze persze.
coyote-0
2024. szeptember 04. 09:00
A Bukás c. film első 15 perce jut eszembe erről, amikor a náci fejesek egymás után menekülnek Berlinből 1945. április végén. Kuleba lehet Putyinhoz megy bűnbocsánatért, ahogy Himmler Eisenhower-hez készült tárgyalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!