Nyugati elemzők már biztosak benne, hogy Putyin nem fog megállni Ukrajnánál

2024. szeptember 06. 19:11

Putyin birodalmi álma nem csupán Ukrajnát fenyegeti – vélik a szakértők.

2024. szeptember 06. 19:11
null

Nyitókép: Sergei ILYIN / POOL / AFP

A nemzetközi vezetők továbbra is egyhangúlag biztosítják támogatásukról Ukrajnát, de mára egyértelművé vált, hogy Oroszország fölénybe került, ahogy a konfliktus egyre inkább felőrlő háborúvá válik. Az amerikai katonai segély bizonytalan jövője pedig arra készteti Ukrajna szövetségeseit, hogy „az orosz győzelem lehetséges, katasztrofális következményeire” összpontosítsanak – írta meg az Atlantic Council számára készült elemzésében Peter Dickinson, a kutatóközpont munkatársa. 

A háború kitörése óta több nyugati vezető is aggodalmát fejezte ki, miszerint országaik hamarosan az orosz agresszió célpontjává válhatnak. Emmanuel Macron francia elnök 2024 februárjában felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország „a következő néhány évben” akár NATO-tagállamokat is megtámadhat. Macron még tovább fokozta a vitát azzal a kijelentésével, hogy nem zárja ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldését.

Az elemző szerint bár sokan attól tartanak, hogy ha Putyin győz Ukrajnában, akkor tovább fog támadni, mások szkeptikusak ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint az „orosz diktátor” kizárólag Ukrajna megszerzésében érdekelt, és a NATO-val való konfrontáció katonai öngyilkosság lenne az orosz hadsereg jelenlegi állapotában. Ezt a véleményt Peter Dickinson, az Atlantic Council elemzője is osztja. 

Szerinte a Nyugat nem érti meg Putyin valódi birodalmi ambícióit, amelyek valójában az „orosz földek” visszaszerzésére irányulnak.

Putyin invázióját kezdetben az „ukrán nácik” elleni védekezésként és a NATO terjeszkedésének megállításaként próbálta bemutatni. Ahogy a háború előrehaladt, egyértelművé vált, hogy a Kreml valódi célja a birodalmi terjeszkedés. Putyin 2022-ben már Nagy Péter orosz cár hódításaihoz hasonlította invázióját, majd négy ukrán tartomány annektálását jelentette be. Azt is kijelentette, hogy „az emberiség történetében soha nem létezett Ukrajna”, és utasítást adott az ukrán nemzeti identitás megsemmisítésére az általa megszállt területeken.

Szovjetunió 2.0?

Putyin birodalmi álma nem csupán Ukrajnát fenyegeti – vélik szakértők. Az orosz elnök régóta hangoztatja a Szovjetunió összeomlásával kapcsolatos sajnálatát, és revizionista törekvései túlmutatnak az egykori szovjet határokon. 2021-ben úgy nyilatkozott, hogy „ami 1000 év alatt felépült, az nagyrészt elveszett”. A szerző szerint Putyint azonban nem csak a birodalmi dicsőség helyreállításának vágya vezérli. 

Az ukrajnai háborút a nyugati dominancia megtörésének és egy új, többpólusú világrend kialakításának eszközeként is látja.

Putyin úgy gondolja, hogy Ukrajna legyőzése döntő fordulópontot jelentene, és megingatná a hidegháború utáni világrendet. Bár az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett Ukrajnában, nem szabad alábecsülni Oroszország katonai képességeit. A Kreml az egész gazdaságot háborús alapokra helyezte, a fegyvergyárak éjjel-nappal dolgoznak, és Oroszország tüzérségi eszközökben már most túlszárnyalja a NATO-t. Ráadásul Oroszország még mindig jelentős mozgósítható emberi erőforrásokkal rendelkezik, és egy ukrajnai győzelem jelentős katonai előnyöket biztosítana számára.

Egy orosz győzelem nemcsak Putyint erősítené meg, hanem destabilizálná az egész demokratikus világot az elemző szerint. A háborúpárti hangulat tovább erősödne Oroszországon belül, míg nemzetközi szinten a Kreml szövetségesei bátrabban támogatnák Oroszországot. Egy ilyen geopolitikai helyzetben 

Putyin valószínűleg nem tudná ellenállni a kísértésnek, hogy tovább fokozza a konfrontációt a Nyugattal.

Nem valószínű azonban, hogy Putyin tankokat küldene a NATO fővárosaiba. Sokkal valószínűbb, hogy a Kreml a hibrid hadviselést folytatná, amelyet már a 2014-es ukrajnai invázió során is alkalmazott. A NATO ellen irányuló hibrid háború lehetőséget biztosítana Putyinnak, hogy kihasználja a nyugati vezetők eszkalációtól való félelmét.

Egy orosz győzelem drámai módon megnövelné egy globális háború kockázatát, és az európai országokat gyors újrafegyverkezésre kényszerítené. A védelmi költségvetések olyan szintre emelkednének, amely messze meghaladná az Ukrajna támogatására fordított jelenlegi kiadásokat, figyelmeztetnek szakértők.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gondolkodó56
2024. szeptember 14. 08:18
Ezek szerint van az a pénz, amiért megéri hülyének látszani.
csakegyittlako
2024. szeptember 14. 06:36
Ha ilyen álmai lettek volna, akkor nem áll meg kijevnél, és egy hét alatt bedarálta volna őket. Nem akar ő európában/tól semmit, csak ezek a fax okos tojások mossák az emberek agyát. Háborút a nyugat szeretne jobban, mert ez látszik hogy az összes szarukat rásütik zselére.
Aerion
2024. szeptember 08. 19:03
Egyesek szerint az „orosz diktátor” kizárólag Ukrajna megszerzésében érdekelt, és a NATO-val való konfrontáció katonai öngyilkosság lenne az orosz hadsereg jelenlegi állapotában ------------- 8 EZER stratégiai csapásmérő nukleáris rakétával felszerelt haderőról állítják EZT. A szakértők, baszki. Ez nem szakértelem, ez moslékPROPAGANDA. A nyugati agymosott idióták 'szellemi' tápláléka, magyarul lófasz az agyba. ---------------- Egy orosz győzelem nemcsak Putyint erősítené meg, hanem destabilizálná az egész demokratikus világot az elemző szerint. ------------- Nincs olyan, hogy demokratikus világ, moslékvilág van, aminek semmi köze semmiféle demokráciához. ----------------- (Putyin) Azt is kijelentette, hogy „az emberiség történetében soha nem létezett Ukrajna” -------------- Mert? Létezett? TI szarházi, emberiségellenes elmebeteg idióta mocsadék állatok. Kötelet az összesnek.
F.Szabó
2024. szeptember 07. 11:13
Nehéz ezeket az elemzőket komolyan venni, miközben az oroszok azt a két megyét is képtelenek teljes egészében elfoglalni évek alatt, amit minimum célul tűztek ki maguknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!