Robert Fico: Nincsenek traumáim a merénylet után, a támadó politikai indítékait kell kivizsgálni

2024. szeptember 06. 18:38

„Nincs bennem semmi bosszúvágy” – szögezte le a szlovák kormányfő.

2024. szeptember 06. 18:38

Nyitókép: Milan Jaros/Getty Images

Robert Fico kormányfőnek nincsenek traumái az ellene elkövetett merénylet miatt, szerinte a támadó hátterével és indítékaival kell foglalkozni. Nem tartja fontosnak azt sem, hogy azzal foglalkozzon, hibázott-e a testőrség, szerinte máshol van a probléma – erről pénteki, nyitrabányai (Handlová) munkalátogatása során beszélt. Négy hónapja a városban követtek el ellene merényletet – írja a Ma7.sk magyar nyelvű felvidéki hírportál.

Fico elmondta: 

a támadó személyével egyáltalán nem foglalkozik, és nincsenek traumái. 

Sőt, elfogadtam azt a személyes filozófiát, hogy egyszerűen így jártam, és nincs bennem semmi bosszúvágy” – szögezte le. Kártérítést sem fog követelni a tettestől, és más jogi lépéseket sem kíván tenni. „Végezze el a munkáját az igazságszolgáltatás, és ő rendezze el magában a történteket” – tette hozzá.

A kormányfőre még szakorvosi kivizsgálások várnak a sérülései mértékét illetően, de úgy véli, hogy ezek csak megerősítik a már ismert tényeket. Szerinte most a merénylet hátterét kell feltárni.

Mindenekelőtt ki kell mondani a nyilvánosság előtt, mi történt valójában, mivel az ellenzék azt szerezné, ha a testőrséggel foglalkoznánk, hibázott-e vagy nem, de itt másról van szó. Itt valaki politikai gyűlöletből meg akarta ölni a kormányfőt, és most nem Robert Ficóról van szó, hanem a Szlovák Köztársaság kormányfőjéről”– jelentette ki a szlovák kormányfő.

Szerinte 

a parlamentnek is foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.

Augusztusban Fico bejelentette, hogy a parlament ősszel tárgyalhat a merényletről szóló jelentésről. Pénteken hozzátette, fontos lenne megvizsgálni, kivel kommunikált a támadó. „Én várok, valaki majd megírja a jelentést, a belügyminisztérium vagy más, gondolom szeptember elején kész lesz, mert már hetekkel ezelőtt jelezték, de én nem veszek részt az összeállításában, mert nem akarok szubjektív dolgokat belevinni” – tette hozzá.

Fico szerint nincs értelme jelentést írni a büntetőeljárás részleteiről. Szerinte 2023 szeptemberétől kell elemezni a történéseket. Megismételte, hogy az ellenzék és a média egy része nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményeket.

Fico hangsúlyozta, hogy nem érdekli a merénylő személye, és megbocsátott neki, mivel csak egy eszköz volt valaki más kezében. Ismételten hangsúlyozta, hogy 

az ellenzéki aktivistát gyűlöletkeltés motiválta a merényletre. 

Mindenkit arra figyelmeztetett, hogy ne használják a politikusokra tett kijelentéseikben a „gyilkos, bűnöző” kifejezéseket, mert ezek gyűlöletet szíthatnak és támadásokat eredményezhetnek.

A kormányfőt május 15-én sebesítette meg Juraj C. a nyitrabányai (Handlová) kihelyezett kormányülésen. A tettest a helyszínen letartóztatták, terrortámadás miatt folyik ellene büntetőeljárás.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 07. 14:28 Szerkesztve
a merénylet után, a támadó politikai indítékait kell kivizsgálni ---- szerintem az egyszerűen csak annyi hogy n e m t e t sz e t t neki mindaz ami neked meg igen. Mindezt egy Juraj Cintula nevű szlovák költő még versbe is foglalta. El kellene már olvasnod azt is. (szerintem nem lesz nyelvi nehézségetek egymással)
altercat1
2024. szeptember 06. 21:54
Zöldfülű! (novičok = kezdő) Te szopni jársz ide... Az utóbbi száz évben magyarellenesre hülyített bunkó szlovákok és mások, románok, stb. szavazataira pályázó politikusok hatalom-technikai lejátszása a magyaság elleni megnyilvánulásuk. Nincsenek örök barátaink és örök ellenségeink, örök érdekeink vannak. Nekik is!
SzkeptiKUSS
2024. szeptember 06. 20:45
Bizony Fico is kemény, mint a Viktor. A hazája érdekeit képviseli. Fikarcnyi politikai gondja nem lenne, ha behódolt volna, de nem tette.
herden100
2024. szeptember 06. 20:31
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!