A lelőtt miniszterelnökön merengett a Politico, Orbán is szóba jött

2024. augusztus 23. 06:15

Aggódik a brüsszeli lap.

2024. augusztus 23. 06:15

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szlovákia az új Magyarország? – teszi fel a kérdést a Politico. A fővárosban tüntetők ezrei aggódnak amiatt, hogy meglátásuk szerint országuk illiberális irányba halad, írja aggódva a lap.

A tüntetők – köztük ellenzéki politikusok és újságírók – a kulturális szektort sújtó kormányzati fellépések, az igazságszolgáltatás és a rendőrség intézményeinek megosztó reformjai ellen tiltakoznak Szlovákiában, amelyek szerintük megfordítják az ország korrupcióellenes erőfeszítéseit.

Robert Fico kormányfő alatt aggódunk az európai jövőnkért”

– mondta Sebastian, egy 17 éves informatikus diák, aki EU-zászlóval a kezében csatlakozott a tüntetéshez.

Amiatt is aggódnak, hogy Fico a hatalomba való visszatérésért oroszbarát, Amerika-ellenes platformon kampányolt, úgy látják, országuk a következő a sorban, amely Orbán Viktor Magyarországának a mintájára illiberális állammá válhat.

Ez volt egyébként az első tiltakozás a Fico elleni májusi merénylet óta.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, a kormányfőt négy golyóval találták el a közép-szlovákiai Handlovában. Az 59 éves vezető életveszélyes sérüléseket szenvedett, több műtéten is átesett, de azóta vissza tudott térni a feladataihoz.

Fico azt mondta, azért vált célponttá, mert nem volt hajlandó katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, és „egy szuverén és magabiztos szlovák külpolitikát hirdetett”.

A médiával és az igazságszolgáltatással szembeni fellépések jól ismertek Magyarország vagy Lengyelország elmúlt években tett lépéseiből, de hasonló tendenciák tapasztalhatók Olaszországban is, Giorgia Meloni miniszterelnök médiapolitikájával, Bulgáriában pedig az új LMBTQ-ellenes törvénnyel kapcsolatban is.

Ez a kormány megpróbálja elszakítani Szlovákiát a szabad világtól, olyan országokkal és politikusokkal keresi a szövetséget, amelyek elszigeteltek. Ilyen például Orbán”

– mondta Ivan Korčok, a nyugatbarát jelölt, aki az idei elnökválasztáson alulmaradt Fico szövetségesével, Peter Pellegrinivel szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. augusztus 24. 09:51
Ez a Sebastian így született vagy pénzért ilyen korlátolt? Vagy a jómód meghülyít? Jobb neki egy nemzetellenes EU által tönkretett országban, gyarmati státuszban élni?
Cságoly
2024. augusztus 23. 12:06
Lelőtt miniszterelnök? Nem. Meglőtt miniszterelnök. Tartalomtól függetlenül a magyar nyelv helyes használata minimális elvárás lenne.
nemecsek-3
2024. augusztus 23. 11:43
Aki hülye még ahhoz is, hogy magyarul, legalább címet adja helyes értelemben egy cikkhez az tűnjön már el a mandinertől kedves igazgató úr!.....vagy netalán főszerkesztői minőségben ön engedte át a cikket ezzel a címmel ???????
lemez
2024. augusztus 23. 10:49
Mindet lelöni,akinek nem tetszik az eu agressziv,mocskos politikája,ami usa gyarmattá tett minket.Minden parancsot átvenni a jenkitöl,még a gyilkolást is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!