Megvan, melyik ország csatlakozhat a leggyorsabban az EU-hoz

2024. szeptember 27. 23:00

Legalábbis a balkániak közül.

2024. szeptember 27. 23:00
Daily Life In Tirana

Nyitókép: Artur Widak / AFP

 

Albánia újabb lépést tett előre az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatban, miután az EU nagykövetei döntöttek arról, hogy október 15-én Kormányközi Konferenciát (IGC) tartanak Luxemburgban – tájékoztat az Euronews. Ezen a találkozón a csatlakozási tárgyalások úgynevezett „alapvető” fejezeteiről lesz szó, ami azt jelenti, hogy Albánia közelebb került ahhoz, hogy tagja legyen az EU-nak.

Ezt is ajánljuk a témában

Silvio Gonzato, az EU tiranai nagykövete elmondta, hogy

Albániának komoly esélye van arra, hogy Montenegróval együtt az EU-csatlakozás élvonalába kerüljön.

Gonzato szerint a politikai akarat és az adminisztratív képességek kombinációja lehetővé teszi, hogy Albánia kiemelkedjen a többi jelölt ország közül. Hozzátette, hogy Albániának nincs „B terve”, hiszen az ország összes politikai pártja egyetért abban, hogy az EU-tagság a cél.

Ezt is ajánljuk a témában

Albánia már több akadályt leküzdött a hosszú és összetett csatlakozási folyamat során, beleértve a gazdasági, jogi és alkotmányos reformokat.

A legfontosabb célkitűzései között szerepel a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint az oktatás és az egészségügy modernizálása.

A legutóbbi fejlemények alapján Albánia megelőzheti egyes balkáni szomszédait a csatlakozási folyamatban. Észak-Macedónia például egyelőre nem kapott zöld utat az EU-tól a tárgyalási fejezetek megnyitására. A német nagykövet szerint Albánia előrelépése reményt adhat más régióbeli országoknak is.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. szeptember 28. 00:19
A bővítest Szerbiával kell kezdeni..
survivor
2024. szeptember 28. 00:15
Na, az baszna be..... Apró lepesekkel az EU szétkúrása fele.
Treeoflife
2024. szeptember 27. 23:47
Az EU politikai céljai szerint valóban két fontos ország. De ha ezek csatlakozása mellett kihagyják Szerbiát és/vagy Boszniát, abból akár katasztrófa is lehet - az EU számára.
B_kanya
2024. szeptember 27. 23:42
Köpjük arcon a törököt meg a szerbeket.... Gratulálok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!