Megkérdezték a román miniszterelnököt, hajlandó lenne-e a választás után RMDSZ-es kormányfőt kinevezni – mutatjuk a választ!

2024. szeptember 23. 10:20

Megérett Románia arra, hogy az országnak magyar miniszterelnöke legyen?

2024. szeptember 23. 10:20

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elsősorban kampánycélból tett látogatást Kolozsváron szombaton az államelnöki tisztségre pályázó Marcel Ciolacu kormányfő, megtekintve többek között a mesterséges intelligenciára szakosodott kutatóközpontot építkezési munkálatait. Mivel az elmúlt időszakban erősen foglalkoztatja a román pártokat az is, ki lesz az év végi választásokat követően Románia miniszterelnöke, a Krónika megkérdezte, államfővé választása esetén Ciolacu kinevezne-e magyar kormányfőt egy PSD–RMDSZ-koalíció esetén.

A román államfőjelöltek többször véleményt mondtak az elmúlt időszakban arról,

kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben, illetve kit nem neveznének ki kormányfőnek, ha megnyerik a Cotroceni-palotáért zajló küzdelmet. 

Marcel Ciolacu például meglepetésre úgy nyilatkozott a napokban, hogy abban az esetben, ha ő lesz az államelnök, akkor nem a saját pártjából bízna meg valakit kormányalakítással, hanem abból az alakulatból választana miniszterelnök-jelöltet, amellyel a PSD koalícióra lép a decemberi választásokat követően.

Meggyőződésem, hogy egyik párt sem lesz képes megszerezni a szavazatok 50 százalékát, tehát kormánykoalícióra lesz szükség. Hogy milyen lesz ez a koalíció, az a románok szavazatán múlik. Legyen tiszta: ha a románok megválasztanak Románia elnökének, szerintem úgy tisztességes, ha az a párt adja a kormányfőt, amelyikkel a PSD koalícióra lép” – hangoztatta Ciolacu. Ennek kapcsán pengeváltás alakult ki a koalíciós partnerek között, Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és államfőjelöltje ugyanis előrebocsátotta: ő nem fogja Ciolacut kinevezni miniszterelnöknek. Minderre a PSD elnöke azzal vágott vissza a balliberális koalíció társelnökének, hogy ezt maga is így gondolja, mivel meggyőződése, hogy Ciucát nem választják meg államelnöknek. 

Ekkor a Krónika újságírója megkérdezte a román miniszterelnököt, megbízna-e valakit az RMDSZ-től kormányalakítással abban az esetben, ha ő lesz Románia államelnöke, a jelenleg általa irányított PSD pedig koalícióra lépne a magyar alakulattal. 

Ciolacu erősen fintorgó arcot vágva válaszolt a Krónikának: Ne haragudjon, itt már a spekuláció területére lépünk. Várjuk meg, mit határoznak a románok 

– utalt a választások kimenetelére a kormányfő. 

Egyébként az RMDSZ eddigi, 1996 óta vállalt kormányzati szerepvállalásai során az alakulat – Markó Béla, majd Kelemen Hunor révén – mindegyik alkalommal betöltött miniszterelnök-helyettesi tisztséget a bukaresti kabinetben, az viszont soha nem jött számításba, hogy a szövetség megkapja a kormányfői posztot. Ennek kapcsán az RMDSZ vezetői több alkalommal is elmondták, 

még nem érett meg arra Románia, hogy az országnak magyar miniszterelnöke legyen.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor a napokban ismét egyértelművé tette, hogy az RMDSZ szeretne visszakerülni a bukaresti hatalomba a decemberi választásokat követően. Románia miniszterelnökét reagáltatni kívánták arra is, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövete a napokban élesen bírálta Orbán Viktor kormányfőt – az újságíró megfogalmazása szerint – „a nyugati világ ellen folytatott tevékenysége és Romániával kapcsolatos politikája miatt”. 

Marcel Ciolacu azonban azt mondta, erre legfeljebb december 8. (az elnökválasztás második fordulója) után hajlandó válaszolni, mivel a külpolitika az államelnök hatásköre. „Tudom, mennyire szeret nyilatkozni és interjút adni az államfő, de mégis inkább próbálják neki feltenni ezt a kérdést. Vagy forduljanak a külügyminiszter asszonyhoz” – hárította el a válaszadást a kormányfő, arra utalva, hogy Klaus Iohannis az elmúlt években egyetlen interjút sem adott a sajtónak, és ritkán áll az újságírók elé.

Ciolacu egyébként a koalíciós partner PNL által a héten elindított, „Mentsük meg Iohannis közlegényt” fedőnevű politikai mentőakció kapcsán Kolozsváron úgy vélekedett: nem hiszi, hogy további jogszabályokra lenne szükség ahhoz, hogy a második mandátumát befejező Klaus Iohannis államelnök indulhasson a december 1-jei parlamenti választásokon. Ciolacutól megkérdezték, hogyan fog szavazni a PSD a parlamentben a liberálisok törvénytervezetéről, amely kimondja, hogy Románia elnöke a mandátuma utolsó három hónapjában független jelöltként indulhat valamely párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján a parlamenti választásokon. A PSD elnöke azt válaszolta, hétfőn döntenek ez ügyben is a párt vezetőségi ülésén, de hangsúlyozta, hogy a parlament törvényhozói tanácsának eddigi észrevételei alapján úgy tűnik, nincs szükség további jogszabályokra ahhoz, hogy az államelnök induljon a parlamenti választásokon, ha akar. 

Hozzátette: megbízták a párt szakértőit is, hogy elemezzék ezt a kérdést. „Sajnálom a koalíciós kollégáimat, talán mélyebbre kellett volna ásniuk, vagy tanácsot kellett volna kérniük több szakértőtől, párton kívül. Ha a szakértőink következtetése megegyezik a törvényhozói tanács észrevételeivel, akkor meghozunk egy döntést. Ha nem, akkor más döntést hozunk” – szögezte le Marcel Ciolacu.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. szeptember 23. 10:37
Romániának akkor lesz magyar miniszterelnöke ha Orbán lesz Európa uralkodója, mert akkor van rá esély, hogy a nyalásösztön fölébe kerülhet a gyűlöletösztönnek
bunko-jobbos
2024. szeptember 23. 10:30
Bocs, csak a cikk címét olvastam el, de az értelmetlennek tűnik: a miniszterelnök nevezi ki a kormányfőt (ami miniszterelnököt jelent)??????? Egyébként nem örülnék, ha magyar lenne a kormányfő ROmániában (aminek kicsi az esélye), mert ha egy politikus jót csinál, akkor az OK, de ha elront valamit (vagy jól csinálja, de egy társadalmi csoportnak közben rossz lesz), akkor ő a hibás. Ha meg magyar, akkor az összes magyar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!