Magyarország útját járná a szlovák jobboldal – ráadásul kulcsfontosságú ügyben

2024. szeptember 06. 15:35

A gyermekvédelmi törvényt másolnák le.

2024. szeptember 06. 15:35

Nyitókép: Sudipta Das / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az iskolai LMBTQ-népszerűsítést megakadályozó törvényjavaslatot terjesztett be a kormánykoalíció részét képező Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – írta meg az Euractiv. A párt négy parlamenti képviselője Andrej Danko pártelnök vezetésével az oktatási törvény módosításaként nyújtotta be a jogszabály-módosítási javaslatot, amely

  • világosan meghatározza a „nem hagyományos szexuális irányultság” fogalmát, valamint
  • megtiltja ennek „támogatását” és a kapcsolódó információk terjesztését az iskolákban.

A javaslat szerint

akár 30 ezer eurós (mintegy 11,8 millió forintos) pénzbírságot is kaphatnak azok az iskolák, amelyekről kiderül, hogy megsértik a törvényt.

„A szlovák társadalom olyan hagyományos értékekre épül, amelyek a házasságot a férfi és a nő kizárólagos szövetségeként határozzák meg, amit a szlovák alkotmány 41. cikkének (1) bekezdése is kifejezetten kimond” – áll az indokolásban.

„Ezekkel az értékekkel összefüggésben a törvényjavaslat meg kívánja védeni a gyermekeket és a fiatalokat az alkotmányos alapelvekkel szemben álló hatásoktól” – teszik hozzá.

A lap megszólaltat LMBTQ-párti aktivista szervezetet, amely szerint ugyanakkor az „alkotmánybíróságunk már korábban kimondta, hogy a szexuális irányultság nem lehet alapja az egyenlőtlen bánásmódnak, és úgy gondolom, hogy ismét megtenné, még mielőtt az európai bíróságok döntenek”. Sőt, szerintea törvénymódosítás nem oldaná meg a szlovák oktatási rendszer egyik problémáját sem, hanem súlyosbítaná a meglévő problémákat, például az LMBTQ-fiatalok megfélemlítését és a fiatalok radikalizálódását.

Szerinte az SNS az általa irányított minisztériumok problémáiról próbálja elvonni ezzel a figyelmet.

Az Euractiv egyébként azt emeli ki, hogy az SNS megkerülte Tomáš Drucker oktatási minisztert, akit nem kérdeztek meg a beterjesztés előtt, ő ezen döntésüket a „koalíciós megállapodás megszegésének” minősítette.

Az SNS alá tartozik egyébként a kulturális minisztérium és a környezetvédelmi tárca is, ahol akadnak gondok, így a kijelentés nem feltétlenül alaptalan.

Emellett, jegyzi meg a lap, a törvény feltehetően az Európai Bizottság kifogását követően várhatóan az EU Bírósága is vizsgálja, ahogy a magyar törvény tekintetében is tette, és valószínűleg a nemrég életbe lépett bolgár törvény kapcsán is tenni fogja.

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. szeptember 07. 07:02
HA MEGLÁTOM EZT A ZÁSZLOS PATKÁNYT KITAPOSOM A BELÉT!!!!!!!!!!!!!!!!
herden100
2024. szeptember 06. 20:49
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
csapláros
2024. szeptember 06. 20:26
Anomandercsapláros 2024. szeptember 06. 19:39 ..."A magyargyűlölő Fico, a haverotok? Mindenkivel összeálltok, a hazátok ellenében is? A nemzet ellenében is?"... Te hol a kurva anyádban élsz?? 1. NEM a haverunk. 2. A LIBERÁLNÁCI hazai és az uniós, sőt az USA ballibbant Soros ideológiával fémjelzett ELLENSÉGGEL szemben MÉG AZ ÖRDÖGGEL is szövetkezni kell, úgy, ahogy a német nemzeti szocializmus, Hitler ellen a komcsik, a parasztpártiak, a népi írók és a HUNGARISTÁK is szövetkeztek anno. 3. Hazánk ellenében??? A felvidéki magyarság fogyásának a lelassítása, a magyar vállalkozások felvidéki terjeszkedése, a határmenti térségek fejlődése, egy Ny-Magyarország-Bécs-Pozsony-Győr-morva és sziléziai iparvidék kijelölte ÚJ K-Európai iparvidék is Magyarország ellenében lenne, hogy baszna szájba egy taliga majom, amiért ilyen húgyagyú Isten barmát szart az anyád a világra !!!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 06. 19:55
Egyesek nem hajlandóak itt észrevenni, hogy ahogyan Szájer sem azért megvetendő, mert meleg, hanem mert meleg létére bort ivott és vizet prédikált, álszent volt, de ami sokkal rosszabb tevékenyen részt vett a melegek elleni uszításban, az életük, boldogságuk megnehezítésében, a pártállam káros és bűnös szexuális kisebbségek elleni tevékenységében. Ezért kapja Bese Gergő is, amit kap. De ez semmi az általa elkövetett aljassághoz képest!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!