Magyarország elkezdte, a világ befejezi: ezzel a megoldással érhet véget az orosz–ukrán háború

2024. szeptember 27. 20:50

A kínai külügyminiszter is köszönetet mondott hazánknak a Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért.

2024. szeptember 27. 20:50
Orbán Viktor, Szijjártó Péter.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban, a Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Mandiner is beszámolt az esemény kapcsán arról, hogy Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért pénteken New Yorkban.

A legfontosabb témák

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ Közgyűlésének napirendjét a héten az ukrajnai és a közel-keleti fegyveres konfliktus uralta, és jól látszik, hogy a világ országainak többsége békét akar.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában.

Annál is inkább, mert a Béke barátai csoport egyik fontos célja az, hogy a kínai-brazil koprodukcióban készített béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra”

– húzta alá.

Ez a béketerv kimondja, hogy a diplomáciai rendezés jelenti a háború egyetlen lehetséges megoldását, azt is, hogy fokozni kell a humanitárius segítségnyújtást, s el kell kerülni a civil áldozatokat, az emberek további szenvedését. E szerint tartózkodni kell az atomfegyverek használatától, továbbá meg kell előzni a nukleáris létesítményekkel szembeni támadásokat – tájékoztatott.

„A kínai-brazil béketervnek az egyik leghosszabb távra mutató pontja is egybevág az elképzeléseinkkel, a céljainkkal, mert ez a béketerv kimondja azt is, hogy nem fogadható el, hogy a világot újra nyugati és keleti blokkokra osszák” – tette hozzá.

(MTI)

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

A háború nem konfekciótermék

Mivel igen sokan szekáltak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, itt a válaszom, szokásom szerint köntörfalazás nélkül.

3 órája

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 27. 22:10
Magyarország elkezdte 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Mit? A háborút? A Béke barátai csoport: Putyin, Netanjahu, az iráni elnök, Hezbollah, Hamasz, Moszad, Orbán stb. A Béke ellenségei csoport: Belgium, Luxemburg, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, stb. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
gefaha
2024. szeptember 27. 22:06
Nem fogunk a brüsszeli bürokratákra várni. Ha ők lesöprik az asztalról, lépünk tovább. Túl rajtuk.
gefaha
2024. szeptember 27. 22:02
Vannak, akik úgy képzelik el a világ együttműködését, hogy mindenkit és minden más akaratot maguk alá gyűrnek, de se tudásuk, se erejük nincs hozzá. És vannak, akik a valódi együttműködésért dolgoznak a bolygó egyesítésért a sokféle akarat közös egyesítésében.
gilou-au-clavier
2024. szeptember 27. 21:55
A csutinak meg a kakadunak semmi köze nincs ehhez, majd ha Moszkvában is verik a nyálukat, hogy juj, béke. Ja, azt már nem, simán orkszopni mennek oda fidkányék...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!