Korszakos legendához hasonlította Macront a Politico

2024. szeptember 22. 16:37

Kíméletlenül vadászta le politikai ellenfeleit a francia elnök.

2024. szeptember 22. 16:37
null

Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

A francia elnök a nyáron elkerülte a politikai halált, azzal, hogy feláldozta a szövetségeseit – írja a Politico.  Emmanuel Macron dacolt a francia politika törvényeivel, de soha nem tűnt még ennyire magányosnak.

A lap emlékeztet, hogy az elnök az elmúlt három hónapban elvesztette az uniós választást, majd sietve feloszlatta a parlamentet, és felkészületlenül küldte csapatait egy újabb választási csatába, azt szintén elbukta, majd hetekig tartó káoszt és zűrzavart váltott ki azzal, hogy várt a miniszterelnök kinevezésével.

Macron szövetségesei több tucat mandátumot vesztettek a baloldal és a szélsőjobboldal sikerei nyomán,

miután eljátszotta az ország jövőjét. Ő maga valahogy – bár komoly sérüléseket szenvedett – talpra tudott állni, amikor Michel Barnier volt Brexit-főtárgyalót nevezte ki miniszterelnöknek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico úgy véli, a mostani kegyelmi állapotért Macron nagy árat fizetett, a tábora maradandó károkat szenvedett. A legfontosabb szövetségesei nyíltan ellene fordultak, azzal vádolva őt, hogy „megöli” a koalícióját. Macron minisztereinek sokkos állapotban tántorgó képei az előrehozott választások kiírásáról szóló döntése után még sokáig megmaradnak.

A gyengeségét a riválisok és a szövetségesek egyaránt észrevették. Macron volt az első, aki patthelyzetbe került az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott vitában. A francia elnök úgy döntött, feláldozza a biztosnak jelölt Thierry Bretont annak reményében, hogy jobb portfóliót kap, de 

Ezt is ajánljuk a témában

Párizs végül kevesebb befolyással rendelkezik, mint korábban.

A nagyobb kérdés az, mit képvisel Macron. Az elnök biztosította Barnier-t, a fiskális szempontból óvatosan konzervatív nagykutyát – aki kétszer volt európai biztos és négyszer miniszter –, hogy a vállalkozásbarát reformjai – különösen a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló ellentmondásos döntése – megmaradnak.

De a Politico szerint a macronizmus – a pragmatizmus és az innováció keverékéből álló, sajátos politikai stílus, amelynek a hagyományos bal-jobb pártok közötti megosztottságon kellett volna túllépnie – halottnak tűnik.

A politika hemzseg az árulásoktól és a hátba szúrásoktól, írja a lap. Macron saját hatalomra jutása egy titkos elnökjelöltségi pályázattal kezdődött, amikor 2016-ban még Hollande kormányának minisztere volt. Akkoriban Hollande esélyei már halványodtak, de még nem jelentette be, hogy nem pályázik az újraválasztásra.

Macron a miniszterelnökeivel szemben is kíméletlenségről tett tanúbizonyságot. 

A baloldali technokrata Élisabeth Borne-t kinevezték miniszterelnöknek, és tavaly azzal a hálátlan feladattal bízták meg, hogy a kormány nyugdíjreformját a széles körű lakossági ellenállás ellenére keresztülvigye, majd a munka végeztével kirúgták. A francia elnök ezután az úgynevezett Macron-generáció egyik sztárját, Gabriel Attalt hozta a helyére, hogy hónapokkal később a háta mögött előrehozott választásokat írjon ki.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvasbika
2024. szeptember 22. 17:59
Legenda, az biztos. Legendásan hülye pöcs. Talpnyaló alattvaló.
Gubbio
2024. szeptember 22. 17:28
Az elnöki (teljhatalmi) rendszert azért találták ki, hogy soha ne az államelnök vigye el a balhét. Olyan, mint (pl.) az angol polgári-kalapos királyság. Nem érdekli, melyik szemétdomb dobja fel neki a miniszterelnököt - bárkit jóváhagy. A lényeg neki az, hogy parazitaként tovább létezzen a (brit) társadalom felett.
Józsi6
2024. szeptember 22. 17:12
Korszakos legenda=tehát meghalt. Idióták.
EX_Terminator
2024. szeptember 22. 16:48
Ti örökre eltakarodtok és elfelejtitek hogy bármibe is beleugathattok BÁRMIT IS KIERŐSZAKOLHATTOK VAGY A VÉRBE FAGYOTT HULLÁTOKAT FOGJÁK ELVINNI TI UTOLSÓ ALJAS ELMEBETEG FÉRGEK. (SZEMKÖZT KÖPI)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!