Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

A Brexit főtárgyalója lehet az új francia miniszterelnök

2024. szeptember 05. 14:58

Most Michel Barniert vette elő a kalapból Macron elnök.

2024. szeptember 05. 14:58
null

Fotón: Macron és Barnier (fotó: Ludovic MARIN / AFP)

 

Franciaországnak hónapok óta nem volt miniszterelnöke, miután a nemzetgyűlési választás óta egyik oldalnak sem volt többsége, se Macronnak, sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak.

Több kudarcba fulladt próbálkozás után 

Emmanuel Macron elnök most Michel Barniert nevezte meg kormányfőjének.

A most 73 éves Barnier korábban miniszterként, majd európai bizottsági biztosként szolgált, 2016-tól pedig az EU Brexit-ügyi főtárgyalója lett. Konzervatív nézeteket valló politikus, aki a gaullista Republikánus Párthoz áll közel.

Barniert ugyanakkor még el kell fogadnia a nemzetgyűlés többségének is. Macron hivatalának közleménye szerint az elnök mindent megtett, hogy a lehető legnagyobb esély legyen Barnier megválasztására. Ugyanakkor 

Macron koalíciójának és a Republikánusoknak együtt sincsen többsége a törvényhozásban.

A nemzetgyűlési választáson győztes baloldal tombol: a szocialista pártelnök, Olivier Faure szerint Macron a választáson negyedik helyezett párt (Republikánusok) emberének adná a kormányfői pozíciót, ami szerinte a demokrácia megtagadása, az ország pedig rendszerválságba jutott.

A Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés egyelőre kivár,

 nem utasítják el egyből Barniert, megvárják kormányprogramja prezentálását, és majd akkor döntenek róla. Ha a Nemzeti Tömörülés nem szavaz vagy tartózkodik Barnier kapcsán, akkor lehetséges, hogy meg tudják őt választani kormányfőnek – igaz, onnantól valószínűleg Le Penék kezében lenne a többség biztosításának joga és lehetősége Macron kormányával szemben.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. szeptember 05. 15:18
Előtte az élet, a karrier.. Csak le ne csapja Brigit a Mikron kezéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!