Kilépne az EU-ból a bolgár oroszbarát párt

2024. szeptember 06. 05:35

Az Újjászületés nevű mozgalom az EU helyett a BRICS-országok közé vezetné át Bulgáriát.

2024. szeptember 06. 05:35

Nyitókép: Az Újjászületés párt képviselői távoznak az államfővel való konzultációt követően Szófiában 2024. augusztus 8-án  /  fotó: Hristo Vladev / NurPhoto via AFP

 

Az Újjászületés párt szerdán a szófiai parlamentben népszavazást kezdeményezett arról, hogy Bulgária euróövezeti tagságát legalább 2043-ig halasszák el. A parlamenti többség, a konzervatív GERB és két liberális párt képviselői leszavazták az indítványt.

Az Euractiv értékelése szerint az oroszbarát nacionalista párt ezzel a húzással szándékosan zavart akart okozni, 

dezinformálásra akarta felhasználni ezt a politikai helyzetet az október 27-re kiírt parlamenti választások előtt.

Az Újjászületés vezetője, Kosztadin Kosztadinov egyébként az EU-ból és a NATO-ból való kilépésre szólította fel Bulgáriát. „Ha nem reformálják meg az EU-t, akkor ki kell lépnünk belőle, mert nem múlhatunk ki benne” – fogalmazott. Az euroszkeptikus bolgár párt egyik alapítója volt a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt mellett a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) nevű új európai parlamenti frakciónak július közepén. 

Miközben a hivatalos bolgár cél az, hogy a balkáni ország 2025-ig csatlakozzon az eurózónához, 

az Újjászületés az EU-ból való kilépést, majd azt követően a BRICS-államokhoz való csatlakozást szorgalmazza. 

A párt ugyanis úgy véli, az utóbbi egy „gazdagabb klub”.

Az uniós lap emlékeztet: a Világbank adatai szerint Bulgária egy főre jutó GDP-je magasabb, mint bármely BRICS-országé (kivéve az olajban gazdag Egyesült Arab Emírségekét), az EU-tagállamok közül azonban még mindig a bolgár a legalacsonyabb GDP.

--

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 06. 08:34 Szerkesztve
A bolgárok többsége azért orosz barát, mert a törököket (300 év uralom után) az oroszok ebrudalták ki az országukból, úgy, hogy nem foglalták el.
leonardodicarpaccio
2024. szeptember 06. 08:11
Ismerem a bolgárokat, hosszú éveket éltem ott. Amíg az oroszok a Balkánon a szerbeket tolják, addig nem kell félni a bolgárok EU-tól és NATO-tól való elfordulásától. Lesz még Bosilegrad, Pirot, Dimitrovgrad bolgár város!
Krupp Skya
2024. szeptember 06. 07:49
Kovács Ubul 2024. szeptember 06. 06:53 A magyar is. A végén csak ti balfasz uk-ráront maradtok az eu-ban aztán szedhetitek az órát egymástól meg erőszakolhatjátok egymást. Párbeszéd Ukrajnában: Ukrán kérdezi Ubolov Kovacsevicstől. -Hol voltál? -Iskolában. -Milyen órát vettél? -Zsebórát el.
Kristály
2024. szeptember 06. 07:44 Szerkesztve
Nem kilépni kellene hanem szétrobbantani a EUbizottságot és kivégezni őket. Ők sem ezt az Európát képzelték el maguknak hogy hot-spoth ország lesz és az Lmbtq rendelkeznek a gyerekek felett. És kötelezően.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!