Kikelt a CDU elnöke a közös európai eladósodás ellen

2024. szeptember 12. 11:05

Friedrich Merz mindent megtesz Mario Draghi tervének megvalósulása ellen.

2024. szeptember 12. 11:05
Budget deliberations in the Bundestag - general debate

Nyitókép: KAY NIETFELD / AFP

 

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője és kancellárjelöltje, Friedrich Merz szeptember 11-én ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az EU adósságának állandósítását. Ennek előzménye, hogy Mario Draghi európai versenyképességi jelentése nagy hangsúlyt fektetett a közös hitelfelvételre – tudósít az Euractiv.

Merz a német Bundestagban tartott vitában szólalt fel, és élesen bírálta Draghi javaslatát, amely egy folyamatos EU-s hitelfelvételi eszköz létrehozását szorgalmazza az uniós projektek finanszírozására és az európai tőkepiacok integrációjának elősegítésére.

„Nagyon világosan szeretném mondani, most és a jövőben is mindent meg fogok tenni azért, hogy megakadályozzam, hogy az Európai Unió eladósodjon” – hangsúlyozta Merz.

Ezt is ajánljuk a témában

A politikus az „Next Generation EU” nevű 800 milliárd eurós közös hitelfelvételi programot, amelyet a Covid-válság idején hagytak jóvá, „kivételnek” nevezte, és hozzátette: „De amit Draghi javasolt, az nincs összhangban az Európai Unió jelenlegi szerződéseinek előírásaival. 

Európában tilos a hitelfelvétel.”

Míg a német pénzügyminiszter, Christian Lindner (FDP/Renew Europe) szintén ellenezte a közös hitelfelvételt, mondván, hogy az nem oldja meg a strukturális problémákat, addig a gazdasági miniszter, Robert Habeck (Zöldek) támogatta Draghi javaslatait. Olaf Scholz német kancellár (SPD/S&D) viszont nem érintette a kérdést a Bundestag-ban elmondott beszédében.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. szeptember 16. 10:59
"Merz kikelt..." Azt majd a Belső Párt mondja meg, hogy Merz-nek mi az álláspontja.
Beszélgető
2024. szeptember 14. 04:26
Ismerősen csengő forgatókönyv. Mega hitelfelvétel a kovid után egy gyengélkedő eu feltámasztására, majd a törlesztésre egy mégnagyobb hitel… Adóság csapda a neve! Beérik a soros terve! Már robogunk a lejtőn
Gonella
2024. szeptember 12. 17:49
a draghi virtigli soros bérenc, kisuvickolta gyuri ajánlatát és beöntötte az etetőgépbe, nekünk, hogy megkajáljuk!
troppauer-humer
2024. szeptember 12. 17:01
Nagyon helyes! Ez a Draghi az egész förmedvényét Pfizerináék megrendelésére és szájuk íze szerint írta, miután megtudták, hogy a magyar EU elnökség egyik célja a versenyképességi paktum megkötése. (Nehogy má' a magyarok mondják meg, hogy...).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!