Guardian: Meg kell kerülni Magyarországot

2024. szeptember 11. 19:01

A lap szerzője szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy csak úgy blokkolni lehet országok – például, mit ad Isten, Ukrajna – csatlakozási folyamatait az EU-ba.

2024. szeptember 11. 19:01
BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024

Nyitókép: Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP


„Oroszország ukrajnai inváziója felélesztette az EU bővítésének szükségszerűségét. A »bővítés« évek óta alacsony prioritást élvez – Horvátország volt az utolsó ország, amely több mint 10 évvel ezelőtt csatlakozott a klubhoz” – kezdi véleménycikkét Nathalie Tocci a Guardian publicistája. A szerző szerint azonban az utóbbi években megváltoztak a dolgok, és idézi Ursula von der Leyent, aki nemrég kijelentette, hogy Európa biztonsága attól függ, hogy tud-e tovább bővülni az Európai Unió. 

Tocci szerint a bővítés újra stratégiai prioritássá lépett elő, ami lehetővé teszi, hogy új államok csatlakozzanak. A nyugat-balkáni államok csatlakozása azonban lassan halad. 

„A balkán országoknak nincs szüksége az EU biztonsági garanciáira” – jelenti ki a szerző, utalva arra, hogy Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia is mind a NATO tagjai, Koszovóban pedig fokozott a NATO jelenléte. Szerinte azonban Ukrajnának és Moldovának biztonsági garanciául szolgálna az Európai Unióhoz való csatlakozás. 

A szerző elismeri, hogy az ukrán csatlakozás nem tetszik minden balkáni országnak, különösen mivel ők már évtizedek óta várakoznak. 

Szerinte azonban Ukrajna miatt felgyorsulhat más országok csatlakozási folyamata. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző szerint nagyban befolyásolná a folyamatot, ha az EU megakadályozná, hogy az adott országok a saját nemzeti érdekeiket miatt vétózzák egyes országok csatalakozását. Szerinte túl sokáig engedte Brüsszel, hogy Ciprus és Görögország akadályozza Törökország csatlakozását, valamint Magyarország megakadályozza az ukrán csatalakozást. 

Szerinte „mérgező” az, hogy az EU lehetővé teszi, hogy az államok minden szinten blokkolni tudják a csatlakozási folyamatokat. 

Kijelenti: „Orbán Viktor Magyarországa meg sem próbálja titkolni a szándékait.”

A szerző megjegyzi: a korábbi bővítési körökben az országok csak a csatlakozás elején és végén adtak engedélyt, és jogilag és politikailag is lehetővé kellene tenni, hogy a köztes lépéseket a Bizottság felügyelje, és ne avatkozzanak be az államok. Németország és Szlovénia már javaslatot is tett a folyamat „tehermentesítésére.” Szerinte nem kell azzal foglalkozni, hogy Magyarország, Bulgária, Görögország és Ciprus esetleg tiltakozik majd. 

„Ha az EU bővítés támogatói valóban hisznek a bővítésben, akkor itt az ideje, hogy ezt konkrét politikai lépésekkel, és ne csak szavakkal mutassák meg, még kevésbé olyan kétoldalú migrációs megállapodásokkal, mint amilyen például az Olaszország és Albánia között létrejött” – zárja a Guardian publicistája. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. szeptember 17. 13:58
Az a baj, hogy nem figyelnek. Csak annyit kértünk, hogy a kárpátaljai magyarok kapják vissza a jogaikat. Nem kell diszkriminációs vádaktól tartani, a ruszkik ellen tűzparancs van éppen. Illetve mostmár érdekelne, hogy az EU urai tudják-e, hogy mibe fog kerülni az egész? Vagy ezzel mi ne foglalkozzunk, majd küldik a számlát?
Aerion
2024. szeptember 17. 13:57
A puszta fejbelövés e n n e k nem lenne elegendő büntetés.
vandor-58
2024. szeptember 13. 04:52
Most komolyan egyszerűen már tényleg nincs olyan nap hogy ne azt kéne látnom már megint ez a gusztustalan szarházi féregnyúlvány náci kurva megint kitalált valamit, már egyszerűen hányinger kerülget ha látok egy képet róla valamelyik hírportálon.
Felvidéki MAGYAR
2024. szeptember 12. 16:36 Szerkesztve
A kurva anyját ennek a ribancnak! Az eu nem más, mint egy usa csicska! Ez volt a terv az usa részéről, amit az ukrajnai privatizációkkal kezdett el és a kijevi majdannal folytatott! Az orosz a Szovjetunió felbomlása után minden szerződés minden pontját betartott és betart ma is! Itt az agresszor a cionista usa, a világ csendőre! Ez a helyzet. Az eu komplett vezetése egészen Merkelt is beleértve Európa legatyásításán ügyködik! Az egész eu vezetés amerikai zsoldban bassza szét Európát és tolja a világháború felé! Ezért jó nagy máglyát kell rakni, hogy elférjenek a tetején az európai élettér tönkretevői!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!