Félelmetes üzenetet küldtek Lengyelországból a magyar baloldalnak

2024. szeptember 27. 12:13

A lengyel jogállamiság-szakértő túl lassúnak tartja Tuskék elszámoltatását, és aggódik is, hogy az embereknek nem tetszik a tempó, ezért tanácsokat ad, hogyan is kéne ezt csinálni majd Magyarországon.

2024. szeptember 27. 12:13

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Emlékezetes: Brüsszelből már jóval a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) fémjelezte varsói kormány leváltása előtt megüzenték, mire számítanak az új, Donald Tusk-féle eurokrata kormánytól: leszámolásra.

Ezt is ajánljuk a témában

S nem is kellett csalódniuk Tuskban: nagyüzemre kapcsolt az elszámoltatógépezet, közben az idővel a választást megnyerő, ám többséget nem szerző, így leváltott PiS-t igyekeznek megfosztani az állami támogatásoktól is, amelyek a pártnak járnának.

Ezt is ajánljuk a témában

Maga az új miniszterelnök azzal büszkélkedett, hogy

„ez először fordul elő Lengyelország történetében, nemcsak 1989 után, hogy ennyire hatékonyan elszámoltassák azokat a tisztségviselőket, akik a választások nyomán kénytelenek voltak átadni a hatalmat”.

Ám nem mindenki elégedett a leszámolások tempójával.

Így van ezzel például a lengyel Anna Wójcik jogállamiság-szakértő, aki hosszú interjút adott a Szabad Európa Rádiónak, amelyben azt javasolta a magyar ellenzéknek:

„ne vesztegessék az időt, kezdjenek el szerveződni, együtt gondolkodni a kormányváltás utáni Magyarországról, hogy amikor eljön a változás, már az első naptól legyen mire támaszkodnia az új kormánynak, ne a nulláról induljon az ötletelés”.

Mindez szerinte ugyanis növelné az átláthatóságot és a jogállamiság helyreállításába vetett társadalmi bizalmat is. Most azonban szerinte Lengyelországban

„a jogállamiság helyreállítása lassan halad, ami sok választónak frusztráló”.

Az interjú nagyrészt egyébként a lengyel és a magyar kormányzatok összehasonlításáról szól, jelesül, hogy „a 2015-ös választásokon győztes, Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosságnak (PiS) nem volt alkotmányozó többsége”, ezért nem tudta megváltoztatni az alkotmányt, szemben Magyarországgal. Emellett szerinte „Lengyelországban a bírósági függetlenség mélyebb válságba került, mint Magyarországon”, ugyanakkor Kaczyński magyar példákat állított maga elé,

„egyszer ki is mondta, hogy arról álmodik, hogy »Varsó olyan lesz, mint Budapest.«”,

emellett „a jóléti intézkedésekkel igyekeztek támogatni a saját választóikat, és az LMBTQ-ellenes kampányokban is Magyarország inspirálta őket” – sorolta a „bűnlajstromot” Wójcik.

A szakértő sajnálkozva jegyezte meg:

„az új koalíciós kormány megkezdte a jogállamiság visszaállítását, de ennek még vannak jogi és politikai korlátai”.

Persze ezek totális áthágása nem akkora probléma, ha Tuskról van szó.

„Az új, Donald Tusk vezette kormány elkezdte átalakítani a közmédia vezetőségét, de ezt jogilag meglehetősen ellentmondásos módon tették”

– mondta el a szakértő, hozzátéve, a közmédia vezetőit a médiahatóság nevezi ki, itt azonban még a PiS-szel szimpatizáló személyek vannak, szóval Tuskék ezt megkerülve, miniszteri szintről nevezték ki ide a saját kádereiket.

Wójcik szerint a sajtó felé is jobban teljesítenek Tuskék, „persze meg lehetne nézni, hogy mennyire nyitottak az egykori propagandisták által létrehozott lapok felé” – degradálta a jobboldali lapokat, igazolva Tuskék totális embargóját a sajtó komplett egyik fele irányába.

Óvatosan „meglepőnek” nevezte, hogy a befagyasztott uniós pénzek elengedéséhez lényegében elég volt a kormányváltás, illetve Tuskék cselekvési terve, de bármi egyéb nélkül az Európai Bizottság megszüntette a jogállamiság leépítése miatt indított eljárásokat Lengyelországgal szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindemellett a szakértő büszkén számolt be arról, hogy „több ember már előzetes letartóztatásban van a korrupciós ügyekkel kapcsolatos vádak miatt”, ugyanakkor láthatóan aggódik is.

„Az előző kormány támogatói közül sokan úgy gondolják, hogy az új Tusk-kormány lépései antidemokratikusak, hogy jogellenesek azok a vizsgálatok, amelyeket az ügyészség indított a PiS-hez kötődő korrupciós ügyekben”, emiatt attól lehet tartani, hogy mivel

„sokan nagyon nem kedvelik Donald Tusk miniszterelnököt, nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a mostani kormánykoalíció kitölti a mandátumát”.

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. szeptember 27. 14:04
Egy aljas, gyűlölködésbe fulladt idegroncs=Tuskowianka.
bagoly-29
2024. szeptember 27. 14:01
Miben szagértő ez a ribanc? A jogállamiság fogalmában, hiszen senki sem tudja, hogy pontosan mi lenne az! Na ilyen az, amikor nőket engednek a politikában, azt is - mint mindent - zsigerből művelik!
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 27. 14:00
Feltűnően tájékozatlan ez a phí-tsa. Nem hallott még felcsúti perről, repülési tilalomról, IFA platóról, meg amit még belengettek a választás utánra? Majd pont tőle várják a tanácsokat a Rákosi elit unokái, amikor kisujjukban van az egész.
balbako_
2024. szeptember 27. 13:44
Mit vártak? Amikor szavaztak nem jutott az eszükbe, hogy ez a bosszúért lihegő csürhe miközben tönkreteszi az országot törvénytelenségek sorozatával az addig kiépített jogállamot az alapokig lebontják. Csak a fiatalok kedvéért Minden jobboldali választási győzelem után jöttek a nyugati "demokraták" és duruzsolták, hogy nem szabad visszamenőleg a bukott baloldali személyeket megbüntetni mégoly jogos esetekben sem, mert ez nem demokratikus. Viszont a világon mindenütt ahol a balliberális oldal győz rögtön jönnek a koncepciós perek garmadával és ilyenkor a nagy demokraták kussolnak, mint szar a fűben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!