Elképesztő politikai leszámolásba kezdett Donald Tusk, de Magyarországot vádolja jogsértéssel

2024. augusztus 09. 19:45

A lengyelek többsége már bánja, hogy baloldali kormányt választott.

2024. augusztus 09. 19:45

Nyitókép: Omar Marques / Anadolu Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP

Eddig 62 személy ellen fogalmaztak meg gyanút az előző lengyel kormány elszámoltatása keretében folytatott, az állami pénzek szabálytalan felhasználásával összefüggő vizsgálatok során – közölte pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk kormányfő. A sajtókonferencián az igazságügyi, a pénzügyi és a belügyminiszter egy tárcaközi megállapodást írt alá „a jogellenesen elköltött kincstári vagyon biztosítása és visszaszerzése érdekében” folytatandó tárcaközi együttműködésről.

Tusk szerint a kezdeményezés célja a pénzáramlás kivizsgálása az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány idején. A kormányfő „zárt rendszernek” nevezte azt a mechanizmust, amelynek segítségével szerinte a PiS közpénzeket és közigazgatási intézményeket használt fel a tavaly őszi parlamenti választások előtt.

A „gyanút keltő”, vagyis átvizsgálásra szoruló összeg Tusk szerint 100 milliárd zlotyt (9 ezer milliárd forint) tehet ki, ebből – mint a kormányfő elmondta – 3,2 milliárd zlotyt (293 milliárd forint) az illetékes hatóságok már „pontosan körül is írtak”, és „hatékonyan vissza fogják követelni ezeket az összegeket”.

Az elszámoltatás keretében eddig 62 személy ellen fogalmaztak meg gyanút, és 149 ügyészségi bejelentést tettek”

– mondta el Tusk. „Ez először fordul elő Lengyelország történetében, nemcsak 1989 után, hogy ennyire hatékonyan elszámoltassák azokat a tisztségviselőket, akik a választások nyomán kénytelenek voltak átadni a hatalmat” – fogalmazott Tusk. Konkrét visszaélési ügyek ismertetését a kormányfő a következő hetekre ígérte.

Tusk nyilatkozatára reagálva Mateusz Morawiecki volt kormányfő az X-en azt írta:

a miniszterelnök által említett zárt rendszer ma uralkodik Lengyelországban, annak főnöke pedig egyetlen célból hazudik: hogy tönkretegye a legnagyobb lengyel ellenzéki pártot”.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) július végén augusztus 29-re halasztotta a PiS tavalyi választási kampánya finanszírozásáról szóló jelentés megvitatását, miközben több tömörülés, köztük a kormánykoalíciós pártok beszámolóját már elfogadták. A jelentés elutasítása esetén az érintett párt a megnyert parlamenti mandátumok után járó állami támogatás akár 75 százalékát is elveszítheti.

Tuskot a sajtókonferencián arról is kérdezték, hogy kizárhatják-e Magyarországot a schengeni övezetből az orosz és a fehérorosz állampolgárokat érintő vízumkorlátozások enyhítése miatt. „A kizárás a schengeni övezetből igazából az Európai Unióból való kizárás előkészítése, itt ezért óvatos lennék” – válaszolta Tusk. Elismerte: még nem ismeri a magyar döntés részleteit, de „első ránézésre úgy tűnik, hogy megsértették az európai jogot és a schengeni államok biztonságát érintő kockázatokról szóló előírásokat”. Hozzátette ugyanakkor: „Magyarország nem az egyetlen állam, amely vízumokat ad ki fehéroroszoknak és oroszoknak”. 

Ezt is ajánljuk a témában

A választók elégedetlenek 

Úgy tűnik azonban, hogy az ellenzékkel ellen folytatott politikai leszámolás közben Tusknak nem jut ideje teljesíteni a kampányígéreteit, legalábbis így látják a lengyel választók. Egy friss felmérésben a lengyel állampolgárokat arról kérdezték, hogy szerintük a Donald Tusk miniszterelnök vezette kormány teljesíti-e a választási kampány során tett ígéreteket. Az eredmények nem éppen kedvezők a miniszterelnök számára – írta a Remix News.

A felmérés konkrét kérdése így szólt: „Ön szerint Donald Tusk kormánya teljesíti a választási kampány során tett ígéreteit?”.

A válaszadók 53,5 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi kormány nem tartja be a tavaly tett ígéreteket. 28,8 százalékuk szerint „egyáltalán nem”, 24,7 százalékuk szerint pedig „inkább nem”.

Ezzel szemben a megkérdezettek 39,6 százaléka szerint igen, 5,2 százalékuk a „határozottan igen”, 34,4 százalékuk pedig a „inkább igen” választotta. Eközben 6,9 százaléknak nincs véleménye a kérdésről. 

(MTI / Mandiner) 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. augusztus 20. 20:17
“Konkrét visszaélési ügyek ismertetését a kormányfő a következő hetekre ígérte.“ A vádirat még nincs kész de az ítélet már megvan. Majd jön az is, hogy Tuskó elvtársat meg akarták merényelni.
rocktoberi-2
2024. augusztus 13. 01:05
“Konkrét visszaélési ügyek ismertetését a kormányfő a következő hetekre ígérte.“ Most gyártják le a “bizonyítékokat” de az ítélet már megvan.
masikhozzaszolo
2024. augusztus 10. 08:38
Nyomiságban utol fogjuk érni mi is a lengyeleket. Már népileg. Ilyen Magyar félék után loholni, ezt jelenti. Ne higgyük azt, hogy az a többség, Fideszes többség meglesz. Amíg 45%-unk van, az pont a jókevés. mert a másik akkor 55%. És volt itt már 3x ballibsi visszatérés. Aztán csak néztünk. Most ez a lábakközti mászkáló, meg a többi, mint a kés a vajon úgy fog tündökölni 2026-ig. Aztán majd meglátjuk.
kastellorizo
2024. augusztus 10. 06:09
Sztrovacsek 2024. augusztus 09. 20:17 Szerintem mindenkinek Varsóra kell vetnie a vigyázó szemét (hogy lássa, hogyan működik egy liberálnáci bábrezsim).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!