Élniük kellett volna – a hat ártatlan izraeli túsz megrázó története, akiket kivégzett a Hamász

2024. szeptember 03. 05:38

Egy kétgyermekes apuka, két élettel teli fiatal nő, és három férfi, akik még a mészárlás közepette is segíteni akartak a társaiknak – őket végezte ki a Hamász, mielőtt az IDF odaért volna hozzájuk.

2024. szeptember 03. 05:38
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: A hat meggyilkolt túsz. Balról fent: Almog Sarusi, Alexander Lobanov, Carmel Gat, és balról lent: Ori Danino, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin.  Hostages Families Forum Headquarters / AFP

 

Szombat délután az IDF katonái a Hamász egyik gázai alagútjában megtalálták hat túsz holttestét, akiket tíz hónappal ezelőtt rabolt el a terrorszervezet Izraelből. „Az első értékelésünk szerint a Hamász terroristái brutálisan meggyilkolták őket, nem sokkal azelőtt, hogy elértük őket” mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője. 

A holttestek vizsgálata után, a boncolást végző kórház bejelentette: a hat túszt az izraeli katonák érkezése előtt egy vagy kép nappal végezték ki. 

A kórház nyilatkozatában az is szerepelt, hogy a túszok alultápláltak voltak, és többüknek súlyos sebesülései voltak. 

Egész Izrael gyászolta a hat izraelit, akik közül ötöt a Nova fesztiválról raboltak el a terroristák, egyet pedig a Be'eri kibucból vittek Gázába. Tíz hónapot éltek túl embertelen körülmények között, és egy karnyújtásnyira voltak a megmeneküléstől. 

Az IDF szerint a túszokat egy ponton a Gázai-övezet északi részéről átszállították Rafah városába. A Hamász a kegyetlenségét még azzal is tetézte, hogy kiadott a Telegramon egy videót a hat túsz „utolsó üzeneteiről.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai fiú, akiért a szülei a világ végére is elmentek

Jon Polin és Rachel Goldberg a fiuk fotója előtt állnak a Demokrata Nemzeti Gyűlésen, ahol a túszokért jártak közben (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Hersh Goldberg-Polin volt a legfiatalabb a hat túsz közül, mindössze 22 éves volt, mikor elrabolták a Nova fesztiválról. Mivel amerikai állampolgár volt, ezért Izrael bízott benne, hogy az Egyesült Államok tesz valamit az érdekében. Hersh édesanyja Rachel Goldberg a fél világot bejárta, hogy meggyőzze a nyugati országok vezetőit: helyezzenek nyomást a Hamászra, hogy egyezzenek bele egy túszmegállapodásba. Több washingtoni politikussal is találkozott és még a Demokrata Nemzeti Gyűlésen is felszólalt. 

A szemtanúk szerint október 7-én Hersh egy rakéták ellen épített nyitott oldalú betonbunkerbe menekült, mikor a terroristák megtámadták a Nova fesztivált. A palesztinok gránátokat dobáltak a fiatalok közé, amik közül Hersh megpróbált egyet kidobni, de az felrobbant, és leszakította a kézfejét. A fiú súlyos sérülése miatt bizonytalan volt, hogy egyáltalán élve került-e Gázába, aztán hat hónappal október 7. után Hersh felbukkant a Hamász egyik propaganda felvételén. 

Hersh temetésén több ezren vettek részt.

 „Szeretném megköszönni Istennek itt előttetek, hogy 23 éven át egy olyan csodálatos ajándékot adott nekem, mint Hersh. Csak azt kívánom bárcsak hosszabb lett volna ez az idő” 

mondta Rachel Goldberg a fia temetésén. 

Az utolsó üzenet

May és Shani testvérük Eden Yerushalmi  fotóját tartják (Photo by Emmanuel Dunand / AFP)

A huszonnégy esztendős Eden Yerushalmi egy bárban dolgozott a Nova fesztiválon, mikor megjelentek a terroristák – írta a Sky News. A fiatal lánynak sikerült telefonon elérnie az izraeli rendőrséget. A felvételen hallható, ahogy elmondja, hogy a bokrok közé bújt és többször lehet hallani a lövéseket, és az arab nyelvű kiabálást. Egy ponton Eden a következőt mondja: „Lőnek rám! Nem tudom elhinni, hogy ez velem történik.” Mielőtt megszakadt a vonal Eden azt kérte: „Kérlek, találjatok meg!” 

A család beszámolója szerint a lány a segélyhívást követően még négy órán át vonalban maradt a testvéreivel May-el és Shanival. Utoljára azt mondta: 

„Shani elkaptak engem” – majd megszakadt a vonal. 

Eden segélyhívása: 

A Tel-Avivból származó Eden Yerushalmit edzőnek készült, és ismerősei életrevaló lányként jellemezték, akinek rengeteg barátja volt. Shani a lány nővére több fórumon is nyilatkozott a testvéréről és elmondta: október 7. után sokáig azt hitték, hogy Edent megölték, eszükbe sem jutott, hogy elrabolták. 

Ezt is ajánljuk a témában

Csak látogatóba ment

Carmel Gat /AFP PHOTO /  THE HOSTAGES FAMILIES FORUM HEADQUARETRS

A negyvenéves Carmel Gat a szüleihez ment látogatóba, mikor október 7-én a Hamász terroristái megtámadták a Be'eri kibucot. Idős édesanyját kirángatták a házából, majd az utcán agyonlőtték, őt pedig elrabolták. Carmel sógornőjét is elvitték Gázába, de ő hazatérhetett az első túszmegállapodást követően. 

Carmel korábban foglalkozási terapeutaként dolgozott Tel-Avivban és az elengedett túszok beszámolója szerint több gyerekkel együtt tartották fogva, akiknek naponta egyszer tornát tartott – írta a Times of Israel. 

„Carmel erős” – mondta unokatestvére, Gil Dickmann több interjúban is. A nő a Hamász egyik videójában sem szerepelt, így a családja valószínűleg csak most tudta meg, hogy tíz hónapot túlélt a Hamász fogságában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nem akarta otthagyni a barátnőjét

Almog Sarusi édesapja beszédet mond  a fia temetésén (Photo by Oren ZIV / AFP)

A 27 éves Almog Sarusi a barátnőjével, Shahar Gindivel vett részt a Nova fesztiválon. A Kan izraeli közszolgálati tévé szerint a férfit azért kapták el, mert Shahart lelőtték és Almog nem akarta őt otthagyni. A férfit elragadta a Hamász, a barátnője holttestét pedig néhány nappal később találták meg – írta a Times of Israel. 

Almogról tíz hónapon át nem került nyilvánosságra semmilyen információ. 

Mivel katonakorú férfi volt, ezért soha nem is szerepelt azok között a túszok között, akiket a Hamász hajlandó lett volna elengedni. 

Visszament a barátaiért

Ori Danino

A huszonöt éves Ori Daninót szintén a Nova fesztiválról rabolták el a terroristák. Ori édesanyja, Einav Efrat Danino elmondta, hogy mivel a közösségi oldalakra kiszivárgott, hogy kiknek a holttesteit találták meg a gázai alagútban, ezért ő úgy tudta meg, hogy meghalt a fia, hogy szembejött vele egy poszt a haláláról.

Ori Jeruzsálemben született egy ultra-ortodox családban, és mérnöknek szeretett volna tanulni. Egy barátjával vett részt a fesztiválon, akivel két külön autóval sikeresen elmenekültek a terroristák elől.  Mindketten több fesztiválozót kivittek, azonban mikor biztonságos helyre értek Ori kirakta az utasait, és úgy döntött visszafordul és kimenti még néhány ismerősét. 

A barát elmondása szerint azokat is elrabolták, akikért Ori visszament. 

Ori édesanyja márciusban egy előadáson a következőt mondta: „Október 7-éig mindent természetesnek gondoltam, hogy reggel elviszem a gyerekeket az iskolába, aztán hazajönnek és megölelem őket. Ma már nem ezt gondolom. Minden reggel hálát adok a Mindenhatónak, és hiszek abban, hogy ennek a próbának is meg van az értelme. S várom a szabadítót.” 

Soha nem ismerik meg az apjukat

Alexander Lobanov és felesége

Minden meggyilkolt túsz története megrendítő, de különösen szomorú a harminckét esztendős Alexander Lobanov esete, akinek a halála egy öt hónapos és egy két éves gyermeket hagyott apa nélkül. Az orosz-izraeli kettős állampolgár a bárt felügyelte a fesztiválon. 

Michal Lobanov a férje temetésén elmondta: Sacha volt a legjobb ember, akit ismert. „Sajnálom, hogy nem sikerült visszahozzalak. Sajnálom, hogy elengedtelek arra az elátkozott partira. Ragaszkodnom kellett volna hozzá, hogy maradj otthon, hogy ne menj. Sajnálom, hogy nem tartottalak vissza, és sajnálom, hogy nem tudtalak élve visszahozni.”

Benjamin Netanjahu telefonon beszélt az orosz származású családdal, és bocsánatot kért, amiért nem tudták megmenteni a Sachát. Azt is elmondta, hogy nemrég tért haza egy diplomata Moszkvából, akit azért küldtek oda, hogy tárgyaljon az orosz kormánnyal: segítsenek az orosz származású túszokat hazahozni. 

A túszok, akik még Gázában vannak

Az izraeli hatóságok információi szerint az október 7-én elrabolt 251 túsz közül 97 még mindig Gázában van. A Hamász fogva tart továbbá két izraeli civilt, akik 2014-ben, illetve 2015-ben léptek be a Gázai övezetbe, valamint még mindig nem adta ki két, 2014-ben megölt izraeli katona holttestét. A 97 túsz jelentős része valószínűleg már nincs életben. 

Egyes izraeli lapok szerint a Hamász vezetői túszokat használnak élő pajzsként, hogy ne lője ki őket az IDF. A túszok hazatérésért dolgozó szervezetek Benjamin Netanjahut és kormányát vádolják, amiért nem sikerült tűszüneti megállapodást kötni, noha a Hamász az, amely nem egyezik bele az amerikaiak által szorgalmazott túszmegállapodásba. Netanjahu vasárnap elmondta: Izrael már májusban belegyezett az amerikai megállapodásba, majd elfogadta az újabb augusztusi verziót is.

 „Aki túszokat gyilkol az nem akar alkut kötni” 

– mondta Netanjahu. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
id. Horváth József
2024. szeptember 03. 22:02
Kedves Tímea! Ayman Rajih Abed, halálra ütlegelt palesztin fogolyról is kérünk valami hasonló érzelmes írást! Talának 6 holtestet a 40000 közt és már aznap beazonosítva és másnap pedig teljes életrajz a világsajtóban?...! A rendezőknek nincs realitás és időérzékük?
Unknown
2024. szeptember 03. 21:10
Nyugodjatok békében!
id. Horváth József
2024. szeptember 03. 20:39
A primitív ember csak 2 pólust lát palesztín-párti vagy zsidó-pártiság! A bölcs harmadik utat lát, azaz békében élő Izraelt a szomszédokkal és a társ népekkel! 1993-ban Jichak Rabin eljuttatta ide Izraelt, de egy Netanjau hívő, szélsőséges megölte! Mindkét oldal nem primitív és nem szélsőségesei képesek volnának a békére! Országot, hazát nem lehet állami terrorra építeni! Jichak Rabin, az arabokhoz; „Mi, akárcsak ti, emberek vagyunk, akik házat építenek, fát ültetnek, és szeretni szeretnének. Együtt akarunk élni veletek, méltóságban, megértésben. Azt mondjuk nektek, elég! Imádkozzunk, hogy eljöjjön az a nap, amikor mindannyian azt mondjuk, búcsúzunk a fegyverektől.”
koronaszepe
2024. szeptember 03. 19:50
Izrael régi barátjaként, keresztényként kiállok a zsidó állam önvédelemhez való joga mellett, maximálisan elítélve a radikális iszlámot, a terrort! A konfliktus sokrétű, érdekében áll az eszkaláció Iránnak, a Hamásznak, Oroszországnak. Nem véletlen, hogy a Hamász legfelsőbb vezetése a terrortámadás előtti hónapokban több alkalommal tett látogatást Moszkvában, ahol a legmagasabb szinten egyeztettek velük! DE(!) érdekében áll a szélsőjobboldali izraeli kormánynak is, Bibinek is, a politikai túlélése, adott esetben a szabadsága múlik rajta! Elsőrendű a felelőssége azért, hogy a terrortámadás egyáltalán megtörténhetett, hogy a szélsőjobboldali miniszterei tudtával, támogatásával mit művelnek az illegális telepesek, hogy a helyzet ideáig fajult!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!