Csak semmi rohanás! Nem siet az Európai Parlament az új Bizottság elfogadásával

2024. szeptember 05. 14:46

Úgy tűnik, az eredeti menetrend túl optimistának bizonyult.

2024. szeptember 05. 14:46
null

Nyitókép: Julien Warmand/EPA/MTI

Úgy tűnik, november helyett decemberre tolódik az új Bizottság elfogadása az Unióbanírja a Politico. A lap szerint nincs menekvés a bürokrácia elől, még akkor sem, ha éppen az új Bizottság felállításáról van szó. A naptárak ugyanis rendkívül zsúfoltak, és a jelöltek összeférhetetlenségi vizsgálatai is elhúzódtak.

Ezt is ajánljuk a témában

Túl optimista becslés

Úgy tűnik, hogy az Európai Parlament nem siet az európai biztosok új csoportjának elfogadásával, annak ellenére sem, hogy Oroszország háborúja Ukrajnában és a közelgő amerikai választások megkövetelik az uniós végrehajtó testület munkájának folytatását” – jegyzi meg a portál.

Egy névtelenséget kérő, magas rangú parlamenti tisztviselő szerint a szeptember végén várható meghallgatások száma „túl optimista” becslés volt. A tisztviselő elárulta: a késések részben a Parlament bonyolult utazási naptárának tudhatók be, 

a képviselők szeptember utolsó hetére és október első két hetére ugyanis Strasbourgba utaznak.

A meghallgatásokra általában Brüsszelben kerül sor, és Strasbourgba való áthelyezésük logisztikai rémálom lenne” – mutatott rá a magas rangú tisztviselő. Majd hozzátette: „Úgy tűnik, nincs rohanás!” , pedig a június eleji európai parlamenti választás után Brüsszel remélte, hogy az új Bizottság mielőbb feláll majd.

November helyett december

Mindez azt jelenti tehát, hogy a teljes Bizottságról való végleges szavazásra 

csak a Parlament plenáris ülésén, november utolsó hetében kerül majd sor, ami a legoptimistább forgatókönyv esetében decemberre tolja ki a kezdő dátumot.

A régi menetrend túl ambiciózusnak tűnt számomra, és azzal a kockázattal járt, hogy az első szakasz, azaz az összeférhetetlenségi szűrés túl felületes lesz” – nyilatkozta ennek kapcsán a Politicónak René Repasi, a német szocialista delegáció vezetője.

A portál emlékeztet: mindeközben pedig Ursula von der Leyen azért is küzd, hogy elérje azt a kitűzött célt, hogy a nemek közötti egyenlőség is érvényesülhessen az új testületben.

Ám egyelőre csak 9 női jelölt van, és több uniós ország is kitartóan ellenáll a nyomásnak, hogy férfi jelöltjeiket nőkre cseréljék.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. szeptember 05. 16:33
Ha rossz lenne a mostani bizottság, akkor jobban sietnének. De mivel sok benne a progesszív lipsi, így az a legnagyobb kár, hogy nem maradhatnak még bármeddig. Illetve lehet, hogye ezzel is az elnökválasztás végét várják, ha túl sok demokrata bekötésű figura kerül be, akkor lehet, hogy az USA "megsértődik" és ki tudja mi lesz, ha esetleg nem jön onnan világos parancs. Vagy mi van, ha olyanok jönnek, hogy a háborút abba kell hagyni, a migriket ki kell dobni és Stop lmbtq?
Sacap
2024. szeptember 05. 15:34
Nevetséges bolhacirkusz.Ki veszi ezeket még komolyan?
fasisztakomcsi
2024. szeptember 05. 15:23
Az Európai Unió már átlépett minden vörös vonalat. Szerintem ha Gyurcsány és kedves felesége lenne hatalmon, akkor is belénk rúgnának, mert nekik nem a politikai vezetéssel, hanem magukkal a magyarokkal, mint néppel van a bajuk. Azt szeretnék, ha eltűnnénk, mint szürke szamár a ködben. Trianon is erről szólt. A magyar viszont úgy működik, hogy minél jobban ütik, annál makacsabb. Túléltük a tatárjárást, a török hódoltságot a Habsburg igát. Az unió is össze fog omlani, de mi még akkor is itt leszünk.
pollip
2024. szeptember 05. 15:22
A strasbourgi székhelyet fel kell számolni! Drága, időigényes és akadályozza a folyamatos munkát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!