Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Az Európai Unió azonnali válaszokat követel Magyarországtól – csak közben elfelejtett valami nagyon fontosat

2024. szeptember 05. 08:51

Az EU belügyi biztosának sok kérdése van, de nem hívta meg a magyar minisztert, hogy válaszokat is kaphasson – azt már ezek nélkül is tudni véli, hogy a kormány rossz döntést hozott.

2024. szeptember 05. 08:51
null

Nyitókép: AFP/Kenzo Tribouillard

Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa ismét levelet írt Magyarországnak, amelyben aggodalmát fejezte ki, hogy a kormány egyszerűsíti a munkavállalási vízumok kiadását orosz és fehérorosz állampolgárok számára – írja a The Washington Post. A biztos szerint „furcsa”, hogy éppen e két állam esetében könnyített, miközben „a leginkább ellenségesek” az EU-val szemben.

Johansson szerint most nincs helye az engedékenységnek, és további kérdéseket tett fel a nemzeti kártyával kapcsolatban, mert még többet szeretne megtudni – írásban, ugyanis Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter nem kapott meghívást az Európai Parlamentbe, hogy személyesen válaszoljon Johansson kérdéseire.

A biztos tehát még választ sem kapott, de máris azt állítja: a várható nemzetgazdasági haszon korlátozottnak és aránytalannak tűnik a potenciális biztonsági hatásokhoz képest. 

A kormány korábban leszögezte, hogy a külföldi állampolgárok egyszerűsített beutazása kizárólag munkavállalás céljából engedélyezett, szigorúan szabályozott eljárás keretében. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arra mutatott rá, hogy Magyarországon mindössze hatezer orosz munkavállalót regisztráltak, míg Németországban 300 ezret, azaz a programmal szembeni kifogások kizárólag politikai jellegűek.

Bóka János a legutóbbi brüsszeli sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

hét ország, köztük Németország, Lettország, Lengyelország és Spanyolország is több vízumot adott ki oroszoknak, míg a magyar program keretében az elmúlt két hónapban tíz engedélyt adtak ki orosz, és négyet fehérorosz állampolgároknak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 21:55
A vétótlan köpcös geci csicskával bármit megtehetnek, következmények nélkül. A pofája nagy, de vétózni csak a zsidó gazdáiért tud a korrupt, tolvaj cigány. Rohadjon meg!
lemez
2024. szeptember 05. 18:24
Ezek a szemetek ;csak 14 országnak fizették ki a covid helyreállitàsi alapot,de a hitelrészleteket fizetteti.Az uki nàciknak idáig 121 milliárd eurot adtak.,amit soha vissza nem tudnak fizetni.Most meg fegyverkezésre szólitott fel minden tagállamot,fegyvereket vásárolni az usától.Készakarva löki szakadékba europát.Minket nem támadtak az oroszok ,hogy háborút vivjunk velük.Minket az usa támadott meg ,az unioval eggyütt.Mi hogy nem vagyunk jogállam?Akkor ők mik?
makapaka2
2024. szeptember 05. 18:09
A Gittegylet Szörnyellái már nem is titkolják, hogy kettős mércét alkalmaznak.
gyaloggos
2024. szeptember 05. 18:03
AZ EURŐPAI UNIÓ KÖVETEL-e magyarázatot az EP elnökétől? MARADHAT -e az EP elnöke az a máltai, ezek után? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!