Budapesten valósult meg Zelenszkij álma – Ukrajna most Magyarországra figyel

2024. szeptember 02. 11:07

Megkezdődött az oktatás az első ukrán-magyar kétnyelvű iskolában Budapesten, amely Ukrajna külügyminisztere szerint azt garantálja, hogy a gyermekek a kulturális gyökereik elveszítése nélkül alkalmazkodhatnak egy idegen környezethez.

2024. szeptember 02. 11:07
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Budapesten megnyílt az első ukrán-magyar kétnyelvű iskola a háború elől menekült gyermekeknek – számol be a szombati hírről az ukrán Pravda, amely emlékeztet, erről Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor a júliusi, kijevi találkozójukon állapodtak meg.

Az intézmény finanszírozását Magyarország biztosítja a központi költségvetéséből, a fiatalokat ukrán nyelven oktatják, de lehetőségük lesz angolul és magyarul is tanulni, mint idegen nyelv.

Az iskola megnyitása fontos lépés a globális ukrán közösség érdekében, az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása Zelenszkij elnök prioritása. A budapesti iskola hozzájárul az ukrán identitás megőrzéséhez, valamint segíti a gyermekeket abban, hogy a kulturális gyökereik elveszítése nélkül alkalmazkodjanak egy idegen környezethez

– fogalmazott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki köszönetet mondott Magyarországnak a projekt támogatásáért, ám a kárpátaljai magyarság jogainak visszaállításáról nem beszélt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Vajon ha elég sok ukrán gyűlik össze mondjuk a keleti megyékben, nem jelentik-e be a szétbombázott országuk helyett igényüket erre a békésebb vidékre?

 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2024. szeptember 03. 03:51
figyel a lóxart, a Dicsőségeseknek minden IS jár
Bunyevac1964
2024. szeptember 02. 21:48
Jo ez igy, majd a sajat anyanyelvukon fogjak elmagyarazni nekik , hogy miert nem lesz fűtés a suliban
xantua
2024. szeptember 02. 20:13
Oroszt is kellene tanítani nekik, ki tudja mi lesz a háború vége.
a straight cold player
2024. szeptember 02. 20:03
Nagyon jó ötlet! Két hónap múlva fel lehet vetni, hogy ez volt a türelmi/próba idő. Ha nem biztosítják ugyenezt a magyar ŐSHONOS (nem migráns) kisebbségnek akkor bezárjuk az iskolát és mehet ki merre lát! Legalább van mit megszüntetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!