Magyarországon toboroznak az ukránok – hálásak, amiért fizetniük sem kell ezért

2024. augusztus 28. 09:44

Ukrajna szerint ritka és baráti gesztus, hogy magyar költségvetési forrásból nyílik meg az első kétnyelvű iskola a háború elől menekülő ukrán gyermekek számára Budapesten.

2024. augusztus 28. 09:44
null

Nyitókép: AFP/Ukrán elnöki hivatal

A magyar program keretében, magyar költségvetési forrásból valósul meg a budapesti ukrán iskola, amelynek tervezett működéséről a Pravda készített összeállítást. Ez lesz az első állami iskola Magyarországon a háború elől menekülő ukrán gyerekek számára.

Ritka eset, hogy külföldiek számára állami iskolát nyitnak, ráadásul az ország költségvetéséből finanszírozzák. Ez baráti gesztusnak tűnik Orbán Viktor és a magyar kormány részéről

– állapítja meg a szerző, aki azt tapasztalja, hogy már aktívan toborozzák a diákokat.

A cikkben megszólalnak az iskola alapítói is, akik azt mondták, ez lesz az első kétnyelvű ukrán-magyar iskola Magyarországon, a gyerekeket elsőtől tizenkettedik osztályig oktatják, több tantárgyat ukrán nyelven. „Magyarország adott egy ilyen lehetőséget, hogy a háborúból kikerült gyermekeink fájdalommentesen léphessenek az oktatási folyamatba" – hálálkodott Szerhij és Olena Beskorovajnyik.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. augusztus 28. 18:58
A minimális válasz az lenne, ha újra müködhetnének Kárpátalján a magyar iskolák. Vajon a történelmet milyen könyvből fogják tanulni? Meg az állampolgári jogokat? Kötelező lesz a magyar gyűlölet mint ukrajnában?
Vladiszláb
2024. augusztus 28. 18:52 Szerkesztve
Meg is hálálják a nácik. Vágóhídra küldték/küldik a kárpátaljai nemzettársainkat, mindent irtanak ami magyar, halállistára tették a vezető politikusainkat és egyéb vezetőinket, szórakoznak az energia ellátásunkkal és, hogy érezzük a törődést, időnként megígérik, hogy dolguk végeztével megszállják az országunkat. Én nem lennék ennyire szivélyes velük. A kebelen történő kígyómelengetés egy formája.
2024. augusztus 28. 18:30 Szerkesztve
Igen, és az ukiiiikiiikriiiijniii Mein Kampf is tantárgy lesz?....szerző: drogos stöpszli naci kobold!....undor ez a nyalás!....
balbako_
2024. augusztus 28. 15:53
Miközben ők a magyar iskolákat zárják be és lehetetlenítik el? Veszélyeztetik az energiaellátásunkat és folyvást minket vádolnak mindennel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!