Brüsszelben nem tétlenkednek: így vonnának el további forrásokat Magyarországtól

2024. szeptember 24. 08:08

Egy friss javaslat szerint további EU-s forrásokat is megvonhatnak Magyarországtól.

2024. szeptember 24. 08:08
Euro coins and banknotes

Nyitókép: MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Népszava értesülése szerint a finn és svéd kormány közös levélben javasolja, hogy az Európai Unió támogatásainak szélesebb körét – beleértve a mezőgazdasági kifizetéseket is – a jövőben kössék a jogállamiság betartásához. Eddig a mezőgazdasági forrásokat nem érintette a kifizetések visszatartása, azonban a két ország illetékes miniszterei szerint 

szükség van az uniós jogállamisági mechanizmus továbbfejlesztésére.

Kiemelik, hogy szigorúbb feltételekre van szükség a közösségi pénzügyi források odaítélésében és folyósításában. A Vera Jourová bizottsági alelnöknek és Didier Reynders biztosnak címzett levélben a finn és svéd EU-miniszterek azt is javasolják, hogy ne csak a felzárkóztatási forrásokat, hanem az uniós támogatások szélesebb körét tegyék függővé attól, hogy a tagállamok tiszteletben tartják-e a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető emberi jogokat.

Magyarország eddig függetlenül kapta meg a mezőgazdasági támogatásokat, annak ellenére, hogy a kohéziós források egy részét, valamint a helyreállítási alap kifizetéseit felfüggesztették.

 A finn és svéd kormány felvetése szerint az Európai Unió a jövőben szélesebb körben alkalmazhatná a pénzek visszatartását a közös politikákra. Az elképzelés egy olyan mechanizmus továbbfejlesztésére vonatkozik, amely lehetővé tenné, hogy Brüsszel felfüggessze a kifizetéseket, ha egy tagállam megszegi az alapvető uniós értékeket. A javaslat elfogadásához az Európai Parlament többségének támogatása is szükséges.

Jelenleg Magyarország ellen többek között az akadémiai szabadság, a menekültek jogainak és az LMBTQ-közösség jogainak megsértése miatt érvényben van egy szankció, amely 2,6 milliárd eurót zárol. Ez a költségvetési mechanizmus – amelyet az uniós zsargonban „horizontális feljogosító feltételnek” neveznek – nem azonos a korrupció miatt elindított eljárással, amely során Magyarország 6,3 milliárd eurótól esett el.

Az Európai Unió tagállamai kedden vitatják meg a jogállamiság kérdését, amelynek témája a miniszteri ülésen kerül napirendre. Az eseményt a soros elnökség képviseletében Bóka János magyar EU-miniszter vezeti, aki egy magas rangú diplomata szerint „tisztességes közvetítőként” fog fellépni, nem pedig a magyar álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktornak is üzentek

A finn és svéd kormány levelében egyúttal üzent az Orbán-kormánynak is, hangsúlyozva, hogy a tagállamok közötti bizalom nélkül nem lehetséges a versenyképesség erősítése. „Ahhoz, hogy ez a bizalom fennmaradjon és erősödjön, minden tagállamnak ragaszkodnia kell a közös értékekhez, mint a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vbandi-8
2024. szeptember 24. 10:56
Mikor lépünk már ki ebből a kibaszott szarkupacból?
Ergit
2024. szeptember 24. 10:55
IKEA cégnél emelni az adót 50%-kal. Ha nem tetszik neki, vagy vonuljanak ki, vagy beszéljenek a kormányuk tagjaival.
atti64
2024. szeptember 24. 10:54
UNIOT PATKÁNYOK IRÁNYITJÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! REMÉLEM A MIGRÁNSOK ELINTÉZIK ÖKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
survivor
2024. szeptember 24. 10:11
Igaz: nem kell befizetni a közösbe semmit.Zárjanak ki..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!