Újabb „állami pénzeső” közeleg: több százmilliárd forint kerül a magyar lakosság kezébe

2024. szeptember 24. 06:36

2025-ben mintegy 3000 milliárd forint tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amelyből 1800 milliárd forintot csak a prémium állampapírokra kell fordítani.

2024. szeptember 24. 06:36
null

Nyitókép: Francesco Meroni / Connect Images / Connect Images via AFP

A Portfolio becslése szerint több százmilliárd forint kerül majd a magyar lakosság kezébe a közeljövőben. A lap megjegyzi, hogy az idei évben már volt egy jelentős „pénzeső” az állampapíroknál, de a jövő évre még nagyobb kifizetések várhatóak. A becslések szerint ugyanis 

2025-ben mintegy 3000 milliárd forint tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amelyből 1800 milliárd forintot csak a prémium állampapírokra kell fordítani

Ezek a kifizetések jelentős részben az év első negyedévében esedékesek lesznek.

Forrás: MNB

A Portfolio cikkében részletesen megvizsgálta, hogy melyik állampapírra milyen kamatot várhatnak a befektetők, és arra is keressük a választ, mi történik a fennmaradó 6500 milliárdnyi PMÁP-állománnyal, amelynek kamata várhatóan 5% környékére csökken. Az MNB adatai alapján elmondható, hogy munkaképes korúak közel 40%-ának nincs megtakarítása, azonban azok közül, akik rendelkeznek ilyennel, 16%-uk már állampapírba fektetett. Erről bővebben a Portfolio Future of Finance konferencián volt szó.

Nem meglepő, hogy a vagyonosabb háztartások aktívabbak az állampapírok piacán: 

a 10 millió forint feletti vagyonnal rendelkező háztartások több mint 60%-a rendelkezik állampapírral.

Az MNB szerint 500 ezer forint megtakarítás fölött már jelentős a belépés az állampapírpiacra. Azonban a visszaeső kamatok miatt a jövőre esedékes kamatok és tőkekifizetések csak mintegy felét tervezik az emberek újra állampapírba fektetni. Így a 3000 milliárdos kifizetésből körülbelül 1500 milliárd forint más megtakarítási termékekbe vagy fogyasztásra áramolhat.

A visszaeső kamatok miatt a PMÁP-állományban is várhatóan mozgolódás lesz. Kérdés, hogy ez a pénz marad-e az állampapírokban, vagy más befektetési formákba vándorol. Ugyanakkor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, Kurali Zoltán többször is kijelentette, hogy nem tervezik megváltoztatni a PMÁP visszaváltási díját, amely jelenleg 1%.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2024. szeptember 24. 08:56
Raspu Talán nem itt kéne sopánkodnod egész nap, akkor nem okoznának gondot a számlák ...
sexykitty-5000088
2024. szeptember 24. 08:56
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­­k­­­e­l­d­ ­­­a­ ­­­s­­­z­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­­n­c­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Theorba
2024. szeptember 24. 08:54
Ennél még az "É­­­r­t­­é­­­k­­e­l­­­d­­ ­­a­ ­s­z­e­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­a­­t­­" is jobb.
Pelso j.
2024. szeptember 24. 08:51
Már a cím hazug és manipulatív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!