Bajban Brüsszel: 3000 ember kerülhet az utcára – egy világhírű cég is érintett

2024. szeptember 23. 11:54

Kínai segítség érkezhet.

2024. szeptember 23. 11:54
Production of e-vehicles at VW in Zwickau

Nyitókép: JAN WOITAS / AFP

Nem sikerült gazdasági értelemben racionális megoldást találni a brüsszeli Audi-gyár megmentésére, ezért beruházót keres a nehéz helyzetbe került üzem – írja a Vezess.hu.

Hetek óta a Volkswagen-csoport slamasztikájától hangos a szaksajtó: mint arról a Vezess is beszámolt, az elektromos átállás költségeire hivatkozva a wolfsburgi márka 87 éves fennállása során először zárhatja be akár több németországi üzemét is. A kilátásba helyezett döntés következményeként 15 ezren maradhatnak munka nélkül.

A szintén a konszernhez tartozó 

Audinál még a nyár elején felmerült, hogy bezárják az ingolstadti márka brüsszeli üzemét, mégpedig azért, mert gyenge az ott gyártott Q8 e-tron iránti kereslet. 

A kilátástalan helyzet miatt sztrájkoltak az üzem dolgozói, melyet követően a hét közepén, két ütemben indulhatott újra a munka.

Azzal viszont, hogy a vezetőség és a szakszervezetek egyezségre jutottak, egyáltalán nem tűntek a sötét felhők – annyira nem, hogy a Volkswagen-csoport már vevőt keres a brüsszeli Audi-gyár megvételére, erről a Reuters számolt be.

Gerd Walker, az Audi termelési igazgatója a legfrissebb fejlemény kapcsán arról beszélt, hogy – azokat a munkavállalókkal megvitatva – több lehetőséget is megvizsgáltak az üzem jövőjét illetően, azonban nem sikerült olyan megoldást találni, ami gazdaságilag racionálisnak tűnik.

Hétfőn több mint 5000 ember gyűlt össze Brüsszelben, hogy együttérzését fejezze ki a helyi Audi-gyár által foglalkoztatott 3000 munkavállaló iránt.

Frissítés: Belga sajtóértesülések szerint már potenciális érdeklődő is akad az Audi brüsszeli létesítményére – a kínai NIO is jól járhat, ha sikerül nyélbe ütni az üzletet.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Bezárások a Volkswagennél, Győr mégis jól jár?

Feltehetőleg a Volkswagen cégcsoportba tartozó, 12 ezer főt foglalkoztató győri Audi-gyárat is érintik a német autóipari óriás nehézségei. Lehetséges az is, hogy újabb termelést telepítenek hozzánk, így akár még jól is kijöhet az Audi Hungaria Zrt. a várható konszernszintű átalakulásokból.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. szeptember 23. 13:58
Váltani kell, most igen nagy a kereslet csipogószerelőre főleg a főnököket keresik. Én is most váltottam fel az utolsó öt ezresemet és ezt Bokros Lalyosnak köszönhetem, hogy ez volt az utolsó meg ő is az.
orokkuruc-2
2024. szeptember 23. 13:34
azért nincs határa belgák türelmének? A gazdák se voltak túl vérmesek, legalább is ursit nem szalmázták össze..
nyugalom
2024. szeptember 23. 13:32
Ó, hat a kedves vendegek em oldjak meg?
pesti051
2024. szeptember 23. 13:07
3000 az Auditól, 15000 a Volkswagentől... Legalább lesz munkaerő, aki házhoz szállítja a kaját a migráns családoknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!