Az unió átfogó reformra szorul

2024. szeptember 16. 06:52

Brüsszel döntéseit Amerika mélyállama és mögötte a globális elit határozza meg.

2024. szeptember 16. 06:52
Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Ha egy kicsit is hinni lehet a közvélemény-kutatásoknak, akkor 2026 áprilisában egy kiélezett küzdelem is elképzelhető a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt között. És akkor fel kell tenni a kérdést, még időben: hogyan tovább, kormánypártok? Megítélésem szerint az esetlegesen veszélybe kerülő hatalom megvédése érdekében első megközelítésben háromféle irány feltételezhető a következő időszakra.

Az egyik az új politikai ellenfél – tehát a Tisza Párt – vezetőjének és vezetőinek folyamatos támadása, kipellengérezése, lejáratása. Annál is inkább, mert Magyar Péter személyisége valóban támadható, méghozzá joggal, adott erre bőven alkalmat. Agresszív, indulatos, önmagán nehezen uralkodni tudó emberről van szó – talán ez az igazi Achilles-sarka. Ez a taktika bejöhet, amelynek a lényege az ellenfél letámadása.

De van egy másik megoldás is. Ez nem más, mint a kormányzásra való teljes koncentrálás. A saját teljesítmény, a hatékonyság növelése, a hibák kiküszöbölése, a gazdasági eredményesség fokozása. Ebben még bőven vannak lehetőségek. Ha a kormányzás – különösen a gazdasági kormányzás – jó, sőt nagyon jó, akkor az emberek nem akarnak változtatni a kormányon lévő személyén, a kormányzat összetételén. Miért is tennék? Ugyanis nem szabad feledni: »It’s the economy, stupid« – ahogyan James Carville, az egykori Bill Clinton-kampánystáb embere mondta a munkatársainak, akik nem értették, hogy gazdasági sikerek nélkül nem lehet győzelmet elérni (ő egyébként még az egészségügyet emelte ki).

Még egyszer: persze az ellenfél támadása is opció, amivel élnie kell és lehet egy kormányzatnak. Ez teljesen legitim. Viszont az már igazi kérdés, hogy melyiken van a hangsúly. A hangsúly szerintem a saját teljesítményen kell hogy legyen, s azon, hogy azt az embereknek érthetően és kézzelfoghatóan jelenítse meg a kormányzati oldal.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. szeptember 16. 17:45
tomicseléd, az EP választások nem azt mutatják, hogy az EU-nak, az európai embereknek a ti "reformjaitokra" lenne szükségük. a kormányzásra való teljes koncentrálás. Te is tudod, hogy ilyen nem lesz. Eddig is jól elvoltatok a napi színházzal, szóvirágokkal fedett látszatkormányzással. Elég, ha csak a magántőke alapok gyarapodását nézed, mint lényeget.
billysparks
2024. szeptember 16. 13:32
Az unió megreformálhatatlan, mint a keleti testvére volt. Orbán történelmi hibája, hogy ezt nem látja. Orbán olyan, mint Dubcek. Emberarcú liberalizmusban gondolkodik. Tévesen.
EX_Terminator
2024. szeptember 16. 13:18
Aki megérdemli hogy kipengellérezzék, ki is lesz pengellérezve.
gyzoltan-2
2024. szeptember 16. 08:57
"Az unió átfogó reformra szorul" Ez az unió úgy rossz, ahogy van! Semmiféle reform nem segít rajta..! -mert a lényeg marad..! Magyarországon is tökéletesen ez a helyzet! Rendszerváltásnak eladott reformok, személyek cseréje zajlott, de a "lényeg", a hatalom maradt, na hol is, már elfelejtettem... -nálam a demencia már kötelező! Ami biztos az, hogy a magyarságban élő a megtapasztalt félelem, hogy lehet rosszabb is... -ebben akár a Fidesz is bízhat, rájátszhat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!