Az erdélyi városok kiemelkedő vonzereje tarolt a legfrissebb kutatásban

2024. szeptember 27. 07:02

A szabadidős lehetőségek továbbra is a leginkább meghatározóak egy városok vonzerejének szempontjából.

2024. szeptember 27. 07:02
View from the Black Tower to the Black Church and Tampa Mountain during autumn, Brasov, Transylvania Region, Romania, Europe

Nyitókép: Oliver Wintzen / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

 

A Vizionárius Városok Intézetének (IOV) új elemzése azt vizsgálta, hogy melyek Románia legélhetőbb városai. Brassó szerezte meg az első helyet, míg Kolozsvár és Nagyvárad is dobogós helyen végzett – írta meg a Maszol.ro.

A kutatás eredményei összhangban állnak azzal a júniusi teljesítményindexszel, amely már akkor is rámutatott, hogy a városok megítélésében a szórakozási lehetőségek a legfontosabb tényezők. Míg a júniusi rangsor inkább objektív adatok alapján készült, a mostani felmérés inkább a szubjektív közvéleményt tükrözi. Az eredmények azonban megerősítették: 

a szabadidős lehetőségek továbbra is a leginkább meghatározóak egy városok vonzerejének szempontjából, még a munkalehetőségeknél, a béreknél vagy az infrastruktúránál is fontosabbak.

Az IOV elemzése összesen tizenegy tényezőt vett figyelembe. Brassó végzett az élen, Kolozsvár, Nagyvárad, Szeben és Temesvár szorosan követték. A top tízben továbbá Konstanca, Bukarest, Iași (Jászvásár), Gyulafehérvár és Piatra Neamț is helyet kapott.

Az erdélyi városok abban a rangsorban is kiemelkedően teljesítettek, amely a megyeszékhelyek teljesítményét is vizsgálta.

 A végeredményt a költözési szándék és az életminőség átlagából számították ki, a felmérést pedig idén tavasszal az AHA Moments végezte el.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papamaci57
2024. szeptember 27. 10:23
"­­­É­­­r­t­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­ ­p­­u­n­c­­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍" Értékelem.Punnyadt volt és büdös. Nem érte meg azt az egy tál bablevest amit adtam érte.
papamaci57
2024. szeptember 27. 10:14
Ha már kiírták Iasi magyar nevét (Jászvásár), akkor írják ki Piatra Neamt-ét is : Karácsonykő
sexykitty-5000094
2024. szeptember 27. 09:36
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­­a­ ­­­s­z­­e­­x­i­­­ ­­p­­­u­­n­c­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
polárüveg
2024. szeptember 27. 09:32
Igen érdekes ez, még ha a felmérés feltételei nincsenek részletezve. Az első tíz városból az első öt csak erdélyi, és még a kilencedik erdélyi, tehát 6:4 az erdélyi : nem erdélyi városok javára. Azért is érdekes, mert vannak itt még momentumok. Pl. úgy érnek el magasabb árat a román termékekkel, hogy magyarnyelvű a feliratozás, magyar színekkel vagy magyar népművészeti mintákkal. Ez a trend, hát ... no comment!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!