Teljesen kiakadtak a románok, mert kitűzték a székely zászlót az erdélyi faluban

2024. szeptember 19. 20:41

A Maros megyei prefektus azt akarja, hogy távolítsák el a zászlót.

2024. szeptember 19. 20:41
null

Köztérre kihelyezett székely zászló eltávolítására szólította fel az erdélyi Makfalva község polgármesteri hivatalát Ciprian Dobre, Maros megye prefektusa – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A közleményhez csatolt dokumentáció szerint Ciprian Dobre átiratban szólította fel Makfalva polgármesteri hivatalát, hogy távolítsa el a község parkjában a báró Wesselényi Miklóst ábrázoló szobor mellett álló székely zászlót és tűzze ki helyébe a román lobogót. 

A román kormány területi képviselője az átiratban a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is feltüntette címzettként, ami arra utal, hogy a szervezet panasza nyomán járt el. 

Az átiratban Dobre „úgynevezett székelyföldként” említette a tömbmagyar régiót, a kifejezést a román politikum Székelyföld létezésének megkérdőjelezésére, tagadására használja. Dobre a dokumentumban a román nemzeti lobogó kitűzésére vonatkozó törvényt idézte, amely előírja, hogy más államok hivatalos zászlói kizárólag a román nemzeti zászlóval együtt tűzhetők ki hivatalos látogatások alkalmával, nemzetközi fesztiválok esetén, egyéb alkalmakkor ez „jogalap nélküli, és tilos”. 

Dobre felszólította a polgármestert, Vass Imrét, hogy haladéktalanul távolítsa el a zászlót, és helyére tűzze ki a román nemzeti lobogót. 

Vass közölte: a székely zászló kitűzésével nem követett el törvénytelenséget. Leveléhez Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd jogi véleményezését is mellékelte, amely megállapította: az idézett törvény a román zászló és más nemzeti zászlók közintézményekre való kihelyezését szabályozza, a román jogszabályok nem tiltják zászlók magántulajdonban lévő épületeken, tereken történő elhelyezését, így ez törvényesen nem büntethető. 

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI / Henning János

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabás.N
2024. szeptember 20. 00:19
Remélem a Mandi jól fordította, hogy "más államok hivatalos zászlói kizárólag a román nemzeti zászlóval együtt tűzhetők ki" Vagyis a román tisztviselő HIVATALOS ÁLLAMI zászlónak titulálta a székely zászlót... Ezek szerint Székelyföldet önálló államnak tekinti! Ejha! Ez aztán az elismerés! :D
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 22:52
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­k­­e­­­l­d­­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­x­i­ ­p­u­n­­c­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
nemugatolmerkapol
2024. szeptember 19. 22:52
Erdély a legjobb példa a migráció ellen. Beengedtünk őket, beszivárogtak, erre tessék. Egy megfelelő nagyhatalmi (természetesen nyugati) diktátum után, megkapták, elhitetik még magukkal is, hogy mindig az övék volt és még történelmet is hamisítanak hozzá. Mitől félnek az oláhok, egy zászlótól? Örüljenek a lopott országuknak, tiszteljék a magyarokat, szinte már minden épkézláb oláh elvándorolt.
kunfia1
2024. szeptember 19. 21:33
Bayer Zsolt: "Egykor volt barátunk, harcostársunk egy 12 órás autóúton félve, dadogva, majdhogynem sírva vallotta meg nekem, hogy homokos. Tizenkét órára volt szükség, hogy ezt be merje nekem vallani húsz évvel ezelőtt. Mondtam, hogy semmi baj, ettől még barátunk maradunk. Ugyanez az ember két év múlva, a legkisebb skrupulus, fenntartás és zavar nélkül röhögve mesélte, hogy ő azért szeret többek között Thaiföldre járni, mert ott kisfiúk is rendelkezésre állnak. Két évre volt tehát szüksége. Értitek ugye, hogy a lefelé tartó spirállal mire is gondolok?" "2019. máj. 24. — Magyar kormányfő még nem járt Thaiföldön. 2013-ban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tett nem hivatalos látogatást Bangkokban. "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!