A konyhában fogták munkára a mesterséges intelligenciát: ez lett az eredmény

2024. szeptember 11. 13:14

Egy felkapott étteremlánc pizzareceptje nemrég nagyot aratott.

2024. szeptember 11. 13:14

Nyitókép illusztráció. Fotó: Mindmegette.hu

Képes-e a mesterséges intelligencia (AI) megalkotni egy jó receptet? Hamarosan kiderül. Nemrég a Dodo Pizza nevű étteremlánc menütervezője kérte meg ugyanis a ChatGPT-t, hogy készítsen egy pizza receptet, amit a Dubai egységükben forgalmaznának – írta a BBC.

Nem véletlen esett a választásuk az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városára: 

Dubai hárommillió lakosának 90 százaléka ugyanis bevándorló: indiaiak, pakisztániak, filippínók, arabok és európaiak élnek a metropoliszban.

A ChatGPT ezt a nagyon színes kulturális hátteret alapul véve alkotta meg végül a receptet, mely shawarma csirkét, grillezett paneer sajtot, Za'atar fűszernövényeket és tahini szószt is tartalmaz.

Ez a sajátos összeállítás pedig nem várt eredményt hozott:

a Dodo Pizza vásárlói láthatóan nem tudnak betelni vele.

„Séfként soha nem keverném ezeket az összetevőket pizzán, de az ízek keveréke meglepően jó volt” – jelentette ki Spartak Arutyunyan, az étteremlánc menütervezője. Az összeállításban hozzátették, hogy az AI által megálmodott más kompozíciók ugyanakkor nem kerültek fel az étlapra, így epres, áfonyás vagy reggeliző pelyhes kreációba nem fognak a vendégek belefutni.

Az USA-ban is munkára fogták már a konyhában az AI-t

Mondhatni, hogy egy másik világban, az Egyesült Államokban Venecia Willis hasonló mesterséges intelligencia-kísérletet végzett a dallasi Velvet Taco étteremben konyhafőnökként.

Willis miután nagyon kíváncsi lett, hogy mi tud a mesterséges intelligencia megalkotni a konyhában, ezért a ChatGPT-t rászabadította a saját kínálatukra. 

A konyhafőnök azt kérte, hogy körülbelül nyolc hozzávaló felhasználásával, – melyben csak egy tortilla, valamint egy fehérja kapott helyet – az AI alkosson meg egy menüsort. Azonban mint kiderült, 

nem minden recept hozott jó eredményt, nem lettek túl ízletesek.

„Volt néhány furcsa kombináció, és nem voltam biztos abban, hogy a vörös curry, a kókuszos tofu és az ananász együtt finom lehet” – idézte az egyik „receptet” a konyhafőnök.

Azonban akadt három olyan kreáció, amely ígéretesebbnek tűnt. Végül egy garnélarákos steak taco-ra esett a választása, amely az étlapra is felkerült. 

Egy hét alatt 22 ezret adtak el belőle

 – derült ki a cikkből.

Az „emberi hozzávalóra” továbbra is szükség van

Venecia Willis a BCC-nek azt is megjegyezte, úgy gondolja, hogy „a mesterséges intelligencia nagyszerű eszköz, amikor az ember egy kis kreatív válságban szenved. Olyasmit is javasolhat, amire egy séf amúgy nem gondolna”.

A konyhafőnök azonban hozzátette, „jobb ha nem szabadul el teljesen a mesterséges intelligencia. Az emberi »hozzávalóra« továbbra is szükség van!”

A világ eddigi legfélelmetesebb pizzareklámát is mesterséges intelligencia alkotta meg

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az AI már pizzareklámot is alkptott, amely elég ijesztőre sikerült. A forgatókönyvet a GPT-4, a képeket a Midjourney készítette, a Runway Gen2 pedig a videót állította össze a Pepperoni Hug Spot nevű, képzeletbeli pizzéria reklámjához.

Ezt is ajánljuk a témában

Azonban a mesterséges intelligencia más területen már jobban bizonyított. Hiszen képes esszéket írni és ha arra kérik, megoldja a gyerekek házi feladatát. Mindezek mellett képes megadott szempontok alapján dolgozatokat is összeállítani, továbbá támpont lehet akár egy önéletrajz elkészítésénél is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Íme néhány hasznos tipp, hogy mire érdemes használni a ChatGPT-t

Tudjuk, hogy a ChatGPT képes szerelmeslevelet vagy esszét írni, bizonyos esetekben megoldhatja a diákok házi feladatát. Azonban akkor se csüggedjen, ha az ilyen felhasználási módszereknek nem veszi hasznát. Ezen írásunkban mutatunk néhány példát, hogy milyen iskolán kívüli, való életben hasznos esetben érdemes segítségül hívnunk a ChatGPT-t. 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. szeptember 11. 13:53
A nagy összeomlás után Dubaj szélfútta hely lesz.
Akitlosz
2024. szeptember 11. 13:27
A pizza nem a legkreatívabb étel. Ez csak egy marketing fogás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!