Zavargások Angliában: börtön jár a nem megfelelő Facebook-posztokért

2024. augusztus 19. 09:05

Több olyan embert ítéltek el az elmúlt hetekben, akik nem is vonultak utcára a nagy-britanniai zavargások alatt, csak online fejtették ki a nézeteiket.

2024. augusztus 19. 09:05
Police intervene against far-right protestors in Plymouth
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Tüntetés Plymouth-ban/Behlul Cetinkaya /Anadolu via AFP

 

Az ötvenegy éves Lee Dunn július végén az angliai zavargások közepette megosztott három posztot a Facebook-oldalán. A Sellafield atomerőmű munkása aggodalmát fejezte ki a tömeges bevándorlással kapcsolatban, és többek között kirakott egy illusztrációt egy csapat arab kinézetű férfiről, akik késeket lengetnek a Westminster felé, ami előtt egy brit zászlós pólót viselő, fehér kisgyerek sír. A képaláírás így szólt: „Hamarosan ez lesz egy hozzád közeli városban”.

Miután a posztokért előállították a férfit, az bocsánatot kért és eltávolította a sértő tartalmakat. 

Lee Dunnt augusztusban nyolc hét börtönre ítélték sértő és rasszista tartalom online megosztásáért.

Az atomerőmű munkása csak egyike azoknak a briteknek, akikre az elmúlt hetekben lecsapott a rendőrség „online gyűlöletkeltésért”. A zavargásokkal kapcsolatban eddig több mint ezer személyt állítottak elő, akik közül sokakat nem a tüntetéseken való részvételért, hanem online tartalmak megosztásáért ítéltek el. 

Ezt is ajánljuk a témában

Angliában azután törtek ki zavargások, hogy július 29-én egy ruandai származású, de az Egyesült Királyságban született 17 éves fiú megtámadott egy csoport kislányt, akik egy délutáni foglakozáson vettek részt Southportban. A késsel felfegyverzett ámokfutó három kislányt megölt, nyolcat pedig megsebesített. A közösségi oldalakon elterjedt, hogy a támadó az egyik menekülthajón érkezett Franciaországból, amelyek megállítását már régóta követeli a brit lakosság. 

A rendőrség ezt azonnal megcáfolta, ez azonban nem vetett gátat az indulatoknak. Szélsőjobboldali aktivisták, valamint migrációellenes tüntetők több városban is összecsaptak a rendőrökkel. Egyes helyeken a bevándorlás korlátozásáért tüntetők összeverekedtek szélsőbaloldaliakkal, valamint palesztinpárti tüntetőkkel is. Több helyen épületeket és autókat rongáltak meg a zavargók, valamint üzleteket fosztottak ki, és több városban menekültszállások és mecsetek körül vonultak fel, amelyeket a rendőröknek kellett védenie a haragos tömegtől. 

Angliában a kormányzat és a sajtó is elsősorban a közösségi oldalakat hibáztatta az elszabadult indulatokért. 

Keir Starmer brit miniszterelnök augusztus elsején beszédet tartott, amelyben a szélsőjobboldalt nevezte meg a zavargások felelőseként és kijelentette: helyre fogják állítani a rendet. Starmer az online terjedő gyűlöletre külön kitért: „Hadd szóljak a nagy közösségi oldalakhoz és azokhoz, akik üzemeltetik őket: a nyilvánvalóan online gerjesztett erőszak is bűncselekmény, amely az önök fenségterületén történik. A törvényt mindenhol be kell tartani” – jelentette ki. 

Börtönbüntetés egy online posztért 

A rendőrség keményen fellépett a huligánok és a tüntetők ellen, ezt követően azonban a hatóságok figyelme az online tartalmakra irányult. 

Augusztus elején két férfival kezdődött azoknak a sora, akiket a zavargások alatti online posztjaiért ítéltek el

 – írja a Sky News. A brit Jordan Parlourt 20 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert arra buzdított másokat, hogy vegyenek célba egy menedékkérőket és menekülteket befogadó szállodát. Nem sokkal később egy Tyler Kay nevű férfit is 28 hónapra börtönbe zártak, mert posztjaiban arra szólított fel az ismerőseit, hogy gyújtsák fel a menedékkérőknek otthont adó szállodákat. Parlour posztját összesen hat ember lájkolta, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy mivel több mint ezer ismerőse volt, így sok emberhez eljuthatott. Bár egyik férfi sem volt jelen a zavargásokon mindketten súlyos büntetést kaptak gyűlölködő posztjaikért. 

Nagy port kavart egy Julie Sweeney nevű 53 éves nő esete, akit 15 hónap börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy Facebook-bejegyzést írt, amiben megosztotta egy mecset fotóját és azt írta, hogy „fel kellene azt robbantani a benne levő felnőttekkel együtt”. Több brit publicista írt Sweeney ügyéről, és elismerték ugyan, hogy a megjegyzései gyűlölködők voltak, de túlkapásnak titulálták a börtönbüntetést. 

Michael Deacon, a Telegraph publicistája arra is rámutatott, hogy azok az embereknek, akik elrendelték az online gyűlölet miatti letartóztatásokat, kicsit magukba nézhetnének: „Ha az emberek börtönbe kerülhetnek olyan üzenetek közzétételéért, amelyek látszólag az erőszakot népszerűsítik, akkor vajon mi lesz az egészségügyi miniszterrel? 2009-ben, néhány évvel azelőtt, hogy munkáspárti képviselő lett, Wes Streeting a Daily Mail egyik megosztó cikkére reagált a Twitteren, és azt írta: »Semmi természetes nem lenne Jan Moir halálában, ha a bigott vén szatyrot egy vonat alá lökném.«” Streening 2022-ben kért csak bocsánatot, miután szembesítették korábbi posztjával. 

A publicista hozzátette: „Ha mindenkit be fogunk börtönözni, aki a pillanat hevében posztolt valami ostobaságot, mértéktelenséget vagy félreérthetőt a közösségi médiában, akkor a Munkáspártnak fel kell adnia az 1,5 millió új otthon építésére tett ígéretét – és helyette 1,5 millió új börtönt kell építenie.”

Azonban a Starmer-kormány fellépése az „online gyűlölet” ellen egyáltalán nem precedens nélküli – írta a Spiked oldalán Tom Slater, aki szerint 

Anglia már hatvan éve kísérletezik a különböző „gyűlölet-ellenes” szabályozásokkal.

 Az újságíró megjegyzi: ma már bűncselekmény Angliában a „vallási gyűlöletre való felbujtás”, a „súlyosan sértő” online kommunikáció, és mint írja: a rendőrség rendszeresen zaklat nőket, mert férfiakat férfinak neveznek az interneten. Hozzáteszi: a The Times 2017-ben végzett kutatása szerint naponta kilenc embert tartóztattak le „állítólag sértő üzenetek online közzététele miatt”. Slater szerint a rendőrség fellépése a posztolók ellen beleillik az elmúlt évek sormintájába. 

Ezt is ajánljuk a témában

További szigorítások jöhetnek

A brit kormányt azonban nemcsak kritikák érték a kemény fellépés miatt. 

Több médium és újságíró elismerően nyilatkozott a letartóztatásokról,

sőt többen elkezdték a rendőrség figyelmét ráirányítani a szerintük gyűlöletkeltő tartalmakra. Ilyen támadás középpontjába került Nigel Farage Reform párti képviselő és Douglas Murray brit szerző is az X-en, akiket több újságíró a rendőrség figyelmébe ajánlott. Murray korábban már több cikkében és könyvében rámutatott: a „gyűlölet elleni fellépés” sokszor csak a másodlagos problémára reagál (jelen esetben a másodlagos probléma az erőszakos zavargás). Viszont az elsődleges problémára, vagyis a tömeges bevándorlásra és az ebből fakadó konfliktusokra nem akarnak reagálni a kormányok. 

A CNBC szerint a brit kormány felül fogja vizsgálni az online gyűlöletkeltéssel és a dezinformációval kapcsolatos szabályait, és határozottabb fellépést szeretnének a közösségi oldalaktól is. Ez tehát azt is jelenti, hogy az ami jelenleg zajlik, az csak a kezdet. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 31. 06:15
Zavargások Angliában: börtön jár a nem megfelelő Facebook-posztokért A híres "művelt nyugat" demokráciája, a szabad vélemény nyilvánítás angliai megjelenítése. Churchill a botját verné széjjel a jelenlegi vezetés üres fején.
Ildi65
2024. augusztus 26. 10:22
"Nagy port kavart egy Julie Sweeney nevű 53 éves nő esete, akit 15 hónap börtönbüntetésre ítéltek, amiért egy Facebook-bejegyzést írt, amiben megosztotta egy mecset fotóját és azt írta, hogy „fel kellene azt robbantani a benne levő felnőttekkel együtt”. Több brit publicista írt Sweeney ügyéről, és elismerték ugyan, hogy a megjegyzései gyűlölködők voltak, de túlkapásnak titulálták a börtönbüntetést. " Ha ez nem egy mecset, hanem egy zsinagóga képe alatt lett volna, akkor jogos lenne igaz a büntetés? Ha egyik népcsoporttal, valással szemben teszik, az jogos, ha egy másik népcsoporttal, valással kapcsolatban, akkor meg már rasszizmus????
Nimril
2024. augusztus 23. 16:20
A "szélsőjobb", hát persze...., mindig azzal van a baj... :) Az antifa csürhe bezzeg tombolhat, jutalomként még az EP-be is beülhetnek többmilliós fizetésért. Anyátok retkes picsáját!
Ildi65
2024. augusztus 21. 12:38
Oroszországba mi jár? Esetleg arról valami, hogy a nagy példakép Putyin, hogy bánik az ellenzékkel? Ja az nem téma, most az Oroszokat imádni kell, hogy holnap mi lesz ki tudja, de a szélkakas forog állandóan és vannak, akik vele forognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!