Ukrajna Bulgáriától vásárolna használaton kívüli orosz atomreaktorokat

2024. augusztus 16. 12:37

Az ukrán energiaügyi miniszter, German Galusenko szerint az atomenergia bővítése az egyetlen módja annak, hogy a meggyengült energiahálózat működőképes maradjon.

2024. augusztus 16. 12:37

Nyitókép: Sezgin Pancar/Anadolu Agency via Getty Images

Az ukrán kormány küzd a növekvő ellenállással a több millió dolláros terv ellen, amelynek célja a használaton kívüli atomreaktorok megvásárlása, és azzal a váddal szembesül, hogy a tisztviselők a korrupció előtt nyitnak ajtót, miközben az ország energiaágazatának megtisztítását szorgalmazzák – írja a Politico.

Az ukrán kormány két új blokkot akar üzembe helyezni a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij atomerőműben, azzal érvelve, hogy ezek segítenek majd az ország energiahálózatának megerősítésében, amelyet az orosz bombák megtizedeltek. 

Érvelésük szerint a leggyorsabb és leggyorsabb módja ennek az, hogy megvásárolják a jelenleg Bulgáriában tárolt, orosz gyártmányú reaktorokat, amelyek becsült költsége 600 millió dollár.

Az üzlethez a törvényhozók aláírására van szükség, és több parlamenti képviselő – köztük legalább egy Volodimir Zelenszkij elnök saját pártjából – azt állítja, hogy az üzlet hatalmas lyukat ütne az ország megtépázott költségvetésén az elavult technológiáért, amely nem feltétlenül segít az ukránoknak az áramkimaradások elhárításában. 

Az ügy kedd reggel csúcsosodott ki, amikor a kormány tisztviselői találkoztak a parlamenti képviselőkkel, hogy megvitassák a kérdést. Két jelenlévő törvényhozó szerint a kormány elismerte, hogy jelenleg nincs meg a szükséges támogatás a vásárlásra.

Rendkívül ritka, hogy ilyen magas szintű dolgok ne kapjanak támogatást

– mondta Andrij Zsupanyin, Zelenszkij kormánypárti képviselője, a parlament energetikai bizottságának tagja.

Számos kérdést sorolt fel, amelyek szerinte megválaszolatlanul maradtak:
„Megengedhetjük-e magunknak, hogy orosz atomreaktorokat vásároljunk a teljes körű invázió alatt?”
„Milyen állapotban vannak ezek a reaktorok?”
„Bulgária vásárolta őket 10-12 évvel ezelőtt, vajon működni fognak-e, amikor Ukrajnába érkeznek?”

A tervet támogató ukrán energiaügyi miniszter, German Galusenko azonban elhárította az aggályokat, és azzal érvelt, hogy az atomenergia bővítése az egyetlen módja annak, hogy a meggyengült energiahálózat működőképes maradjon, és hogy a két VVER–1000-es reaktor a leggyorsabb és legolcsóbb elérhető lehetőség számukra.

 

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. augusztus 21. 15:53
Most akkor a tetves ukik nem tudnak elszakadni a ruszkiktól atomenergia tekintetében, de minket el akarnak vágni a ruszki kőolajtól..
salmonella
2024. augusztus 16. 16:15
Ezek atombombát akarnak előállítani. Inkább erről van szó, nem?
lajajakab11
2024. augusztus 16. 16:11
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor türannosza, a törpe mű-cár parancsa: ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
kailniris
2024. augusztus 16. 15:48
És, hogy viszik el? Földlabdával vagy annélkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!