Sokk: az Európai Bizottság az év legigazságtalanabb döntése után sem állt Magyarország mellé

2024. augusztus 30. 08:43

Bár még a spanyolok szerint is a belső piac alapelveivel ellentétes a madridi kormány vétója Talgo-ügyben, az Európai Bizottság kijelentette, hogy nem avatkozik be, mert a politikai döntés nem sérti az uniós szerződéseket.

2024. augusztus 30. 08:43
EU Commission President Leyen - President of the European Parliament Metsola

Nyitókép: AFP/Dursun Aydemir

Az Európai Bizottság nem avatkozik a spanyol kormány által a magyar Ganz-MaVag Talgo-vásárlása kapcsán kirótt vétójának ügyébe, annak ellenére, hogy ez a belső piac alapelveivel ellentétes döntés – írja az ABC brüsszeli tudósítója.

A spanyol lap szerint

Brüsszel azt állítja, hogy az intézkedés a spanyol kormány kizárólagos kompetenciája, és az eddigi lépések az uniós szerződések alapelvein belül vannak.

Mint megírtuk, a baloldali kabinet politikai okokból lehetetlenítette el az évszázad magyar felvásárlási üzletét. Nyolc hónap időhúzás után végül az lett Madrid hivatalos kifogása, hogy nemzetbiztonsági oka van a vétónak, mert a Talgo szabadalommal rendelkezik az automatikus vágányváltásra, amely lehetővé teszi, hogy a vonatok alkalmazkodjanak a forgalomhoz bármelyik európai országban.

Az ABC korábbi cikke megjegyzi, az orosz-ukrán háború is bizonyítja, hogy a vasútnak hatalmas a jelentősége a fegyveres konfliktusokban, a spanyolok pedig vélhetően arra hivatkoznak majd az Európai Bíróságon, hogy attól tartanak, a technológia Magyarország közvetítésével az oroszokhoz kerülhet.

A Ganz-MaVag már jelezte, hogy a bírósághoz fordul, és ugyanígy tesz a tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége is, mert úgy látja, a kormány döntése veszélybe sodorja a Talgo jövőjét.

A spanyol lapok azt írták, hogy ha Magyarország az Európai Bírósághoz fordul az ügyben, akkor biztosan neki ad igazat, még akkor is, ha Madrid ideológiailag közelebb áll hozzá, mint Budapest.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2024. augusztus 30. 11:04 Szerkesztve
Keresztbe Tesz Teszt Kereszténytelenített keresztesháború- kereszt-tény, ott a 'vasúti keresztődés' jelzésű andráskereszt tábla, hogy világos legyen az ábra. A libsi-balsi ultrakíberliberális, neo spanyol nátha inernáci árja, akinek észbontó takony árja önpusztító. Nincs spanyolfal: magyar vasutas pasiknak átkelés: No pasaran!
blondiner
2024. augusztus 30. 11:04
Leszarni! Jobb, ha becsődöl a szár spanyol gyár. Gyuribá majd megveszi 1,5 euróért a részvényeket :D
Pet.Ef
2024. augusztus 30. 10:47
Érdekes, ilyenkor van ami egy ország belügye, de ha a mi oktatásunkró van szó, akkor eljárás meg pénzmegvonás. Tisztán látszik gyarmatként tekintenek ránk.
jóember
2024. augusztus 30. 10:35
"A Talgo azért is lehet fontos a spanyoloknak, mert a cég olyan technológiával rendelkezik, amivel mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani. Ez lehetővé teszi, hogy a nagysebességű vonatok különböző nyomtávokon közlekedjenek és átlépjék az országok közötti határokat." Nade ha ez annyira hiper-szuper technológia, akkor hogyhogy nem kapkodnak érte a piacon, annyira nem, hogy a Talgo csődközelben van, nem tudja eladni, nemnagyon kell ez senkinek. Meghogy félnek nehogy az oroszokhoz jusson a technológia. Nade most, hogy embargó van, megszünt az áruforgalom minek is kéne az oroszoknak ilyen. Persze ez csak kifogás, tudom, de hihetőbbet is kitalálhattak volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!