New York Times: Trump katonákat vetne be az Egyesült Államok területén

2024. augusztus 18. 22:15

A sereget a zavargások, bűnözés és migránsok ellen mozgósítaná.

2024. augusztus 18. 22:15
Prime Minister Dr. Markus Soeder visits the US military training area Grafenwoehr.

Nyitókép: Frank Hoermann / AFP

 

Donald Trump azon terve, hogy a katonaságot vesse be az Egyesült Államok területén a belföldi rendfenntartásra, mély hatást gyakorolna a polgári szabadságjogokra – riogat a The New York Times.

Már 2020 nyarán is felmerült ez az elképzelés, amikor Trump dühösen bírálta katonai és jogi tanácsadóit, amiért ellenezték a szövetségi csapatok bevetését a George Floyd meggyilkolása miatti országos tiltakozások erőszakos megfékezésére.

Trump többször is felvetette a katonaság belföldi alkalmazásának ötletét, beleértve a határ menti államok biztosítását és az erőszakos tüntetők, valamint illegális migránsok elleni fellépést is. Ezen elképzelések megvalósítása azonban első elnöki ciklusában nem történt meg. Most azonban, hogy Trump újra megcélozza a Fehér Házat, egyértelművé tette, hogy 

a katonaságot több belföldi rendfenntartási célra is használni kívánja, beleértve a határvédelem megerősítését, a tüntetések leverését és a bűnözés visszaszorítását a nagyvárosokban.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy 2022-es dallasi konzervatív konferencián Trump egyértelműen kijelentette, hogy a következő elnöknek minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használnia a rend helyreállítására, még akkor is, ha ez a Nemzeti Gárda vagy a reguláris csapatok bevetését jelenti. A volt elnök szövetségesei azóta jogi dokumentumokat készítenek elő, amelyek igazolják Trump szándékát, hogy a katonaságot belföldi rendfenntartásra használja.

Az 1807-es Insurrection Act törvény alapján az elnöknek van joga szövetségi csapatokat bevetni az Egyesült Államok területén, ha úgy ítéli meg, hogy a helyzet ezt szükségessé teszi. Az utolsó alkalom, amikor ezt a törvényt alkalmazták, 1992-ben volt, amikor George H.W. Bush elnök katonákat küldött Los Angelesbe a zavargások megfékezésére.

Trump kampánya során többször hangoztatta, hogy nem várna helyi hatósági felkérésekre, és saját hatáskörben döntene a csapatok bevetéséről. Ez az elképzelés azonban mély aggodalmakat vet fel a polgári szabadságjogok védelmével kapcsolatban. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) már készíti a pereket, hogy megakadályozzák a Trump által tervezett katonai beavatkozásokat.

Trump szándéka, hogy a katonaságot belső rendfenntartásra használja, megosztja a konzervatív tábort is – a The New York Times szerint. Úgy látják, míg egyesek támogatják a határok megerősítését és a bűnözés elleni fellépést, mások aggodalmukat fejezték ki a katonai erő alkalmazása miatt az amerikai földön.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. augusztus 19. 06:03
úgy nézem az internácik belátták hogy karhatalom nélkül rájuk dől a kóceráj amit építettek, ezért vádolják az ellenfeleiket azzal amit készülnek elkövetni
zsocc44
2024. augusztus 19. 05:50
Miért nincs puccs az USA-ban? Mert nincs amerikai nagykövetség Washingtonban.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 19. 05:04 Szerkesztve
"Trump katonákat vetne be az Egyesült Államok területén" A fehérek ellen. De amikor a BLM lázadások voltak és a négerek felgyújtották a fél országot az ő elnöksége idején, csak nézett a fasszopó.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 19. 01:28
Egy dolog a Nemzeti Gárda. A reguláris erők, a hadsereg, meg a tengersézgyalogság egy másik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!