Trump tényleg haza tudna küldeni egymillió migránst?

2024. augusztus 16. 18:29

Logisztikai, emberi jogi és más szempontok szerint elemezte ki a BBC az elnökjelölt ígéretét.

2024. augusztus 16. 18:29
Asylum-seekers at US-Mexico Border near Yuma, Arizona

Nyitókép: Rebecca NOBLE / AFP

Donald Trump újraválasztása esetén tömeges kitoloncolásokat ígér azok számára, akik illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban – számolt be a BBC

Akár egymillió embert is kiutasíthatnak az országból, mint ahogy alelnökjelöltje, J.D. Vance is kijelentette.

Trump kampányában ez az ígéret központi elemként jelenik meg, de szakértők szerint ennek megvalósítása komoly jogi és gyakorlati akadályokba ütközne.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 11 millió dokumentumok nélküli bevándorló él, többségük több mint egy évtizede tartózkodik az országban.

A kitoloncolások során minden érintett személynek joga van bírósági eljárásra, ezek általában nagyon elhúzódnak. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Megyeri Jonatán

Neokohn

Idézőjel

Hogy az illegális migráció kimaxolásában milyen politikai előnyöket lát Harris és a progresszív baloldal, csak találgatni lehet.

A kitoloncolások logisztikai megvalósítása szintén jelentős kihívások elé állítaná az Egyesült Államok kormányát. Az amerikai bevándorlási hivatal (Immigration and Customs Enforcement) jelenlegi erőforrásai messze nem elegendőek ahhoz, hogy egymillió embert azonosítsanak, letartóztassanak és kitoloncoljanak. Ráadásul a folyamat hosszadalmas, és jelentős diplomáciai együttműködést igényelne a fogadó országokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

A tömeges kitoloncolások politikai és pénzügyi költségei is hatalmasak lennének. Szakértők szerint az ilyen intézkedések költségei több tíz vagy akár több száz milliárd dollárra is rúghatnak, és komoly közvéleménybeli ellenállást váltanának ki. Az ilyen drasztikus lépések azonban nemcsak gazdasági, hanem súlyos emberi áldozatokkal is járnának, családok szétszakadását és közösségek destabilizálódását okozná.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2024. augusztus 17. 01:43
csak kaliforniában 10millió van...
Málaga21
2024. augusztus 16. 22:33
Csak akarat kérdése.
Takagi
2024. augusztus 16. 20:36
Lehet, csak pénz és akarat kérdése. Most sokkal több költség a fenntartásuk.
figyelő4322
2024. augusztus 16. 20:13
Dominik 2024. augusztus 16. 18:58 "...Biden alatt összesen kb 10 milióan jöttek be..." Igen, a legtöbb komolyabb becslés szerint igy van, de már azelőtt is volt több, mint 10 milliõ. Persze az nem újság, hogy a woke BBC TALÁN csak akkor nem hazudik, amikor hallgat, de még abban sem lehetünk biztosak. SOKKAL TÖBB, mint 11 millió illegális van az USA-ban, legalább ennek duplája. Az igaz, hogy legtöbbjük dolgozik, próbál belleilleszkedni a gazdaságba, a társadalomba. Viszont rengeteg bűnöző is bejött, mivel a Biden geng ellenőrizetlenül beengedte őket. Arra számítanak, hogy elegen szavaznak közülük (persze ILLEGÁLISAN) ahhoz, hogy a Kamala nyerjen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!