Macron döntése megint válságba sodorhatja Franciaországot

2024. augusztus 27. 07:59

Ellenáll a francia elnök a baloldali koalíciónak.

2024. augusztus 27. 07:59
Cérémonie pour les 80 ans du Débarquement en Provence, en présence d'Emmanuel Macron et de chefs d'Etat africains

Nyitókép: Christophe SIMON / POOL / AFP

A Guardian értesülése szerint Franciaország újabb politikai válság elé néz, miután Emmanuel Macron elnök megtagadta, hogy miniszterelnököt nevezzen ki a baloldali Új Népi Front (NFP) koalícióból, amely a legtöbb mandátumot szerezte meg a múlt hónapban tartott előrehozott választásokon. A lap szerint Macron remélte, hogy tárgyalások útján feloldható lesz a választások nyomán kialakult patthelyzet, amelynek következtében a francia Nemzetgyűlés három, nagyjából egyenlő erejű blokkokra oszlott, egyiküknek sem biztosítva többséget.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés az első forduló után vereséget szenvedett, 142 képviselőjük lett. Macron centrista blokkja, az Ensemble 159, míg az NFP 180 mandátumot szerzett a választáson.

Bár a baloldali tömörülés szerezte a legtöbb mandátumot, a párt- és parlamenti vezetőkkel folytatott kétnapos egyeztetések után Macron meglepő módon mégis úgy döntött, nem az NFP jelöltjét választja miniszterelnöknek. A köztársasági elnöki hivatal hétfő esti közleménye szerint a pénteki és hétfői megbeszélések „tisztességesek, őszinték és hasznosak” voltak, azonban nem sikerült működőképes megoldást találni. Macron indoklásában kifejtette, hogy 

az NFP kormányalakítása azonnali bizalmatlansági indítványhoz és a kormány összeomlásához vezetne.

„Egy ilyen kormánnyal szemben több mint 350 fős képviselői többség alakulna ki, ami gyakorlatilag megbénítaná a működést. Figyelembe véve a politikai vezetők véleményét és az ország intézményi stabilitását, ezt az opciót nem választhatjuk” – mondta a döntés kapcsán Macron, majd hozzátette: 

Az Ötödik Köztársaság ezen példátlan időszakában, amikor a francia nép elvárásai magasak, az államfő felszólít minden politikai vezetőt, hogy a felelősségvállalás szellemében nőjenek fel a feladathoz. Az én felelősségem, hogy ne akadályozzam és ne gyengítsem az országot.”

Emellett Macron bejelentette, hogy kedden újabb konzultációkat kezd a pártvezetőkkel és veterán politikusokkal. Az NFP koalíció a történtekre reagálva közölte, hogy nem vesz részt további tárgyalásokon, kivéve, ha az az ő kormányalakításukról szól. A koalíció hangsúlyozta, hogy mivel ők szerezték meg a legtöbb mandátumot az 577 fős parlamentben, az új miniszterelnököt az ő soraikból kell kiválasztani, minden más esetben ellenállást tanúsítanak. Az NFP Lucie Castets közgazdászt, a párizsi városháza pénzügyi igazgatóját jelölte miniszterelnöknek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jobbrafel
2024. augusztus 27. 14:54 Szerkesztve
Reális fikció a holnapból: Én, Emmanuel Macron, az ország és a nép érdekében úgy döntöttem, hogy magamat nevezem ki miniszterelnöknek. Már egyeztettem a főcsicskás SMS von der Pfizerrel, és a többi sorosista patkánnyal, akik biztosítottak arról, hogy ez esetben ez nem lesz jogállamiság ellenes. S hogy zavartalan legyen a parlament működése az összes ellenzéki pártot is betiltom, mint a testvéri, demokratikus Ukrajnában. Viva la republica!
atti64
2024. augusztus 27. 12:16
EZT A PATKÁNYT MÉG NEM HUZTÁK FEL A GAZDÁK???????????????????????????????????
Reszelő Aladár
2024. augusztus 27. 11:49
A vége az lesz, hogy jön egy technokrata csapat, akis soha senki nem választott meg és azt fogják tenni amit Macron parancsol nekik. És ez egy tökéletesen demokratikus eljárás lesz, jogállami kétségek fel sem merülhetnek, hiszen Franciaország az Franciaország. Különben is a magyar jogállammal van gond.
nempolitizalok-0
2024. augusztus 27. 10:33
Macronnak nem sikerült a kedvenc négerét helyzetbe hozni és most dacos. Az anyja pedig nem segít, mert a néger miatt ő is dacos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!