Vádaskodik a francia baloldal: Macron puccsot követhetett el?

2024. augusztus 23. 16:37

Macron pénteken találkozik a különböző politikai pártok vezetőivel, hogy megoldást találjon a jelenlegi politikai patthelyzetre.

2024. augusztus 23. 16:37

Nyitókép: Manon Cruz / POOL / AFP

Emmanuel Macron francia elnökre most, hogy a párizsi olimpia idején kért politikai tűzszünet véget ért, ismét politikai nyomás nehezedik – írja az Euronews. A szélsőbalos párt, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) vezetői „demokrácia elleni intézményes puccsal” vádolták Emmanuel Macron elnököt, amiért nem volt hajlandó baloldali miniszterelnököt kinevezni.

Egy vasárnap megjelent nyílt levélben az LFI párt jogi lépésekkel fenyegette meg Macront, ha a következő napokban nem nevez ki miniszterelnököt a baloldali koalícióból, az Új Népfrontból (NFP).

Súlyos figyelmeztetésként írjuk ezt a nyílt levelet” 

– írták az aláírók, akik között ott van az LFI vezetője, Jean-Luc Mélenchon is. 

Az alkotmány 68. cikke lehetővé teszi a francia parlament számára, hogy az elnököt „a megbízatás gyakorlásával nyilvánvalóan összeegyeztethetetlen feladatainak elmulasztása miatt” felmentse. 

Miután Macron júliusban előrehozott parlamenti választásokat írt ki, egyetlen pártnak sem sikerült megszereznie a 289 mandátumot jelentő abszolút többséget. Az NFP, amely a legtöbb mandátumot szerezte meg a választásokon (193), azt állítja, hogy a leendő miniszterelnöknek az ő soraikból kell, hogy kikerüljön.

Ezt is ajánljuk a témában

Hosszas és feszült júliusi tárgyalások után az NFP végül beleegyezett, hogy Lucie Castets-t jelöljék a leendő miniszterelnöknek. Őt a közvélemény nagyrészt nem ismeri. 

Emmanuel Macron pénteken találkozik a különböző politikai pártok vezetőivel, hogy megoldást találjon a jelenlegi politikai patthelyzetre. A francia elnök, akinek jogában áll kinevezni a kormányfőt, egyetértett azzal, hogy Lucie Castets jelen legyen a megbeszéléseken, de kizárta őt a pozícióból.

Ettől függetlenül az LFI impeachment-eljárással való fenyegetése valószínűleg nem jár sikerrel a belső megosztottság miatt, ugyanis az NFP-koalícióban részt vevő Szocialista Párt elutasította ezt a fajta fenyegetőzést. 

„Ezt a kiálltványt csak az LFI vezetői írják alá. Csak az ő mozgalmukat kötelezi” – közölte Olivier Faure, a Szocialista Párt vezetője az X közösségi médiaplatformon.

Ráadásul a vádemeléshez kétharmados támogatásra van szükség mind a nemzetgyűlésben, mind a szenátusban, amit nehéz lesz elérni. Több név is felmerült, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt, köztük a jobboldali Michel Barnier volt Brexit-tárgyaló, Xavier Bertrand volt jobboldali miniszter és Bernard Cazeneuve volt szocialista miniszterelnök.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. augusztus 23. 21:17
PATKÁNYORSZÁG LETT BAZD MEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HA NEM ÉRTEL VALAMIHEZ NE LEGYÉL OTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TAKARODJ UTCÁT SEPERNI AHHOZ NEM KELL ÉSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Burdisgarage
2024. augusztus 23. 18:58
Jud Süss ott is.
Ekrü
2024. augusztus 23. 18:29
Franciaország a káosz, az instabilitás és a diktatórikus kormányzás útjára lépett. Intő jel, hogy miért nem jó a tisztán listás választási rendszer.
Akitlosz
2024. augusztus 23. 18:09
Na és ha Macron nem nevez ki senkit miniszterelnöknek? Eddig sem tette. Elkormányozgat maga a régi kormányával. A megosztott parlament miatt úgysem tudnak ellene mit tenni. A politikai költségek őt már nem érintik, nem lesz többet elnök. Ez az utolsó ciklusa. A Macron párt Macron nélkül meg annyira lesz sikeres, mint a Bajnai párt Bajnai nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!