Megjelent az afrikai majomhimlő keményebb változata Európában is – nem találná ki, melyik országban diagnosztizálták

2024. augusztus 16. 08:51

Ráadásul a súlyosabb variáns jutott be a kontinensre Afrikából, amely minden tizedik fertőzöttel végezhet.

2024. augusztus 16. 08:51
Majomhimlős páciens Peruban 2022-ben

Nyitóképünkön egy majomhimlős beteg egy limai kórház elkülönítőjében még a korábbi – enyhébb – hullám közepén, 2022-ben.
Forrás: Ernesto BENAVIDES / AFP

***

Svédországban ütötte fel a fejét a majomhimlő súlyosabb variánsa, miután az Egészségügyi Világszervezet globális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Afrikában terjedő betegség miatt – írta meg a Guardian.

A fertőzés tényét Stockholm is megerősítette, a szoros érintkezés útján terjedő betegség új variánsánál ez az első alkalom, hogy Afrikán kívül találták meg.

Az érintett személy, aki behurcolta a vírust, Afrika egy súlyosan fertőzött részén szedte össze a kórokozót – erről már sajtótájékoztatón számolt be a svéd illetékes közegészségügyi hivatal főigazgatója.

Az mpox, korábbi nevén majomhimlő egy vírusos betegség, amit fertőzött állatok és emberek terjesztenek. A WHO szerint terjedhet szoros érintkezés útján, mint például érintéssel, csókkal vagy szexuális úton, valamint szennyezett tárgyakkal, például lepedővel, ruhával vagy tűvel is.

A majomhimlő már tavaly „járt” Európában – sőt Budapesten is –, az Egészségügyi Világszervezet ekkor is globális közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a fertőzést, ám ekkor még egy sokkal enyhébb verziója terjedt a betegségnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Most csütörtökön ugyancsak megismételte a riasztást.

Ezt is ajánljuk a témában

Erre reagálva – némiképp ironikus módon – éppen Kína jelentette be pénteken, hogy a következő hat hónapban megkezdi az országba belépő emberek és áruk himlő elleni szűrését, külön9sen azokét, akik fertőzött országokból érkeztek.

Az év elején tudósok arról számoltak be, hogy egy kongói bányászvárosban megjelent

a majomhimlő új, halálosabb formája, amely a fertőzöttek akár 10%-át is elragadhatja, és könnyebben is terjed a korábbiaknál

– emlékeztet a Guardian (összehasonlításképpen: a koronavírus legdurvább variánsának halálozási rátája nem ment soha 2 százalék fölé).

A WHO szerint idén több mint 14 000 fertőzés, s ebből 524 haláleset történt Afrika tucatnyi országában, ami már most meghaladja a tavalyi adatokat; a gócpont egyértelműen Kongó, ahol a megbetegedések és halálozások 96 százaléka történt.

Ugyanakkor a svédországi eset korántsem megnyugtató, mint Lawrence Gostin, közegészségügyi szakértő a lapnak kifejtette, egy detektált beteg mögött tucatnyi felderítetlen eset állhat Európában.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 16. 22:21
Aki nem érti az összefüggest a növekvő népsűrűseg, a gyors közlekedes/ szállítas, a lélekszám ES A JÁRVANYOK KÖZÖTT..... az hülye.
survivor
2024. augusztus 16. 22:18
Ti semmit nem tanultatok a himlőtől ? Az IGAZIRÓL, a feketéről...
survivor
2024. augusztus 16. 22:15
sersem Te is elkaphatod. Olyan mint a feketehimlő.
survivor
2024. augusztus 16. 22:14
Dino54 Hiroszaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!