Második világháborút idéző lépés Németországtól: közel 4 ezer harcra kész katona és tankok települhetnek a belarusz határhoz

2024. augusztus 20. 15:05

A kivetelező litvánok közel egymilliárd eurót költhetnek majd egy Rudninkai-ban, mindössze 20 kilométerre a belarusz határtól épülő bázis fejlesztésére 2027-ig, ami a német hadsereg első állandó külföldi állomása lesz a második világháború óta.

2024. augusztus 20. 15:05
null

Nyitókép: PETRAS MALUKAS / AFP

 

Litvánia megkezdte egy új katonai bázis építését, amely akár 4000 harcra kész német katonát is befogadhat, amikor 2027 végére elkészül – közölte kedden az Euractiv

Ez lesz az első állandó külföldi német katonai telepítés a második világháború óta. 

– hívja fel a lap a figyelmet a bázisra, amelynek építése a Litvánia és Oroszország közötti feszült helyzetre reagál.

A litvánok és az oroszok között 2023-ban éleződött ki konfliktus, amikor Németország elkötelezte magát a NATO és az Európai Unió tagállamának védelme mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

A litván vezérkari főnök, Raimundas Vaiksnoras becslése szerint 

az ország több mint 1 milliárd eurót fog költeni a következő három évben a bázis fejlesztésére, amely Litvánia egyik legnagyobb építési projektje.

Ez hatalmas beruházás egy mindössze 2,9 milliós lakosságú ország számára, amelynek gazdasága a német gazdaság tizedét teszi ki. A bázis nemcsak az ország védelmét erősíti, hanem elrettentő erőként is szolgál Oroszország számára.

Ezt is ajánljuk a témában

A Rudninkai-ban, Vilnius közelében, mindössze 20 kilométerre a belarusz határtól épülő bázis tankok és egyéb felszerelések tárolására és karbantartására is alkalmas lesz, valamint különböző méretű lőterekkel is rendelkezik majd.

Azonban a bázis építésének csak mintegy ötöde van eddig szerződésben lefedve, ami aggodalmat kelt a határidők betartásával kapcsolatban. Litvánia idén a GDP 3%-ára növelte védelmi kiadásait, hogy biztosítsa a bázis és más védelmi szükségletek finanszírozását. A német kormány is jelentős forrásokat igényelt a parlamenttől, hogy új Leopard2 A8 tankokat rendeljen, amelyek egy részét a litvániai bázisra szánják, 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2024. augusztus 21. 13:16
névnélküli baromságok ... "Ez hatalmas beruházás egy mindössze 2,9 milliós lakosságú ország számára, amelynek gazdasága a német gazdaság tizedét teszi ki. " nem vagyok hajlandó utána nézni ez kizárt hogy igaz legyen
lauderstenonis-2
2024. augusztus 21. 12:51
Azért nem mindegy, hogy egy megerősített dandár, vagy 110 hadosztály vonul fel a határra...
masikhozzaszolo
2024. augusztus 21. 11:46
Két ökröt eléje, keresztbe néhány petrencerúd, és kész a tökéletes álca. Nem kell elásni az erdőben a tankot. Tetejébe egy szalmakalapost.
gyzoltan-2
2024. augusztus 21. 10:17
A megszállt, földbe-taposott volt Németország, a németség kiszolgáltatottságát jelzi a határra vezénylésük! Bevetésük is elkerülhetetlen, ha a cionista vezetés igényli a részvételüket a zsidóság ukrajnai háborújában..!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!