Már a Holdra szállást tervezi Kamala Harris

2024. augusztus 05. 10:04

A demokraták elnökjelöltje hangos szószólója annak, hogy Amerika űrhajósokat küldjön a Holdra, és ott holdbázist építsenek.

2024. augusztus 05. 10:04

Nyitókép: MTI/EPA/D. Ross Cameron

A Politico arról ír, hogy a demokraták jelöltje, Kamala Harris úgy tűnik, megcélozza az „űrrajongók” táborát. A Nemzeti Űrtanács elnökeként Harris ugyanis 

szószólója annak, hogy az amerikaiak űrhajósokat küldjenek a Holdra, és ott holdbázist építsenek.

A lap ez alapján kijelentette, hogy legalább van, amiben a két elnökjelölt egyezik: mindketten eltökéltek abban, hogy Amerika ismét a Holdra lépjen, és bázist is létrehozzon ott. Ez pedig a Kínával folytatott új űrversenynek tekinthető. Megjegyezték, hogy ami az űrkutatás területét illeti, a Biden-kormányzat politikája nagyrészt Trump örökségének folytatása.

A Politico ismertette azt is, hogy Biden alelnöke aktív és részletekbe menő szószólója annak, hogy az Artemis-program keretében visszatérjenek a Holdra. Ez a kezdeményezés Trump alatt indult el, és azóta is folytatódik, és a holdraszállás 2026 után, a következő elnöki cikluson belül valószínűsíthető.

Harris az Artemis-egyezmény mellett is kardoskodik

Az átfogó amerikai űrstratégia részeként a NASA arra összpontosít, hogy más nemzeteket is meggyőzzön, hogy írják alá az Artemis-egyezményt – az Amerika által a Hold és a világűr kutatására és kiaknázására előnyben részesített szabályokat –, amelyre Kína holdbázis építésére irányuló projektjének ellensúlyaként tekintenek.

Több ország, köztük Oroszország, Pakisztán és Venezuela már aláírta Peking tervét.

 Harris eközben élen járt abban, hogy segítsen meggyőzni sokakat, hogy csatlakozzanak az Artemis-koalícióhoz – derült ki az összeállításból.

 

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. szeptember 15. 21:16 Szerkesztve
Alfa holdbázis. Nincs mivel elerniük a NemzKözŰrállt.... ISS..
B_kanya
2024. szeptember 15. 20:01
Kovács Ubul 2024. augusztus 05. 17:14 "Komcsikat megüti a laposguta" Hogy fognak lejönni az amcsi űrhajósok az ISSről, bibike?
2024. augusztus 08. 13:29 Szerkesztve
Csak a tisztán látás végett: Az Artemis programot a demokrata többségű Kongresszus futtatja már lassan másfél évtizede. (Nem pedig Trump.) Teljesen alkalmatlan egy Hold bázis fenntartására, mivel a gerincét képező SLS hordozórakéta fellövésenként kb. 4 milliárd dollárba kerül és évente max. 1-et tudnak legyártani belőle. Az Artemis program egy munkahely teremtő (megtartó) program, azaz értelmetlen, politikai alapú pénzszórás. Erősen valószínű, hogy kb. az Artemis III.-al (azaz Holdra szállás, zászló kitűzés, örülés) vége is lesz és onnantól magáncégek folytatják majd a költségek tizedéért.
wopeti
2024. augusztus 06. 18:54
Hollywood biztos örülni fog a megbízásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!