„Keresd a nőt!” – megkapta első feladatát az új NATO-főtitkár

2024. augusztus 15. 08:21

A védelmi szervezet holland főtitkára októberben kezdi meg munkáját, a konszenzus szerint egy kelet-európai helyettes kell mellé, olyan pályázóból pedig egyelőre két nő van.

2024. augusztus 15. 08:21
Maráczi Tamás

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

 

A NATO új vezetője, Mark Rutte ezekben a napokban sok szakmai önéletrajzot nézhet át, hamarosan elő kell majd állnia a helyettese nevével. Jens Stoltenberg főtitkárral ugyanis helyettese is távozik: a 2019 óta a főtitkár mellett dolgozó Mircea Geoană indulni szándékozik a novemberi romániai elnökválasztáson.

Mivel az új főtitkár nyugat-európai lesz, 

a NATO-n belüli konszenzus alapján az új főtitkár-helyettesnek kelet-európainak kellene lennie. 

Oana Lungescu volt NATO-szóvivő a Politico-nak elmondta: állítólag két CV fekszik Rutte asztalán, két volt katonai vezetőé, az egyik Észak-Macedóniából, a másik Bulgáriából érkezne, és mindkettő nő.

Rutte október 2-án veszi át a NATO irányítását, a katonai szövetség az ukrajnai háború miatt gyors lépésekben akarja megerősíteni keleti állomásait az orosz fenyegetés miatt. Elemezőik már azt sem zárják ki, hogy a NATO hatalmas elrettentő képességének ellenére Oroszország mégis megtámadna egy NATO-tagállamot, becsléseik szerint erre 5-8 éven belül fel tudna erősödni az orosz hadsereg. 

Ebben a helyzetben unikum lenne, ha 

egy olyan országból érkezne a főtitkár helyettese, amely négy éve ugyan a NATO-tagja, de még nem EU-tagállam. 

A volt észak-macedóniai védelmi miniszter Radmila Šekerinska jelenleg az Európai Szocialisták Pártjának (PES) alelnöke, tapasztalt politikus, és jól érti az orosz logikát – elemzők szerint épp ilyen vezetőre van most szüksége a nyugati védelmi szervezetnek.

A másik esélyes Bulgária volt miniszterelnök-helyettese és volt európai biztosa, Mariya Gabriel. Van állítólag egy harmadik aspiráns is, akit Rutte kedvel: Krišjānis Kariņš volt lett miniszterelnök, de a Politico információ szerint két nagy NATO-tagállam, Törökország és Lengyelország is lobbizni fog, hogy jelöltje is ott legyen a potenciális főtitkár-helyettesi versenyben.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. augusztus 21. 15:02
Van kelet európai nato ország? Fel akarják venni az oroszokat a nato-ba?
lendvaiildiko
2024. augusztus 20. 10:11
Honosítsák az algériai boxoló férfi-nőt, ez lenne az igazi nemi egyesülés, egy személyben férfi és nő. A honosított algériai férfi-nő azonban veszélyt is jelentene, hisz' Rutte begerjedhet és hivatali szerelmi affér skandaluma rázná meg a NATO-t. Magyar helyettesek is szóba jöhetnének, Vadai Ágnes és Klára Dobreva. Nekünk mindegy, hisz' legalább úgy gyűlölik a magyarokat, mint Rutte.
Akitlosz
2024. augusztus 15. 19:48
Miért van nagyobb versen a helyettesi pozícióért, mint a főtitkáriért? Érdekes.
Akitlosz
2024. augusztus 15. 19:46
A s­­zájhős­­ Fides­­z cs­­ics­­kulásának élő bizonyítéka ez az ember. És­­ az is­­ marad még s­­okáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!