Így néz ki, amikor teljesen megőrül és vagdalkozik a Facebook algoritmusa

2024. augusztus 03. 08:08

Történelmi fényképek, születésnapi köszöntő, állatmentő alapítvány bejegyzése – a jobbos politikai tartalmak irtása mellett teljesen ártalmatlan tartalmakat is cenzúráz a Facebook. Utánajártunk.

2024. augusztus 03. 08:08
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Valószínűleg mind éreztük, hogy az elmúlt fél évben valami különösen nincs rendben a Facebookkal. Közösségi média, közösségi irányelv – van valami őshazugság abban, hogy a multimilliárdos Mark Zuckerberg vezérelte, olykor homályos, olykor nagyon is világos üzleti és politikai célok szolgálatába szegődő óriásportált valaki „közösségi médiumnak”, az általa a nyilvánosság jókora – és sokak számára egyetlen – szeletére kényszerített, rapszodikus módon betartatott szabályait „közösségi alapelveknek” nevezi.

Annak is megvan a külön bája, amikor ez a gépezet úgy működik, mint egy prűd, félig vak portás: emez bemehet, amaz nem. S a fokozatok: letiltás, 30 nap tiltás, törlés, olykor meg csak lejjebb rangsorolás – kinek mi jut.

Az elmúlt időszakban számos, politikai alapú Facebook-botrány borzolta a kedélyeket. A legutóbbi például az volt, amikor a Donald Trump amerikai elnök elleni merényletről készült fotókat nem engedte megjeleníteni, mondván, azok „manipulált tartalmak”. Ismert, a Meta korábban évekre felfüggesztette a volt elnök fiókját, csak mostanság engedélyezte újra nagy kegyesen.

Ezt is ajánljuk a témában

De hazai pályán is röpködtek a tiltások, korlátozások.

Hont András publicista oldalát – feltételezése szerint Magyar Péter híveinek sorozatos jelentgetése miatt is – poszt-törléssel büntették az EP-választások előtt, mondván: „úgy tűnik, megfélemlített vagy zaklatott másokat, illetve megszégyenítő, illetve tiszteletlen tartalmakkal vagy üzenetekkel célozta meg őket”. Itt egyébként az is érdekes szál a történetben, hogy a Meta magyarországi jogtanácsosa nem más, mint Dávid Dóra, a Tisza Párt EP-listájának második helyére szerepelt – immár – EP-képviselője.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanígy járt egy Magyar Pétert kritizáló MCC-s diák is.

Törölték a Facebook-ról egyébként Orbán Viktor miniszterelnök békemeneten tartott beszédét is, májusban pedig Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyik alapítójának oldalát és a Neokohn hírportál oldalát.

Ezt is ajánljuk a témában

Áprilisban pedig Apáti Bence, illetve Pottyondy Edina vlogger oldala is hasonló kalapba került.

A tiltásokat jellemzően később feloldotta a Facebook – a Mandiner oldala is korlátozás alá került, pusztán egy híradás miatt a tavaly október 7-i brutális terrortámadásról, amit a cég a terrorizmus dicsőítéseként dekódolt, és hónapokra letekerte oldalunk eléréseit.

Nem csak a politika az őrület tárgya

Azonban nem kizárólag a politikai (és zömmel jobboldali) véleményekért jár a tiltás Zuckerbergéknél. Az algoritmus, amely dönt élet és halál, nyilvánosság vagy elhallgattatás ügyében, alkalmasint az utóbbi időkben – nincs rá jobb szó – megőrült. Elkezdett teljesen ártalmatlan tartalmakat cenzúrázni, ezúttal látható vagy láthatatlan politikai felhang nélkül.

A legnagyobb visszhangot kétségkívül az a „félrediagnosztizálás” váltotta ki, amikor a Facebook algoritmusának sikerült „zaklatásnak” és „meztelenségnek” bélyegeznie az Auschwitz Emlékmúzeum posztjában szereplő auschwitzi fényképeket április közepén.

A Facebook láthatatlan cenzorai egyből húsz bejegyzést jelöltek meg, mondván, lejjebb sorolták az emberek hírfolyamában a posztokat; a lengyelországi koncentrációs táborban elhunyt emberek fényképeit ábrázoló posztok ugyanis szerintük

  • „megfélemlítést és zaklatást” és
  • „felnőttkori meztelenséget és szexuális tevékenységet” mutattak be.

A múzeumról készült kép is „lecsúszott” a hírfolyamban, miután a Facebook úgy minősítette, hogy

„sérti a megfélemlítés és zaklatás közösségi normáit”.

Volt egy csoport árva gyerek – a róluk készült fotót egyenesen törölték, fellebbezési lehetőség nélkül. A vállalatóriás először tagadott, aztán finomított a verzióján, és tévedésnek minősítette az esetet, végül elnézést kért.

De természetesen nem mindegyik ilyen tévedés kapott hasonló mértékű médiafigyelmet, és nem is volt mindegyik ennyire felháborító – éppen csak érthetetlen.

Például ennek esett áldozatául az I & T Állatmentő Alapítvány, amelynek

3648 napra(!) korlátozta Facebook-oldalát a rendszer, szintúgy a „közösségi alapelvekre” hivatkozva.

Tavaly ősszel pedig a Facebook nem más, mint az Országos Széchényi Könyvtár Oszk.hu domainje alatti weboldalakra és tartalomszolgáltatásokra mutató összes linket kezdte el törölgetni a felhasználók bejegyzéseiből – a változatos indoklás szerint most éppen kiberbiztonsági okokból

Ezt is ajánljuk a témában

Olyan faramuci eset is előfordult, hogy egy oldalon az eredeti (sértő) kommentet, amelyet elhelyezett valaki, nem törli a Facebook, de az azt bemutató képernyőképet igen.

Mindemellett számos magánszemélynél is jelentkezett a probléma.

Ezt is ajánljuk a témában

Sértő és meztelen születésnapi köszöntő

Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének vezetője, szociológus személyes példáját hozza, amikor a jelenségről kérdezzük: neki egy születésnapi köszöntőjét sorolta lejjebb a hírfolyamban a Facebook.

S kapaszkodjunk meg, a kétszavas, „Isten éltessen!” köszöntés kapcsán kiszabott büntetést így indokolta:

„Technológiai eszközeink azt mutatják, hogy ez a bejegyzés hasonlít a következőre vonatkozó közösségi alapelveinket sértő más bejegyzésekre: felnőtt meztelenség és szexuális tevékenység”.

Azt is hozzátették az automatikus sablonüzenetben, hogy „Nem engedjük, hogy az emberek a Facebookon meztelenséget vagy szexuális tevékenységeket ábrázoló tartalmakat osszanak meg”.

Székely természetesen jelezte, hogy tévedés történt, majd két héttel később – szintén automatikus üzenetben – a Facebook jelezte, hogy újra ellenőrizte a bejegyzést, és visszavonta a büntetést, elismerve, hogy az „esetleg frusztráló lehetett a számodra”.

„Aznap igen érdekesen alakult, mert összesen vagy

öt ismerősömnek volt születésnapja, és ebből három kapcsán kaptam figyelmeztetést a Facebook-tól egy egyébként elég sztenderd »Isten éltessen!«-re, volt köztük erőszakra buzdítás, vagy éppen az említett meztelenkedés”

– számol be kérdésünkre a szakértő, hozzátéve: több forrásból is megerősítették, hogy tapasztalhatóak voltak hasonló anomáliák

Székely szerint két faktor állhat a történtek mögött, amelyek együttesen is igazak lehetnek:

  • a posztokat szűrő mesterséges intelligencián fejlesztettek valamit, és ez okozta a hibás diagnózisokat és tiltásokat-korlátozásokat, és/vagy
  • az amerikai elnökválasztásra készülve szigorítottak a posztok elbírálásán.

„Mesterséges intelligenciát már régóta használnak, ezt tudjuk. Tavasszal volt egy nagy leállás is, ez sokáig foglalkoztatta az embereket”.

Hozzátette: egy ilyen óriási adatbázisnál, amelyhez rengeteg egyéb szolgáltatás kapcsolódik integrált módon, törvényszerű, hogy minden fejlesztés vagy teszt potenciálisan okozhat hatalmas anomáliákat. Különösen, ha például a választásokra készülve a Facebook teszteli például a nem megfelelő posztok kiszűrésére készített algoritmusait, amik már mesterséges intelligencia vezérelt megoldások.

„És a rendszer szűr, csak túlműködik, nincs még finomhangolva”.

Idő, amíg finomhangolják – feltehetőleg csak az elnökválasztás utánra fog sikerülni.

A Facebook-algoritmus téves működésére már jó pár példa akadt; gyakran járt ez együtt valós problémák félrekezelésével. 2022-ben például – dacára a mindenféle tényellenőröknek és cenzoroknak – fél év alatt jelentősen megnőtt a káros tartalmak elérése a felületükön.

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. augusztus 04. 16:25
Leírtam, hogy "Hamala Karris nem néger ". Perceken belül megfenyítettett a cenzor.
Oldalkosár
2024. augusztus 03. 20:26
„És a rendszer szűr, csak túlműködik, nincs még finomhangolva”. Idő, amíg finomhangolják – feltehetőleg csak az elnökválasztás utánra fog sikerülni." Lófaszt. A FB az amerikai Demokrata Párt és a Soros-klán szolgálatán áll. Majd amikor tucatjával fogják baloldali politikusok, influenszerek bejegyzéseit, oldalait is törölni, elhiszem, hogy nem erről van szó.
jandor
2024. augusztus 03. 18:21
Nem kell odamenni. Állami cégnek meg is tiltanám, hogy magánfelűletre regisztráljon.
fofo
2024. augusztus 03. 11:29
Nem, mintha nem lenne megoldás a szólásszabadságot sértő korlátozásoknak. Magát a FB-t kell korlátozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!