Folytatódik az orosz techguru elleni eljárás Franciaországban

2024. augusztus 29. 14:00

Szabadlábon van, de nem hagyhatja el az országot a Telegram atyja.

2024. augusztus 29. 14:00

Nyitókép: CFOTO/NurPhoto via AFP

A Telegram vezetője és alapítója, Pavel Durov ellen hivatalos vizsgálatot indítottak Franciaországban az üzenetküldő alkalmazáson belüli szervezett bűnözéssel kapcsolatos vizsgálat részeként – közölték a párizsi ügyészek.

A BBC cikke szerint a 39 éves Durovot nem helyezték előzetes letartóztatásba, de bírósági felügyelet alá helyezték, és 5 millió euró (4,2 millió font; 5,6 millió dollár) óvadékot kell fizetnie.

Az orosz származású milliárdosnak, aki egyben francia állampolgár is, hetente kétszer meg kell jelennie egy francia rendőrőrsön, és nem hagyhatja el Franciaország területét.

Durovot először múlt szombaton vették őrizetbe, amikor megérkezett a Párizstól északra fekvő Le Bourget repülőtérre. 

A párizsi ügyészség szerdai közleményében közölte, hogy Durov ellen hivatalos vizsgálatot indítottak többek között az állítólagos bűncselekmények miatt: bűnrészesség egy szervezett banda által végrehajtott tiltott tranzakciókat lehetővé tevő online platform működtetésében, a hatóságokkal való kommunikáció megtagadása, bűnrészesség gyermekekről készült szexuális felvételek szervezett, bűnös terjesztésében. 

Az immár dubaji székhelyű cég viszont ragaszkodik ahhoz, hogy moderálási eszközei megfelelnek az iparági szabványoknak.

Franciaországban a hivatalos nyomozás alá helyezés nem feltétlenül vezet bírósági eljáráshoz, de azt jelzi, hogy a bírák úgy vélik, hogy az ügy eléggé megalapozott a nyomozás lefolytatásához.

Durov eddig nem nyilatkozott nyilvánosan a legújabb fejleményekről. Ügyvédje, David-Olivier Kaminski szerint a Telegram minden tekintetben megfelel az európai digitális szabályozásoknak, és a moderálás ugyanazon elvek szerint történik, mint más közösségi hálózatok esetében.

Hozzátette, abszurd azt sugallni, hogy ügyfele olyan bűncselekményekben vehet részt, amelyek sem közvetlenül, sem közvetve nem érintik őt. 

Példátlan, hogy egy közösségi médiaplatform tulajdonosát letartóztatják a platform használatának módja miatt, és ez heves online vitát váltott ki a szólásszabadságról és az elszámoltathatóságról. Korábban láttunk már olyan eseteket, amikor technológiai óriások vezetőit a törvényhozók elé hurcoltak, hogy szembesítsék őket a gyakorlatukról és a hibáikról, de eddig a repülőtereken nem találkoztak a bűnüldöző szervekkel.

Elon Musk, az X tulajdonosa megvédte Durovot, azzal érvelve, hogy a moderálás a cenzúra álcája, és Durov szabadon bocsátását követelte.

Chris Pavlovski, a Rumble nevű videómegosztó alkalmazás alapítója elmondta, hogy Durov letartóztatását követően elmenekült Európából.

Emmanuel Macron francia elnök a hét elején azt mondta, hogy Franciaország mélyen elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, és hogy a Durov letartóztatásáról szóló döntés „semmiképpen sem (...) politikai jellegű”.

Oroszország szerint viszont komoly bizonyítékok nélkül a vádak csupán egy nagy technológiai vállalat elleni politikai célú megfélemlítésnek tekinthetők.

„Tekintettel Durov orosz állampolgárságára, készek vagyunk minden szükséges segítséget és támogatást megadni” – mondta kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „De itt a helyzetet bonyolítja az a tény, hogy ő francia állampolgár is” – tette hozzá.

Durov, aki a VKontakte nevű népszerű orosz közösségi médiavállalatot is alapította, 2014-ben elhagyta Oroszországot, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány cenzúrázási kéréseinek.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. augusztus 29. 17:10
Durov a Telegramot először Oroszországban üzemeltette. A Putyin kormánynak nem tetszett a Telegramon zajló szólásszabadság, ezért Durovot arra próbálták kényszeríteni, hogy az orosz kormánynak adjon hozzáférést a Telegram felhasználók titkos üzeneteihez. Durov megtagadta, ezért eljárás indult ellen. Durovnak sikerült Oroszországból elmenekülnie és Franciaországba költözött, a Telegram most ott üzemelget. Mint kiderült, cseberből vederbe került, mert az EU se komálja jobban a szólásszabadságot, mint Putyin Oroszországa. Most itt is vád alá helyezték. Amerikával még próbálkozhatna, a 2nd Amendment védelme alatt, de nem hagyhatja el Franciaországot. A háttérhatalom támadást indított a szólásszabadág ellen és most az Internetet próbálják cenzúrázni.
Akitlosz
2024. augusztus 29. 15:17
"Szabadlábon van, de nem hagyhatja el az országot" Mert miért nem? Ki állítja meg az országhatáron?
2024. augusztus 29. 15:14 Szerkesztve
"5 millió euró (4,2 millió font; 5,6 millió dollár) óvadékot kell fizetnie." Jó, de mennyi kínai jüan? És mennyi ghánai cedi? Ejjnye ezt a slendriánságot! :P
ptrfarkas43
2024. augusztus 29. 15:11
Ez is jól mutatja, hol kegyetlenebb a rezsim, az is figyelemre méltó, hogy kussolnak a szabad sajtó élharcosai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!