Az oroszok nekimentek a franciáknak: Macron máris magyarázkodik

2024. augusztus 27. 15:48

Ezt akarhatja Franciaország az „orosz Zuckerbergtől”.

2024. augusztus 27. 15:48
null

Nyitókép:  ALAIN JOCARD / POOL / AFP

Izgalmas életpálya tört meg szombaton Franciaországban: Párizsban őrizetbe vették Pavel Durovot, a Telegram nevű orosz közösségimédia-platform és üzenőszolgáltatás alapítóját és vezetőjét.

Durov – ha ez egyáltalán lehetséges – nem csak egyszerűen az orosz Mark Zuckerberg, hanem kétszeresen is az:

ő csinálta meg az orosz Facebookot, a Vkontaktyét, de ezt követően ő hozta létre az orosz Facebook legnagyobb konkurensét is.

2012-ben, a Vkontaktye csúcskorszakában olyan jól ment neki az üzlet, hogy ötezerrubeles pénzjegyeket szórt szét egy emeleti ablakból a szentpétervári Nyevszkij proszpekten. Ezt követően azonban az orosz titkosszolgálat, az FSZB a Vlagyimir Putyin elleni első nagy tüntetéshullám idején szemet vetett a sikeres platformra, és szeretett volna nagyobb kontrollt gyakorolni felette – ez vezetett el ahhoz, hogy Durov 2014-ben eladta a Vkontaktyét, elmenekült Oroszországból az Egyesült Arab Emírségekbe, a VK-vá átfazonírozott cég csúcsvezetőivé pedig a rezsim emberei lettek. Durov bosszúja ugyanakkor nem váratott sokáig magára: Dubajból megalapította a Telegram nevű titkosított üzenetküldő szolgáltatást,

amely immáron nem csak Oroszországban, hanem világszerte jelentős szereplővé vált a közösségimédia-piacon.

A Telegram ugyanis mára nem csak Oroszország, de az egész posztszovjet térség egyik kedvenc üzenőplatformja lett, emellett fontos szerepet tölt be számos olyan ország kommunikációjában, ahol a titkosítás igen jól jön az uralkodó rezsim autoriter természete miatt. A Telegram emellett nem egy egyszerű üzenőalkalmazás, hanem egy csatornák vezetésére, posztok megosztására is alkalmas minden az egyben-platform, így mind orosz, mind ukrán oldalon ez lett a háborús hírek megosztásának legfontosabb csatornája is, itt fejtik ki tevékenységüket a vojenkorok vagy milbloggerek. A Telegramon blogol Vlagyimir Putyin kedvenc műsorvezetője, Vlagyimir Szolovjov,

de itt vezeti közösségi kommunikációját az orosz és a belarusz ellenzék is.

Ezt is ajánljuk a témában

Európában ugyanakkor – s ez elvezethet Durov párizsi letartóztatásának titkához – egészen más a Telegram szerepe: a platform itt a titkosszolgálatok értékelése szerint terrorszervezetek, fegyverkereskedők és gyermekpornográfia-fogyasztók kedvelt eszközévé is vált. Feltehetőleg ennek szeretne véget vetni a francia igazságszolgáltatás.

Durov orosz állampolgársággal már nem rendelkezik ugyan – megszerezte az emirátusokbelit, illetve egyelőre tisztázatlan okokból 2021 óta francia állampolgár is –, de a franciaországi orosz nagykövetség már levélben követelte szabadon engedését.

A bírósági eljárásban a POLITICO feltételezése szerint azt igyekeznek majd bizonyítani, hogy a Telegram vezetője nem tehető felelőssé néhány bűnöző cselekedeteiért, s hogy a privátszféra védelme fontosabb, mint a bűncselekmények elleni küzdelem. A platform maga az X-en jelezte: a Telegram betartja az EU törvényeit, „moderációja az iparági sztenderdek szerint zajlik és folyamatosan fejlődik”,maz pedig abszurd, hogy egy platformot felelőssé tegyenek a platformmal való visszaélésért.

Emmanuel Macron francia elnök szintén az X-en

igyekezett lemosni magáról azt a vádat, hogy Durov letartóztatása politikailag motivált cselekedet lett volna.

Leszögezte: Franciaország „mélyen elkötelezett az önkifejezés és kommunikáció szabadsága, az innováció és a vállalkozó szellem mellett”, s „a Telegram elnökének letartóztatása francia földön egy folyamatban lévő nyomozás része volt. Semmilyen tekintetben nem politikai döntés. A bírák dolga ítélni az ügyben.”

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pulsarito
2024. augusztus 27. 21:23 Szerkesztve
Franciaország egy szabad ország! Szabad országban pedig az ember azt mond, amit szabad!
karakter-2
2024. augusztus 27. 20:17
'jamborz 2024. augusztus 27. 17:54 A Telegramon kommunikál az orosz hadsereg a frontvonalon. Van még kérdés..?' --- Oroszok, ukránok, nyugati ellenzékiek mind ott kommunikálnak. Sőt a gázai genocídium videóit is előszeretettel töltik fel rá a zsidók, amiért az izraeli kormány meglehetősen utálja a Telegramot.
verkez
2024. augusztus 27. 18:34
Minek ment oda? De tényleg. Lehet, hogy csak maszlag a letartóztatás is? Kellett valamit mondani, hogy az oroszok ne nyírják ki?
Intel
2024. augusztus 27. 18:10
A hazaáruló, drogkereskedő pedofil gyilkosoknak börtönben a helye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!