Felvidéki magyar képzőművész a 444-nek: Az Orbán-kormány „Szlovákiába exportálta a kultúrharcot”

2024. augusztus 19. 09:33

„Ha nem teszünk ellene, akkor ugyanaz lesz Szlovákiában is, mint Magyarországon, egy hasonló autokrácia fog kiépülni” – jövendöli Németh Ilona.

2024. augusztus 19. 09:33

Fotó: Milan Jaros/Getty Images

Interjút adott a 444-nek Németh Ilona szlovákiai magyar Munkácsy-díjas képzőművész, aktivista azzal kapcsolatban, hogy az új Fico-kormány úgymond „Szlovákiában teligázzal ment neki a kormány a kulturális szférának, egymás után váltják le a vezetőket, mire sokezres tüntetéseken követelik a miniszter távozását”. Leváltották például a Nemzeti Színház és a Nemzeti Galéria vezetőjét, és állítólag ez vár a Nemzeti Múzeum vezetőjére is. Emellett az interjú szerint

az Orbán-kormány úgymond „Szlovákiába exportálta a kultúrharcot”.

Németh egy szlovák társával tiltakozásul nyílt levelet indított, amit eddig 189 ezren írtak alá. Az egyetemi tanárt feljelentették és kihallgatta a rendőrség is.

Németh megjegyzi, hogy szerinte támadás indult „az egyetlen, akkor még állami támogatásból fenntartott kortárs művészeti galéria, a pozsonyi Kunsthalle ellen”, amit azzal vádoltak, hogy LMBTQ-propagandát terjeszt. Mint az interjúból kiderül, a dolognak azért volt alapja, hiszen az utolsó éves program „a queer identitással, különböző kisebbségekkel és a posztkolonializmussal foglalkozott”.

Mint mondja: szerinte eddig „nem beszélhettünk olyan értelemben vett kultúrharcról, mint Magyarországon. A kultúra eléggé békén volt hagyva összességében. Alul volt finanszírozva, de abból a pénzből, amink volt, gyakorlatilag azt csináltunk, amit akartunk.”

Szerinte „az az ideológiai nyomás azonban, amit Magyarországon is látunk, állandó ellenségképekre épít, bár hogy kik is az ellenségek, az mindig változik. Nálunk voltak a magyarok az ellenség, aztán a romák, aztán a migránsnak nevezett menekültek, most meg a szexuális kisebbségek.”

A képzőművész úgy fogalmaz: 

„a szlovákiai magyar politikai életben ez az árokásás sajnos már akkor elkezdődött, amikor Magyarország megpróbálta megváltoztatni a politikai erőviszonyokat”. 

Mint mondja, szerinte a magyar kisebbségbe „egyértelműen” Budapestről exportálták a kultúrharcot. Hozzáteszi: „a magyar kisebbség jelentős része is a magyar állami közmédiát hallgatja. A kisebbségekre ugyanúgy hat az a propaganda, ami Magyarországon van. Az a fajta erős ideológiai nyomás, ami Magyarországon érezhető, átkerült a határ túloldalára is.”

Kijelenti: „hogyha nem teszünk ellene, akkor ugyanaz lesz Szlovákiában is, mint Magyarországon, egy hasonló autokrácia fog kiépülni, a szabadságjogok megkurtításával és a kultúra tönkretételével”.

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. augusztus 21. 11:24
alexandrosz-2csapláros 2024. augusztus 20. 18:01 • ..."Ne nácizz zsidó! Úgy vagy te magyar, mint kohnbéla. Takarodj haza a kies sivatagotokba a sémi tesóitok gyerekeit, asszonyait, öregeit tömeggyilkolni"... Ne zsidózz NÁCI! A genetikai korcs sklav (szláv) őseid miatt akik Árpád magyarjai rabszolgái voltak, az ebből eredő öröklött kisebbségi érzésedből eredően, felesleges mindezt közhírré tenned a nagy gyűlöletedben. Nem véletlen, hogy Horthy is bebörtönözte az őseidet a nyilasokat, és hogy a hungaristák is tetveknek tekintettek benneteket.
csapláros
2024. augusztus 20. 13:56 Szerkesztve
steinamanger-2csapláros 2024. augusztus 19. 11:39 ..."Ó, kérlek, Magyarország az EU lakosságának és gazdaságának 1 vagy 2 százalékát adja. Nem tényező, nemhogy a világban, de még az EU-ban sem. Sőt szerintem már a V4-ekben sem."... A FASZT NEM. A XXI. században a világháló a világ bármely szegletét elérhetővé teszi, és ebből Magyarország sem kivétel. A világ nagy hitelminősítői ezért rakták 2008-2012 között a befektetések szempontjából a BÓVLI kategóriába az országot és az Unió bankjának és az IMF összefogásának köszönhetően kerültük el, hogy az utcán söpörhesd a forintot is, Azóta azonban folyamatosan, kikerülvén a válságból és SIKERREL kezelve a migráns, a Covid, valamint a háborús válságok mellett a belső és külső LIBERÁLNÁCI ellenségeink politikai és gazdasági támogatásait, az uniós források letiltását, mégis a BEFEKTETÉSRE AJÁNLOTT kategóriában maradt az ország! A világ hatalmasai pont azért nem vonják ki a befektetéseiket, iparukat, MERT RÁNK IS FIGYELNEK !!!
joe-sobri
2024. augusztus 20. 06:58
Érdekelne, hogy a Munkácsy-díjat kitől kapta? Nocsak! A Köpcöstől (2001) ? Jó de akkor még voltak fékek és ellensúlyok, ez igaz. njt.hu/jogszabaly/2023-2-20-8O "2.17.6. A díjhoz pénzjutalom jár. A díjjal járó pénzjutalom mértéke az illetményalap harmincszorosának megfelelő összeg." Minden rendben.
time
2024. augusztus 20. 06:55
Milyen szerencse, hogy ezen a glóbuszon kizárólag Orbán tol propagandát. Szóval van megoldás, csak kapcsolj másik csatornára; ömleni fog rád a sok arany igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!