Elnök akar lenni, ezért kell az ECR-vezetői poszt Morawieckinek?

2024. augusztus 21. 09:25

Lengyel lapértesülések szerint a volt lengyel kormányfő államfő szeretne lenni, az európai jobboldalon ezért akar megkerülhetetlen tényező lenni, illetve kell egy menekülési útvonal is.

2024. augusztus 21. 09:25
Maráczi Tamás

Nyitókép: Giorgia Meloni és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban 2023. július 5-én  /  fotó: ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto via AFP

 

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) párt élén történő vezetőváltás híre először augusztus elején jelent meg a Wprost lengyel lap hasábjain, azt írták, hogy szeptember végén Mateusz Morawiecki veszi át a vezetést  Giorgia Melonitól, majd augusztus 19-én a Fakt lengyel bulvárlap göngyölte tovább a témát, idézve egy, a volt miniszterelnökhöz közel álló személyt, aki szerint Meloni nem akarja feladni a posztot, de a lengyelek ezt erőltetik.

A volt kormányfő „A” terve

Az informátor a lapnak azt mondta: Morawieckinek belpolitikai ambíciói vannak, államfő szeretne lenni, az uniós frakciótisztség csak tekintélyének növeléséhez kellene számára, illetve B tervként, ha nem sikerült az elnöki tisztség megszerzése. A neve elhallgatását kérő személy szerint minden jel erre mutat, hiszen Morawiecki helyi aktivistákkal találkozgatott augusztusban, pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatóival egyeztet, vagyis készül a PiS szeptember végén esedékes kongresszusára, ahol döntenek a párt elnökjelöltjének személyéről.

Lengyelországban várhatóan 2025. május 18-án rendezik meg az elnökválasztást, az alkotmányos előírások miatt egy személy csak két cikluson keresztül maradhat a legmagasabb közjogi tisztségben, így Andrzej Duda elnök mandátuma lejár, helyére új politikust választhatnak két fordulóban a lengyelek. A PiS berkeiben elkezdődött a helyezkedés, Morawiecki erős ember a pártban, de nem lehet kiszámítani, hogy Jarosław Kaczyński pártelnök támogatását végül ki nyeri el – sokan azt rebesgetik, hogy a párt új arcokat keres, így könnyen lehet, hogy Morawiecki helyett olyan politikusok közül válogatnak majd, mint Zbigniew Bogucki vagy Karol Nawrocki. 

A Fakt értesülése szerint tehát Morawiecki szeptember végéig az európai politikai színtéren megkerülhetetlen tényező szeretne lenni, az ECR-manőver ezt a szándékot tükrözi.

A „B" terv

 Ha Morawiecki lecsúszik az államfői posztról, akkor politikai súlypontját az európai politikába tolná át – vélik a lengyel lapok. Az ECR vezetőjének tisztsége tekintélyes poszt, a párt az Európai Parlament negyedik legnagyobb frakcióját alkotja, ezzel Morawiecki megkerülhetetlen szereplő lenne az EP jobboldali politikusai között. A volt lengyel kormányfő szeme előtt lebeghet az is, hogy nagy riválisa, Donald Tusk úgy tudott választási győzelemmel visszatérni a lengyel kormány élére, hogy előtte három évig, 2019 és 2022 között az Európai Néppárt (EPP) vezetője volt, vagyis uniós poszton erősítette meg pozícióját Brüsszelben, és ezzel Varsóban is.

Miért az ellentét Morawiecki és Meloni között?

Jelenleg az ECR-nek 78 képviselője van, legerősebb pártja az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia), 24 képviselőt delegál a frakcióba, a PiS a második legerősebb frakcióalkotó párt. A két együttműködő, de rivalizáló párt között feszültségek keleteztek a frakción belüli pozíciómegosztáskor, végül júliusban két társelnököt választottak az ECR EP-frakciójának élére: egy olaszt, Nicola Procaccinit és egy lengyelt, Joachim Brudzińskit.

A képviselőcsoport vezetője az olasz miniszterelnök, Georgia Meloni, akit viszont éles bírálat ért – a lengyel szövetségesek részéről is –, amiért az EP-választásokat követően a jobboldali együttműködés helyett az Európai Néppárt (EPP) felé közeledett, és Ursula von der Leyen bizottsági elnöki újraválasztásakor az olasz tárgyalási pozíciók erősítése érdekében az elnök támogatásával kacérkodott. Lapinformációk szerint a PiS nehezményezte és nem felejtette el Meloninak azt sem, ahogy akadályozta a Fidesz közeledését az ECR-hez.

Végül Meloni a voksoláskor tartózkodott, pártja viszont Von der Leyen ellen szavazott az EP-ben, elsősorban a Bizottság migrációs és zöld átállási politikája miatt. 

Az uniós elemzők ezzel azonnal leírták Melonit, szerintük ezzel a fordulattal Meloni és pártja marginalizálták magukat, és nem lesz hatásuk az új Európai Bizottság döntéshozatalára.

Mateusz Morawiecki tehát a politikai és stratégiai hibákat elkövető, illetve belpolitikai válságkezeléssel is terhelt (saját kormánykoalícióját egyben tartani próbáló) Meloni helyére jelentkezett be az ECR vezetésére. 

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szürke Testvérek
2024. augusztus 21. 11:26
Tévedés, Morawiecki be fogja vinni az ECR-t (legalább nagyrészét) a Patriótákhoz, ezt Meloni nem teheti meg Olaszország kiszolgáltatott helyzete miatt. ami
ada17
2024. augusztus 21. 11:20
Eddig is egyértelmű volt , jobb hogy a fidesz kimaradt ebből a szaros ECR es hatalmi harcból. A Tiszás birkák szerint Meloni elzavarta Viktort, ha így is volt köszönjük neki.:)))
Mich99
2024. augusztus 21. 10:30
birozs, te magadtól vagy ilyen hülye, vagy fizetnek?!
Mich99
2024. augusztus 21. 10:26
Milyen "lengyel lap" és milyen "informátor"...?! Ez így csak szarkeverés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!