Megpuccsolnák Melonit a lengyelek, már jelöltjük is van a helyére az európai konzervatívoknál

2024. augusztus 20. 13:45

A volt lengyel kormányfő európai vezetői babérokra törne.

2024. augusztus 20. 13:45
null

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP
 

Mateusz Morawiecki, Lengyelország volt miniszterelnöke arra törekszik, hogy átvegye az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjának vezetését, amelyet jelenleg Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke tölt be – írta meg az Euractiv

Bár korábban arról számolt be a lengyel média, hogy Morawiecki és Meloni megegyezhetnek a csoport vezetésének átadásáról, a legfrissebb hírek szerint a tárgyalások még mindig folyamatban vannak, és az eredmény egyelőre bizonytalan. 

Morawieckihez közeli források szerint Meloni nem szívesen lépne vissza az ECR elnöki posztjáról, de a lengyel fél továbbra is próbálja meggyőzni őt. Az ECR és Morawiecki pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) egyelőre nem kommentálta az ügyet. 

Amennyiben Morawiecki sikerrel járna, az jelentősen erősítené pártja pozícióját az európai jobboldalon, 

különösen azután, hogy tavaly vereséget szenvedtek Donald Tusk közép-baloldali koalíciójával szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ECR elnöki pozíciója ráadásul vigaszt is jelenthetne Morawieckinek, ha nem választják meg a PiS párt jelöltjének a jövő évi lengyel elnökválasztásra. Andrzej Duda jelenlegi elnök második mandátuma ugyanis 2025-ben lejár, és az alkotmány szerint nem indulhat újra, így a PiS már új jelöltet keres, és Morawiecki mellett más lehetséges jelöltek is felmerültek, köztük Patryk Jaki és Tobiasz Bocheński európai parlamenti képviselők, valamint Mariusz Błaszczak volt védelmi miniszter neve is.

A PiS várhatóan szeptemberben vagy október elején tartja kongresszusát, ahol Jarosław Kaczyński pártvezető bejelentheti a párt elnökjelöltjének nevét. A kormányzó koalíció jelöltjét egyelőre még nem nevezték meg, ugyanakkor Donald Tusk kizárta, hogy indulna az elnöki posztért.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. augusztus 26. 10:16
Orbán Viktor sosem árulta volna el Melonit, ha beveszi a csapatába. De neki a lengyel áruló, a román náci párt fontosabb volt, ill. hagyta magát, hogy rászedjék. Mivel 16 éves kora óta benne van a politikában, drukkolok Meloninak, töb b fronton kell harcolnia.
hátakkor
2024. augusztus 20. 19:32
16 eve parkolópályán a puccsok nagymestere, az antifa Feri. Talan össze lehetne hozni a keresletet a kínálattal. Bunyós Peti egyelőre nagy falat.. Talán Melonit tudná puccsolni, de jó elfoglaltság legalább.
csapláros
2024. augusztus 20. 19:29 Szerkesztve
alexandrosz-2csapláros 2024. augusztus 20. 18:45 ..."Ne tombolj zsidó! Takarodj haza a kies sivatagotokba a sémi tesóitok gyerekeit, asszonyait, öregeit tömeggyilkolni!"... Szar lehet neked, hogy csak a zsidózásra tudod magadnak kiverni. A hozzád hasonló tetveket irtották Hitler katonái lángszóróval, miután magyar tiszt létükre szarták össze magukat anno egy német közkatona előtt is a keleti fronton. A te takonyként a falról lefolyó gerinctelen ősöd is megúszta azzal, hogy kisnyilas házmesterként hurcoltatott el árja magyarokat, rájuk fogva, hogy zsidók.
Atti bá
2024. augusztus 20. 19:12
A polák othon sem bírt a kibbantakkal, akkor mit akar az ejrópai elit libbant kommandóval?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!