Elegük van a spanyoloknak a bunkó turistákból

2024. augusztus 06. 18:09

A tömegturizmus egyre tarthatatlanabb állapotokat eredményez.

2024. augusztus 06. 18:09

Nyitókép: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

 

Sorra robbannak ki a tüntetések Spanyolország népszerű nyaralóhelyein – számolt be róla a Portfolio. Az ok pedig a helyiek számára egyre elviselhetetlenebb tömegturizmus. A tüntetések leginkább Spanyolország népszerű üdülőhelyeit érintik, mint Baleár-szigetek (elsősorban Mallorca), a Kanári-szigetek, Malaga, valamint Barcelona.

A helyiek számára egyre több problémát okoz a túlzsúfoltság, a tiszteletlen turisták, illetve az általuk a természetben és a környezetben okozott károk.

Hiába hoz jelentős bevételt a turizmus, az abból származó pénz egyenlőtlenül oszlik el, így a helyiek számára legtöbbször csak a kellemetlenségek maradnak, míg a vállalkozók jelentős hasznot zsebelnek be. 

A legnagyobb problémát a lakhatási válság okozza, amelynek fő oka a rövidtávú lakáskiadás, amely az utóbbi években rendkívüli népszerűségnek örvend, ugyanakkor azok számára, aki lakhatási célra keresnek ingatlant rendkívül megnöveli a lakhatási költségeket, például a bérleti díjakat és az ingatlan árakat.

Ez a folyamat egyébként már hazánkban is tapasztalható Budapesten, de a Balaton környékén is. 

Ezt is ajánljuk a témában

A mi Floridánk

Szakítanunk kell azzal a közkeletű tévedéssel, hogy a Balaton csupán üdülőhely.

***

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvmny
2024. augusztus 07. 08:42
Ez mindenhol probléma. A tömegturizmus a fapadosoknak és a sokezres, sőt már tízezres befogadóképességű nyaralóhajóknak köszönhető. Lementek az árak, megjelent a csőcselék. Fel kell emelni a reptéri és a kikötési illetéket fejenként annyira, hogy ne érje meg a ruppótlan proliknak az odautazás, akkor nem kell "tiltani" semmit, a tiltás hülyéknek való.
Dominik
2024. augusztus 07. 04:29
Amúgy simán meg lehetne határozni a maximális túristák számát. Pl városonként max a lakosság másfélszerese tartózkodhat túristaként ott. Akinek nincs hely, az meg várólistás lesz és mehet mondjuk jövőre... Ezek a helyek sokszor világörökségi helyszínek, kiváltság és nem alapvető jog, hogy valaki lássa. Az ilyen dolgokat annyira egyszerű lenne szabályozni...
Nimril
2024. augusztus 06. 23:05
Menjen inkább még több migráns! Azokat imádják! Pezseg tőlük a kultúra!
Spiritmonger
2024. augusztus 06. 22:58
Most rinyálnak, meg turizmusellenes intézkedéseket akarnak, aztán, ha bevezetik a kért változtatásokat, ugyanők rinyálnak a legjobban, hogy nincs turista, nincs pénz, nincs semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!