Csehszlovák nyárutó

2024. augusztus 21. 06:19

Az az augusztus 21-én kezdődő csehszlovák nyárutó igazából már tavasszal elkezdődött, a nevében is benne volt: prágai tavasz. 1968-at írtuk.

2024. augusztus 21. 06:19
Prague Spring
Pilhál György
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Az az augusztus 21-én kezdődő csehszlovák nyárutó igazából már tavasszal elkezdődött, a nevében is benne volt: prágai tavasz. 1968-at írtuk. Alexander Dubcek pártfőtitkárnak már régóta szoros volt a gimnasztyorka: reformok sorát vezette be az országban, megszüntette a cenzúrát, párton kívüli erőket vont be a közéletbe, piacgazdasággal kacérkodott, szabad választásokat ígért… Persze a Kreml gyorsan kapcsolt: nocsak, mint a magyarok 1956-ban! Jöjjön hát az „internacionalista segítség”! A pórázon tartott Kelet-Európa pedig engedelmesen vakkantott.

Augusztus 21-én megindult az ármádia.

Ha lett volna idehaza sajtószabadság, másnap így szól az első oldalas újságcím: »Lerohantuk Csehszlovákiát«. De mert szájzár volt a sajtón, csak a szűkszavú, semmitmondó MTI-közleményeket olvashattuk meg az ijesztő „privát” híreket hallgattuk: magyar katonák is átkeltek a Dunán, az Ipolyon. Ötvenhat után nem ezt várta tőlünk a nagyvilág. Tőlünk legkevésbé. Csak hát idehaza még Kádár János ült a keverőpultnál, Moszkva ágyasa, a 301-es parcella tervezőmérnöke. Így aztán magyar tankok is mentek Csehszlovákiába. (Ráadásul »véletlenül« éppen a magyarlakta Felvidékre…)

A művelt Nyugat? Hozta magát, mint a magyar tragédia idején, anno. A szája járt, ám katonai kockázatot most sem vállalt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2024. augusztus 23. 16:09
A kilencvenes években beszéltem egy kőművessel, aki fiatal sorkatonaként volt kinn a '68-as forradalom leverésén. Tankkal mentek vasúton. Ahogy átértek a határon éljenezték őket a magyarok, mert azt hitték felszabadítani jönnek, mint 1938-ban. A tisztek lesütötték a szemüket, ők meg szégyellték a pofájukat, hogy a ruszkik oldalán vannak. Végül egy hegyet kellett lőniük, nem tudni miért...
zsocc44
2024. augusztus 21. 11:49
Néhány korabeli fénykép felvétel tanúsága szerint, egészen véletlenül Zbigniew Brzezinski úr is éppen Prágában téblábolt akkoriban… csak nem? Az elképzelhetetlen, hogy az USA keze is benne legyen…
billysparks
2024. augusztus 21. 09:43
Legalább láttak a Felvidéken a magyarok magyar katonákat. Reményt adott a látványuk. Más haszna nem volt...
hernadvolgyi-2
2024. augusztus 21. 06:53
Játékszerek voltunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!